Skip to main content

Nyt sundhedshus i Helsingør skal bygges med læger

Flere regionspolitikere mener, at det et vigtigt, at de praktiserende læger er med i udformningen af det nye sundhedshus i Helsingør, der for få år siden var arnestedet til 1813-konflikten. Lyder godt, men vi hjælper ikke med akutfunktion, siger PLO.

Det omstridte sundhedshus i Helsingør. I en fremtidig version håber regionen at samle  mange funktioner under samme tag.
Det omstridte sundhedshus i Helsingør. I en fremtidig version håber regionen at samle mange funktioner under samme tag.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

28. apr. 2014
4 min.

Om få år vil et nyt og større sundhedshus skyde op i Helsingør som erstatning for det eksisterende, og den kaotiske baggrund for det eksisterende sundhedshus gør, at flere politikere i Region Hovedstaden nu lover, at de praktiserende læger bliver inddraget mere.

"Vi vil gerne have et tæt samarbejde med de praktiserende læger om det nye sundhedshus. Lægerne ville ikke være med i det nuværende sundhedshus, og selv om fronterne står lidt stejlt i øjeblikket på grund af 1813, så bliver vi nødt til at finde ud af det sammen med lægerne," siger Laila Lindén fra Socialdemokraterne, der sammen med resten af regionsrådet for nylig vedtog en vision for sundhedshusene.

I takt med etableringen af det nye supersygehus i Hillerød i 2020 er det regionens vision, at sundhedshusene skal skyde op flere steder i regionen, og det første er altså tiltænkt Helsingør, selv om der faktisk allerede ligger et midlertidigt sundhedshus i centrum af byen.

Netop sundhedshuset i Helsingør var startskuddet til den nuværende konflikt mellem Region Hovedstaden og PLO om 1813-akutordningen. Da regionen i 2012 valgte at lukke Helsingør Hospital før tid, blev det i stedet besluttet at lave et sundhedshus med en akutklinik for mindre skader, og som skulle bemandes med sygeplejersker. Meningen var, at lægevagten skulle flytte ind i huset, men lægerne frygtede at blive en slags bagvagter for sygeplejerskerne, og uenigheden var kort tid efter med til at få regionen til at opsige hele lægevagtordningen med de praktiserende læger.

Derfor mener også Lise Müller, medlem af regionsrådet for SF, at forberedelserne til både sundhedshuset i Helsingør og andre byer skal have lægerne mere med.

"Det er vigtigt, at det ikke bare er regionen, men også bl.a. de praktiserende læger, der er med til at finde ud af, hvordan et nyt sundhedshus skal fungere og hvad det skal indeholde. Alting er lidt mere besværligt med lægerne i øjeblikket, fordi vi har en konflikt om 1813, men arbejdet med dette sundhedshus er vigtigt, fordi det skal danne rammen om fremtidige sundhedshuse andre steder i regionen. Derfor er det vigtigt, at lægerne er med. Vi har ikke brug for mere konflikt i øjeblikket," siger Lise Müller.

Alting er lidt mere besværligt med lægerne i øjeblikket, fordi vi har en konflikt om 1813, men arbejdet med dette sundhedshus er vigtigt, fordi det skal danne rammen om fremtidige sundhedshuse andre steder i regionen. Derfor er det vigtigt, at lægerne er med. Lise Müller, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for SF

Hun tror omvendt også, at den nuværende konflikt kan blive en hæmsko for udviklingen af sundhedshusene.

"Med tanke på den nuværende konflikt er jeg usikker på, om der er praktiserende læger, der vil flytte ind i sundhedshuset. Men jeg vil håbe det, og netop derfor vil jeg gøre meget for at inddrage de praktiserende læger i udviklingen af dette hus," siger Lise Müller.

Birgitte Alling Møller, formand for PLO Hovedstaden, glæder sig over, hvis de praktiserende læger vil blive trukket mere ind i udviklingen, men erkender, at den nuværende konflikt har en betydning. Hun vil ikke sætte sig i vejen for, hvis praktiserende læger skulle have lyst til at flytte ind i det kommende sundhedshus.

"Hvis mine kollegaer i Helsingør finder det attraktivt at flytte deres klinik til sundhedhuset, synes jeg bestemt de skal gøre det. Men det skal være op til det enkelte læge at afgøre det. Desuden er det grundlæggende vigtigt, at regionen får en god dialog med os, hvis den planlægger nye initiativer, hvor vi som praktiserende læger skal med," siger Birgitte Alling Møller.

Det nuværende sundhedshus i Helsingør blev indviet i januar sidste år og har udover medicinske ambulatorier inden for bl.a. kardiologi og lungemedicin også en akutklinik, hvor patienter kan møde op efter først at have ringet til 1813. Klinikken har åbent fra 7.00-22.00 alle ugens dage og er i dagtimerne bemandet med en sygeplejerske med back up af en speciallæge i ortopædkirurgi fra Hillerød Hospital, der i weekenden og om aftenen er skiftet ud med en læge fra 1813-ordningen.

Hverken Lise Müller eller Laila Lindén vil svare på, om de praktiserende læger skal tage del i den akutfunktionen i det kommende sundhedshus. Det tvivler Birgitte Alling Møller nu også på overhovedet vil ske.

"Hvis vi skal varetage nogen former for akutfunktion uden for normal åbningstid, kræver det en aftale med PLO Hovedstaden, og sådan en eksisterer jo ikke, fordi regionen har valgt at køre akutfunktionen uden de praktiserende læger. Og det vil være utænkelig at lave en lokal aftale for Helsingør," siger Birgitte Alling Møller, der påpeger, at der ikke aftalt nye møder mellem PLO og Region Hovedstaden om en aftale for 1813.

Det er endnu uvist, hvor det nye sundhedshus skal ligge, men det er meningen, at sundhedshuset i Helsingør skal åbne i løbet af de kommende år.

##FACT##