Skip to main content

Odense-afsnit har "gennemsnitligt" voldsniveau

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. apr. 2012
3 min.

Det kræver gode nerver at arbejde i psykiatrien. Også på P302 - det afsnit på Pyskiatrisk afdeling, Odense, som fredag 16. marts oplevede en psykisk syg mand angribe en læge og to sygeplejersker med en kniv og såre dem alvorligt.

Næsten alle ansatte på P302 oplever månedligt at blive truet verbalt. Tre fjerdele bliver revet, kradset eller nappet. Lige over 70 pct. bliver truet med tæsk. Og næsten lige så mange - 62 pct. - bliver spyttet på.

Det kan man læse i rapporten "Vold og Trusler på Arbejdspladsen 2011", som handler om afsnit P302.

Men vold af en karakter som den, der fandt sted 16. marts, er ekstremt sjælden. Ifølge rapporten, som er baseret på spørgeskemaer, havde ingen oplevet at blive angrebet med våben inden for det seneste år.

Mere almindeligt er andre former for vold og især trusler - først og fremmest fra patienterne men også pårørende.

Gennemsnitligt afsnit

Men Odense-personalet er ikke udsat for flere trusler end gennemsnittet af lignende enheder, fremgår det. I rapporten sammenlignes 35 enheder for at finde et gennemsnit.

På andre parametre ligger P302 imidlertid over gennemsnittet. F.eks. står der i rapporten om "vold", at hvor branchegennemsnittet ligger på en score på 6, ligger den på 10 på P302. Men forskellen er for lille til at være signifikant.

"Trussels- og voldsniveauet ligger stort set på samme niveau som på de 35 andre arbejdspladser, vi undersøgte", siger en af rapportens forfattere, cand. psych. Lars Peter Andersen fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning.

"Det afviger ikke væsentligt og kan skyldes en tilfældighed".

Anbefaling: forebyg mobning

De eneste tal, som får rapporten til at komme med en anbefaling, handler om mobning.

Der er næsten 50 pct, som siger, at de i den seneste måned har været vidne til mobning. Lige så mange svarer dog "aldrig", men sammenholder man tallene med lignende enheder, er der mere mobning på P302 end andre steder.

Det får rapporten til at anbefale, at der udfærdiges en forebyggelsespolitik.

"Det handler om, hvordan medarbejderne har det med hinanden og har ikke noget med patienterne at gøre", siger Lars Peter Andersen.

Hvorfor spørger I om vidner til mobning og ikke, hvem der har været ofre?

"Det er for at undgå, at ofrene kan identificeres. På nogle afdelinger har man måske en fornemmelse af, hvem det er. Det er for at beskytte ofrene".

Anden konklusion

Med sin betegnelse af volds- og trusselsniveauet på P302 som gennemsnitligt vurderer arbejdsmiljørapporten situationen anderledes end Arbejdstilsynet.

Som det har været fremme i løbet af ugen, viser en rapport fra Arbejdstilsynet fra december sidste år en stor stigning i antallet af ansatte, der havde været udsat for situatoner, som blev opfattet som voldelige.

Tallet steg ifølge rapporten fra 13,3 pct. til 14,1 pct. mellem 210 og 2011.

Region Syddanmark selv henholder sig til interne registreringer, som viser, at antallet af anmeldte voldsepisoder er faldet i perioden 2006-2011 fra 65 til 26.

Fakta:

Arbejdsmiljørapporten om P302 er lavet af Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning i samarbejde med Psykologisk Institut på Københavns Universitet.

Næsten alle ansatte på P302 - 91,7 pct. - har besvaret de spørgeskemaer, som rapporten er baseret på.

Rapporten vedrører 2010 og 2011 - spørgeskemaerne er indsamlede i juni begge år.

Rapporten er en del af et forskningsprojekt, som går ud på at afdække hyppigheden af trusler og vold på psykiatriske afdelinger, i kriminalforsorgen, på specialskoler og i ældreplejen.