Skip to main content

Nyt rekrutteringsforsøg i Nordjylland

Noget af tiden i almen praksis. Noget af tiden på sygehuset. Sådan fungerer en ny type ansættelse af yngre almenmedicinere i Nordjylland.

Lars Skovfoged, praktiserende læge i Frederikshavn, håber at nyuddannede almenmedicinere får lyst til til at prøve livet som praktiserende læge af i en stilling, delt mellem praksis og sygehus.
Lars Skovfoged, praktiserende læge i Frederikshavn, håber at nyuddannede almenmedicinere får lyst til til at prøve livet som praktiserende læge af i en stilling, delt mellem praksis og sygehus.
Anne Steenberger, as@dadl.dk
22. nov. 2017
02 min

Problemer med at skaffe læger til den nordjyske region har sat nye initiativer i gang. Seneste skud på stammen er delestillinger. De praktiserende læger i Frederikshavn har netop indgået en aftale med Region Nordjylland om, at yngre almenmedicinere fremover får mulighed for en deltidsansættelse hos en praktiserende læge og på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring.

De praktiserende læger i Frederikshavn – der er 23 – er forvejen berømte fordi de har slået sig sammen i en klynge kendt under navnet Læger på Toppen.

Nu har de også indgået aftale, som er den første af sin art i Danmark.

Ordningen bliver sådan at de praktiserende læger betaler 60 pct. af lønnen og sygehuset de 40 pct. til de deltidsansatte unge almenmedicinere.

Undgår sneboldseffekt

Praktiserende læge Lars Skovfoged i Frederikshavn, oplyser, at meningen er, at de unge almen medicinere ved ansættelsen finder ud af hvor længe, de vil være i den enkelte praksis.

”Det kan være tre måneder i en praksis og måske seks måneder i en anden, alt efter hvad vi nu finder ud af”, siger han.

Der er ingen grænse for, hvor lang tid en deltidsansættelse kan vare. I princippet kan den blive ved.

”Men formålet med det er jo at de får lyst til at slå sig ned her, om det så er ved at købe egen praksis, eller indgå kompagniskab”, siger Lars Skovfoged.

De første stillinger slås op i slutningen af november med ansættelsesstart den 1. februar 2018.

På den måde håber de praktiserende læger, at de lige netop undgår at komme ud i en mangelsituation:

”Lige nu mangler vi ingen læger. Men i løbet af det næste hele til halvandet år kommer vi til at mangle 6-8 læger. Og vi håber, vi med dette initiativ er tidligt nok ude til at undgå at komme i en situation med en sneboldseffekt, hvor der kommer ekstra belastning på de resterende læger på grund af det.”

Lars Skovfoged og de øvrige kolleger håber i første omgang at få fat i nogle af de læger, der lige nu er i den allersidste del af speciallægeuddannelse i almen medicin.

”Vi har hørt interesse derfra. Jeg kan godt forstå, hvis det er svært for de yngre at træffe valgt om at slå sig ned som praktiserende læge. Nu får de mulighed for at prøve det som ansat.”

Læs også: Læger på delt tid skal holde liv i udkantssygehus

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen