Skip to main content

Nyvalgt YL-formand kræver opgør med vagtsystem

Slut med 18 timer lange nattevagter, særligt i akutmodtagelserne. Fokus på et mere fleksibelt og familievenligt vagtsystem. En mere sundhedspolitisk forening. Og nå ja, en pragmatisk tilgang til fireårsreglen. Camilla Noelle Rathcke er netop valgt som formand til Yngre Læger.

Foto: Thomas Abramovich Bjerre
Foto: Thomas Abramovich Bjerre

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

2. dec. 2013
4 min.

"Jeg kunne godt tænke mig, at vi får en differentieret vagtstruktur."

Sådan siger Camilla Noelle Rathcke, der netop er nyvalgt formand for Yngre Læger på repræsentantskabsmødet i Vejle.

Ifølge den nye formand giver det slet ikke mening, at overenskomsten diktere den samme vagtform for alle læger i alle specialer.

Camilla Noelle Rathcke ønsker et opgør særligt med nattevagterne på akutmodtagelserne:

"På de store akutmodtagelser arbejder yngre læger 18 timer i træk. Og det har aldrig været meningen. Vagtsystemet er fra en tid, hvor belastningen ikke var så stor. Men nu arbejder vi 18 timer i træk, og det kan vi ikke holde til. Når man er træt, tænker man langsommere og kommunikerer dårligere og det samtidig med, at man træffer livsvigtige beslutninger om patientens behandling. Er der rimeligt, at vi tillader det med vores overenskomst," siger Camilla Noelle Rathcke.

Fokus på work-life-balance

Formanden ønsker en ny overenskomst, hvor vagtstrukturen tænkes anderledes, så man måske har 12-timers vagter i stedet og først møder klokken 20, så man kan være sammen med familien.

"Jeg synes ikke, at overenskomsten skal diktere, hvilke specialer, der skal arbejde hvordan. Men vi skal efterlade muligheder i overenskomsten, der tillader, at de enkelte afdelinger indretter sig, sådan som det passer dem bedst. Og så skal vi i højere grad tænke work-life-balance ind i vores kommende vagtstruktur," siger hun.

Yngre Læger har på repræsentantskabet netop startet arbejde mod en ny overenskomst i 2015.

Formanden vil nu inddrage ønsker og input fra medlemmerne til, hvilke krav der skal fremsættes ved de kommende overenskomstforhandlinger, herunder også om og hvordan et nyt vagtsystem skal skrues sammen.

Mere politik fra Yngre Læger

Den nyvalgte formand vil forsætte og styrke arbejdet, som den tidligere formand Lisbeth Lintz begyndte, så Yngre Læger flyttes fra en traditionel fagforening med fokus på løn- og ansættelsesvilkår til i højere grad at blive en sundhedspolitisk aktør, der blandet sig i sundhedsdebatten.

Yngre Læger er med sine 12.000 medlemmer den største lægegruppe i Danmark. Dem, der ofte ved, hvor problemerne er i sundhedsvæsenet, da de står i front 24 timer i døgnet, 365 dage om året:

"Vi ser patienterne først. Hører deres irritationer. Ser, hvor det går galt. Eksempelvis på akutområdet kan det være interessant, at vi Yngre Læger direkte tilkendegiver, hvordan vi oplever indsatsen og organiseringen. Det behøver ikke nødvendigvis altid være Lægeforeningen, hvis Yngre Læger har et særligt kendskab til området. Og ligesom Lægeforeningen drager sine konklusioner på baggrund af, hvad den får at vide, lige såvel kan vi være en aktør, der spiller ind med, hvordan vi oplever patientforløb og -behandlingen herhjemme," siger Camilla Noelle Rathcke.

Hun har ingen forventning om, at Yngre Læger løser alle sundhedsvæsenets gordiske knuder. Men Yngre Læger har en masse "vigtig erfaring, der kan og bør bruges, så alle - også dem, der politisk set styrer vores sundhedsvæsen - kan blive klogere", siger hun.

Fireårsregel skal justeres

Fireårsreglen har martret Yngre Læger og den enkelte yngre læge, siden reglen blev indført i 2007.

Fireårsreglen får i øjeblikket et større serviceeftersyn af blandt andet Danske Regioner, myndighederne og Yngre Læger.

Ifølge Camilla Noelle Rathcke ser det meget vanskeligt ud i forhold til at få reglen helt afskaffet uden form for anden regulering.

"Jeg har da forventninger til det arbejde, der for tiden pågår i ministeriets arbejdsgruppe omkring fireårsreglen, og jeg tror på, at vi kan få den justeret. Men det er også tydeligt, at skal der findes på realistiske alternativer og justeringer, så skal Yngre Læger selv spille ud med dem," siger hun.

Er du klar til at acceptere en justering - uanset indhold - hvorved du accepterer, at fireårsreglen ikke bliver afskaffet?

"Jeg er ligesom alle andre i Yngre Læger imod tvang i den lægelige videreuddannelse, og kunne vi ændre denne regel alene, så var det jo gjort. Desværre er andre af en helt anden opfattelse af såvel principperne bag reglen som konsekvenserne af reglen, og derfor har vi også en konstruktiv tilgang til arbejdet i ministeriets arbejdsgruppe".

Er I parate til at levere et udspil, der måske kan være acceptabelt politisk?

"Ja. Det mener jeg, at vi er."

Yngre Lægers nye formand Camilla Noelle Rathcke blev valgt uden modkandidater.

Lisbeth Lintz falder for foreningens egen regel om en maksimal formandsperiode på seks år