Barrierer på begge sider
At det ikke føltes så ligetil før, skyldes en række barrierer, som dem Anette Søgaard Nielsen også nævner, siger Henrik Kjældgaard:
»Det er et lidt tabubelagt emne for både lægen og patienten. Nogle patienter kan føle sig stemplet som ,alkoholikere’, hvis man uden for sammenhæng begynder at spørge til deres alkoholvaner, som er en privat ting for mange. Mens rygning for mange er lidt mere ,normalt’, så er alkohol forbundet med skam og er et tegn på et kontroltab, så mange skjuler det eller underdriver, når man spørger til det.
Jeg tror også, at nogle patienter er i tvivl om, hvorvidt vi faktisk har tid til og mulighed for at tage os af det i vores praksis. Og nogle kan være bekymrede for at blive sendt videre til et kommunalt rusmiddelcenter, hvor man risikerer at møde folk fra lokalområdet, og hvor det er åbenlyst, at ,når jeg kommer der, så er det, fordi jeg har et misbrugsproblem’. Der er også den graduering, at man ikke behøver være alkoholiker, men kan få italesat, at det her er et skadeligt overforbrug, som man faktisk kan få hjælp til at gøre noget ved. På den led er det for patienterne også en stor fordel, at tilbuddet med 15-metoden kan ligge hos os, hvor de føler sig trygge«, siger Henrik Kjældgaard.
Men lægerne må også tage deres del af ansvaret for, at det har været og er svært at tale om alkoholforbruget, mener han:
»Som læge kan man for det første godt være bekymret for vores relation til patienten, hvis vi begynder at spørge ind til det – og så kan man heller ikke lade være med at overveje, at hvis jeg først spørger, har jeg så overhovedet tid til at håndtere det, og har jeg et reelt tilbud til patienten, hvis der faktisk er et overforbrug? Men når vi nu kan se, at patienterne faktisk har det fint med, at vi spørger om det, så kan man vel sige, at en del af barrieren måske har ligget hos os som læger«.
Et lille frø
I Sverige har det vist sig, at effekten op til en vis sværhedsgrad af alkoholproblemer er lige så god som en specialiseret behandling, fortæller Anette Søgaard Nielsen.
»Det betyder, at man med den her metode ikke som det første værktøj behøver henvise til specialiseret behandling, men i stedet kan tilbyde behandling ude i praksis. Hvis det lykkes, går både patienten og lægen glade hver til sit – lykkes det ikke, er patienten til gengæld helt anderledes motiveret til at lade sig henvise til specialiseret behandling, og man undgår samtidig et tillidsbrud mellem læge og patient«, siger hun.
Henrik Kjældgaard er enig:
»Selvfølgelig er der nogle, der får tilbagefald, men vi føler, vi er med til at så et lille frø til bedre alkoholvaner, og der er 15-metoden et fint tilbud. Og vi ved jo, at når sundhedspersoner italesætter skadelig adfærd, har det i sig selv en virkning – og det er det, vi er med til at gøre«.
Læs mere om 15-metoden her.
Find artiklen om pilotprojektet i BMC Primary Care.