Skip to main content

Odense Universitetshospital opruster og skal ansætte speciallæger

Journalist Annette Hagerup, annette@hagerup.info

29. apr. 2011
5 min.

En rabataftale mellem Region Sjælland og Region Syddanmark betyder, at Odense Universitetshospital (OUH) fremover vil satse mere på de højtspecialiserede funktioner inden for bl.a. kræft- og hjerte-kar-området. Som en konsekvens vil hospitalet søge at tiltrække flere erfarne speciallæger til disse specialer. Samtidig vil en del af de basisbehandlinger, hospitalet i dag udfører i kraft af sin position som lokalhospital for bl.a. odenseanerne, blive overført til andre hospitaler i de to regioner.

Aftalen betyder nemlig ikke kun, at Region Sjælland vil sende patienter til OUH. Trafikken vil også gå den anden vej mod de sjællandske hospitaler. Medarbejderne på OUH - og primært lægegruppen - må derfor forberede sig på en del omrokeringer.

Direktør på OUH, Henrik Villadsen, fortæller, at man i øjeblikket er ved at undersøge, hvor stort behovet for nye specialister bliver.

»Vi kommer til at ansætte personale for at løfte den her opgave. Det bliver primært inden for anæstesi og intensiv behandling, vi får brug for at udvide kapaciteten«, siger Henrik Villadsen.

Det udvidede hospitalssamarbejde vil på sigt øge OUH's patientunderlag med godt 800.000 for en række højtspecialiserede funktioner. Henrik Villadsen skønner, at de ekstra patienter vil give hospitalet en årlig meraktivitet svarende til ca. 300 mio. kr.

Han understreger, at målet med det udvidede samarbejde med Sjælland ikke er at blive et større sygehus, men et sygehus med mere specialiserede funktioner.

»Vi vil være universitetshospital med stort U. I forbindelse med vedtagelsen af den seneste specialeplan kunne vi se, at der var kamp mellem universitetshospitalerne om at få de højtspecialiserede funktioner, fordi det betyder både prestige og forskningsbevillinger. Øvelse gør mester. Hvis vi vil gøre os håb om at få flere højtspecialiserede funktioner, når den næste specialeplan lægges om tre år, må vi nødvendigvis øge vores patientvolumen inden for de mere specialiserede behandlinger«.

Hovedstaden ramt

For Region Hovedstaden har aftalen mellem Region Sjælland og Region Syddanmark allerede fået den direkte konsekvens, at Herlev Hospital har afskediget 21 medarbejdere. På Rigshospitalet vil 28 medarbejdere blive afskediget med udgangen af maj måned.

Økonomidirektør i Region Hovedstaden, Peter Mandrup Jensen, fortæller, at regionen på den konto i år vil miste omsætning svarende til ca. 140 mio. kr. I 2012 bliver omsætningstabet på ca. 260 mio. kr. Rigshospitalet må bære det største tab og nedjustere sine aktiviteter med omkring 90 mio. kr. i år og med omkring 170 mio. kr. i 2012.

»I øjeblikket køber Region Sjælland hospitalsydelser hos os for mere end 1 mia. kr. om året. De fleste af pengene går til højtspecialiserede behandlinger, som alene kan udføres på Rigshospitalet, der også i fremtiden vil være Danmarks førende hospital. Men det har længe ligget klart, at Region Sjælland har ambitioner om at udføre flere specialiserede opgaver på deres egne sygehuse. Derfor må vi se i øjnene, at vi fremover skal tilpasse vores kapacitet i takt med, at Region Sjælland sender færre patienter til os«, fortæller Peter Mandrup Jensen. Han fortsætter:

»Det er ikke vores strategi at skrabe så meget som muligt til os med arme og ben. Vi har vores fokus på at samarbejde med alle regioner til gavn for patienterne«.

