Skip to main content

Nysgerrig og skeptisk

Journalist Anna Louise Stevnhøj

2. nov. 2005
5 min.

Den ny formand for ViFAB, Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling, slår til daglig sine folder i en hvid kittel på Nefrologisk afdeling på Amtssygehuset i Herlev, og hun har intet som helst personligt forhold til alternativ behandling.

»Det er både en fordel og en ulempe i forhold til funktionen. Men der er i hvert fald ingen, der kan beskylde mig for at være i lommen på nogen, og det er en god ting«, siger den 41-årige 1. reservelæge Hanne Mollerup , der netop har takket ja til indenrigs- og sundhedsministerens tilbud om at overtage posten som bestyrelsesformand for ViFAB efter psykologen Peter Elsass .

Hun benægter, at hun på forhånd er lukket over for dele af den alternative verden. Hun skelner ikke på forhånd mellem aurahealing per telefon eller akupunktur, der hos især betragtelige dele af P.L.O.s medlemmer efterhånden er gledet ind over dørtærsklen til konsultationen.

»Vores opgave er ikke at fungere som smagsdommere. Vi skal tværtom gå fordomsfrit til værks og initiere forskning, der helt objektivt kan afgøre, hvad der dur - og hvad der altså ikke kan findes evidens for«, siger Hanne Mollerup, der er klar over, at hun har fået sig placeret på øretævernes holdeplads.

Vi svigter ved at ignorere

»Jamen, jeg kan da godt være bange for, om lægeverdenen kan skelne. Om man fremover vil identificere mig med den alternative verden. Men mine kolleger og de øvrige bestyrelsesmedlemmer i ViFAB ved godt, hvad jeg står for, og jeg har lavet den klare aftale med mig selv, at jeg kun er formand, så længe jeg kan stå inde for det, der foregår på ViFAB. Så må jeg tage eventuelle fordomme, som de kommer«, siger Hanne Mollerup, der allerede har en fortid på diverse taburetter. Hun var indtil 1. juni medlem af Lægeforeningens hovedbestyrelse, har været formand for henholdsvis Arbejdsmiljøudvalget og Etisk Udvalg, og så har hun siden ViFAB blev stiftet siddet i centerets bestyrelse som én ud af to repræsentanter for Lægeforeningen.

Hun indrømmer også gerne, at eventuelle konfliktfelter mellem den traditionelle og den alternative verden til gengæld ikke afskrækker hende synderligt.

»Det har jeg prøvet før. Min tilgang til det her er primært, at jeg er meget nysgerrig - og nok også meget skeptisk. Og så mener jeg klart, at der er et stort behov for ViFAB. Vi kan som etableret sundhedssektor ikke fortsat ignorere, at så store del af befolkningen tyr til den alternative verden, uden at vi forholder os til, om folk er tilstrækkeligt beskyttede. Dertil kommer, at vi ikke må være blinde for, at der er en grund til, at så mange mennesker vælger den anden vej. Hvad er det, som mange alternative behandlere kan tilbyde, og er det noget, vi kan lære af«, spørger Hanne Mollerup, der via sit arbejde i den traditionelle sektor har hørt mange beretninger, der har kildret hendes nysgerrighed. Men hun har også set uheldige konsekvenser af alternativ medicin, og det er for hende yderligere en spore til arbejdet.

Videnstilbud til patienter og behandlere

»Jeg er selvfølgelig blevet nysgerrig, når jeg har hørt patienter fortælle om gode resultater, og om hvordan en alternativ behandler har været i stand til at aktivere patientens egenomsorg og ansvaret for eget liv. Her mener jeg, at vi som sektor bør vise lydhørhed. Men jeg har også været med til at udrede patienter, der har haft meget uheldige bivirkninger af blandt andet urtemedicin. Et af de store problemer i dag er, at de to verdener er så adskilte, at patienterne ikke nødvendigvis informerer deres læge om, hvad de i øvrigt indtager, og så er det, at vi kan have problemer med interaktion mv.« siger Hanne Mollerup, der helt klart mener, at et af formålene med ViFAb netop er at give befolkningen en større tryghed.

»Vi skal ikke ind og certificere alternativ behandling. Men kan vi initiere regulære forskningsaktiviteter, der kan afgøre, om diverse retninger rent faktisk virker - så er det kun glædeligt. En anden meget vigtig opgave bliver at virke som videnskilde for både patienter og alternative behandlere. Det gælder blandt andet i forhold til ny viden om interaktion mellem lægemidler og alternativ medicin, og viden om hidtil ukendte bivirkninger af diverse alternative præparater, hvilket er et fænomen, vi støder oftere og oftere på«, siger Hanne Mollerup.

Evidens-eftersyn

Den ny bestyrelsesformand understreger, at hun ikke vil give køb på de fundamentale krav til forskningsmetodikker og undersøgelsesdesign.

»Vi støtter kun forskning, som vi mener, er forskning. Jeg er absolut også optimist, hvad angår mulighederne for at undersøge diverse alternative metoder med de forskningsteknikker, vi bruger i den mere traditionelt biomedicinske verden. Der vil i den alternative verden være felter, hvor det er svært at arbejde med dobbeltblindt randomiserede undersøgelser, men det er der også, når vi laver kliniske forsøg på en række områder inden for vores egen verden, og her er der faktisk tradition for at arbejde med andre metoder«, siger Hanne Mollerup, der har oplevet, at den alternative verden har været meget åben over for centeret og over for tanken om at blive undersøgt via metoder, der ellers hører til på den anden side af hegnet.

Hanne Mollerup mener i øvrigt ikke, at det udelukkende er den alternative verden, der trænger til et evidens-eftersyn.

»Det tankevækkende er, at det fra tidernes morgen faktisk er lidt tilfældigt, hvad der havnede i den alternative kasse, og hvad der ikke gjorde. Hånden på hjertet - så er der jo stadig en del behandlingsregimer, som læger bruger jævnligt, der aldrig har været evidensbaserede, men som bygger på det, vi kalder erfaring eller sund fornuft«, siger Hanne Mollerup.

Hvad er ViFAB?

Folketinget traf beslutning om oprettelse af Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling den 3. december 1998.

ViFABs formål er ifølge vedtægterne at øge viden om og kendskabet til forskellige former for alternativ behandling og deres virkning, at fremme og udvikle forskning på området samt fremme en dialog mellem sundhedsfagligt personale, alternative behandlere og brugere.

Centerets konkrete opgaver beskrives i vedtægterne som:

  • at indsamle, bearbejde, udvikle og formidle viden om alternativ behandling og naturmedicin,

  • at initiere forskning inden for alternativ behandling og naturmedicin - enten i centerets regi eller ved at tilskynde til og medvirke ved igangsætning af forskning i andre forskningsmiljøer, herunder samarbejde med eksisterende forskningsmiljøer ,

  • fremme en dialog mellem autoriseret sundhedsfagligt personale, alternative behandlere og brugere og

  • at øge kendskabet til det behandlingsfilosofiske grundlag bag alternativ behandling og naturmedicin.

ViFABs bestyrelse består af 11 medlemmer, der repræsenterer hhv. den alternative verden, den traditionelle sundhedssektor og forskningsverdenen.

ViFAB skal evalueres i oktober 2002, hvor det afgøres, om ViFAB skal fortsætte som institution og i hvilken form.