Rigshospitalets direktør, Torben Stentoft, frygter ikke konkurrencen fra OUH. »Det er meget beklageligt, at vi må afskedige medarbejdere som følge af OUH's udvidede samarbejde med Region Sjælland. Men på den lange bane vil det ikke påvirke vores mulighed for at levere behandling af høj kvalitet og for at kunne yde højtspecialiseret behandling - også til meget små patientgrupper. Rigshospitalet er en dynamisk organisation, som hele tiden må tilpasse sig den sundhedspolitiske udvikling både i form af nye samarbejder og kommende nye supersygehuse. Det er Rigshospitalets fornemste opgave at være i front med den lægevidenskabelige udvikling og skabe rum, så vi til enhver tid kan tilbyde patienterne de nyeste behandlingsmetoder«, siger Torben Stentoft.

Torben Stentoft fortæller videre, at den øgede karkirurgiske aktivitet på OUH vil gøre det muligt at opfylde Region Hovedstadens hospitalsplan for karkirurgien. »Vores karkirurgiske afdeling er i øjeblikket fordelt på to matrikler, nemlig på Gentofte Hospital og her på Rigshospitalet. Som en konsekvens af, at vi kan forvente færre patienter inden for specialet, vil vi pr. 1. januar 2012 nedlægge den karkirurgiske sengeafdeling i Gentofte og samle al stationær karkirurgi på Rigshospitalet«.

Godt tilbud

For regionsrådsformand i Region Sjælland, Steen Bach Nielsen (S), er der god logik i at sende patienter vestpå.

»Vi har fem kommuner, der ligger ganske tæt på Storebælt og derfor har kort afstand til Odense. Det er hurtigere for patienterne herfra at tage til Odense end til København.

Det gælder om at få fuldt udbytte af de midler, vi har til rådighed i det danske sundhedsvæsen. Det får vi kun, hvis vi udnytter sygehusenes kapacitet optimalt. Derfor har vi lavet en aftale med Region Syddanmark, der går på, at vi udnytter ledig kapacitet på hinandens sygehuse. Det handler også om, at vi har fået et godt tilbud! Vi har fået en prisreduktion på 10 pct. af DRG-taksten«, fortæller Steen Bach Nielsen.

Han fortæller videre, at prisaftalen går begge veje: »Hvis patienter fra Region Syddanmark ønsker behandling i Ringsted, hvor vi har et stort brystkræftcenter, så får de også behandlingen til 90 pct. af DRG-taksten«.

Ifølge koncerndirektør i Region Sjælland, Lars Onsberg Henriksen, er hovedformålet med samarbejdsaftalen - der i øvrigt også omfatter Region Nordjylland - at styrke det faglige samarbejde mellem sygehusene. »Region Sjælland er den region i landet, der sender flest patienter ud af regionen. Hovedstaden betjener os godt, men vi er i fuld gang med at opbygge vores eget sygehusvæsen. Det her er bare en forsmag på en langstrakt proces, hvor vi gradvist vil hjemtage flere patienter. Processen fortsætter frem imod den dag, hvor vi kan tage det nybyggede supersygehus i Køge i brug«, fortæller Lars Onsberg Henriksen.

Fakta

Den aftale, som Region Syddanmark og Region Sjælland indgik i august 2010, betyder følgende:

I første omgang har Region Syddanmark siden starten af året modtaget patienter inden for gynækologisk cancer, lungecancer, karkirurgi og hjertekirurgi. Fra 1. september udvides aftalen, og ca. 270.000 borgere i Kalundborg, Næstved, Sorø, Slagelse og Ringsted Kommuner vil blive tilbudt højtspecialiseret behandling på Odense Universitetshospital, som f.eks. bypass- og hjerteklapkirurgi.

Samtidig vil patienter fra Syddanmark med bl.a. brystkræft, tyk- og endetarmskræft samt medicinsk hjertesygdom kunne blive behandlet i Region Sjælland.

Aftalen betyder, at behandlingerne tilbydes til 90 pct. af DRG-taksten.