Skip to main content

Odenses nye FAM: Specialisterne i front

Kirsten Winding, winding@newmail.dk. Foto: Alex Tran

10. feb. 2012
8 min.



Mandag den 23. januar 2012 åbnede Danmarks første store Fælles Akutmodtagelse i Odense. Den 10.000 kvadratmeter store FAM er opført på OUH's grund i centrum af Odense og forbundet med sygehuset med en gangbro og to underjordiske tunneller. Skadestue, lægevagt, traumecenter og modtagelse af alle akutte patienter er dermed samlet i ét stort kvadratisk hus med kommandocentral og radiologi i midten og patienterne i yderkanten.

»Det betyder, at læger og andet personale hurtigt kan bevæge sig fra den ene funktion til den anden«, fortæller Mette Worsøe, der er flowmaster og specialeansvarlig overlæge i den nye FAM.

En af grundpillerne er, at specialisterne skal frem i front, og ingen patient skal ses af yngste mand først. Så snart en patient er ankommet, kommer hun i triage, hvor det hurtigt afklares, hvilken type specialist der er brug for. Og så tilkaldes specialisten til den første vurdering.

På en stribe store skærme ses, hvilke patienter der er hvor i systemet, hvad der er galt med dem, hvor længe de har været der, og hvem der tilser dem. De røde er de mest akutte, det er f.eks. patienter med meningitis. De orange skal også tilses i en fart, herefter kommer de gule, de grønne og endelig de blå. En af de blå patienter i dag har f.eks. fået noget støv i øjet, en anden er nervøs for at have brækket en finger.

Ambitionen er, at patienter til skadestuen ikke skal vente mere end tre timer, og patienter, der forventes indlagt, skal have en behandlingsstyrende diagnose inden fire timer. I FAM's sengeafsnit må patienterne højst ligge i 48 timer.

Der er vagtsat speciallæger fra de fleste specialer, og mangler der en speciallæge, tilkaldes han. Men hvordan kan speciallægen på f.eks. urologisk afdeling slippe alt, hvad han står med her og nu, og styrte ned på FAM'en?

»Det er et spørgsmål om vagtplaner«, siger Mette Worsøe. »Der skal være folk nok på arbejde 24-7, til at det her kan fungere. Det har givet lidt brok i startfasen, for det er ikke alle speciallæger, der er indstillet på at blive vagtsat om natten og i weekenderne. Men det er en vital del af grundtanken i FAM'erne, og brokkeriet er da også ved at forstumme«.

Vagter på alle tider af døgnet

»For mig personligt er det rent ud sagt noget skidt«, siger afdelingslæge, ph.d., og klinisk lektor Louise Pyndt Diederichsen. Hun er en af de mange speciallæger, der som noget nyt har fået vagter i FAM'en. På de første to uger har hun haft fire vagter på alle tider af døgnet.

»Jeg er speciallæge i reumatologi - intern medicin, og det er meget få af de patienter, jeg ser i FAM, der er relevante for mit speciale. De timer, jeg er vagtsat i FAM, går fra de timer, jeg normalt er på min egen afdeling. Så det går ud over min tilknytning til afdelingen og de funktioner, jeg normalt varetager der«.

Det er heller ikke sjovt for privatlivet, tilføjer reumatologen, der er 46 år, mor til tre børn og har en mand, der arbejder i Kolding.

»Det er betydeligt hårdere at tage 17 timers aften/nattevagter nu, end da jeg var yngre«.

»Men når det er sagt, synes jeg, det er det helt rigtige at få speciallægerne frem i front i den nye FAM. For patienterne er det et stort kvalitetsløft. Og det er faktisk blevet lettere at få fat i de andre speciallæger i en fart, når vi alle er det samme sted«.

Det er nok især de ældre læger, der har været utilfredse, forklarer et par yngre læger, der er under oplæring i den nye store kommandocentral. Men også de yngre læger har deres betænkeligheder.

De er f.eks. bekymrede over den manglende ensretning af de nye FAM'er.

»Lige nu ser det ud til, at hver region og hvert sygehus selv skal opfinde den dybe tallerken, hver gang en ny FAM opføres«, siger Bue Juvik, medlem af bestyrelsen i Yngre Læger og primus motor i deres arbejde med FAM'rne.

FAM på OUH har mange af de elementer, Yngre Læger prioriterer.

»Men nu bliver det spændende at følge, om bemandingen er tilstrækkelig til at levere både god patientbehandling og et ordentligt arbejdsmiljø«, siger Juvik. »Det er jo ikke godt nok, hvis det igen er KBU-lægerne der skal trække det tunge læs med de akutte patienter, og lægerne fra specialafdelinger kun bliver gæsteoptrædende der ikke tager det nødvendige medansvar«.

Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell ser overvejende positivt på den nye FAM:

»Den fælles akutmodtagelse på OUH følger på flere områder den model, som Overlægeforeningen har skitseret. Det er positivt, at speciallægerne ser patienterne hurtigst muligt. Men det er samtidig vigtigt at sikre, at de har de nødvendige kompetencer til at dække den akutte indsats.«

Anja Mitchell er i øvrigt tilfreds med, at speciallægerne har fast afsat tid i FAM og ikke dobbeltbookes til at løse opgaver i akutmodtagelsen og stamafdelingen samtidigt.

Sparer sengepladser

Alle akutte patienter kommer ind via FAM, undtagen de fødende, børn til medicinsk behandling og hjertepatienterne.

Et vigtigt princip er også, at kun de patienter, der reelt har brug for en seng, skal ligge. De første timer kan de ligge på en båre eller sidde på en stol i deres eget tøj. Kun patienter, der skal indlægges, kommer i en seng og hospitalstøj, når de kører ud af modtageområdet.

»Det handler om at spare sengepladser, og det kan vi godt her« forklarer Mette Worsøe. »Til gengæld har afdelingerne afgivet et antal sengepladser til os«, tilføjer hun. På den måde er FAM'en næsten selvfinansieret inden for OUH's egen økonomiske ramme.

En del af røntgenafdelingens akutte funktioner er også flyttet over i FAM.

»Det sparer en masse tid, at de akutte patienter ikke skal ligge i en seng og vente på en portør, der så triller dem en lang tur over i røntgen. Også blodprøver tages på stedet og sendes til laboratoriet via vakuumdrevet rørpost, så der er svar på under en time. Det sparer tid, sengepladser og dermed penge«, siger Worsøe.

Gør vigtige erfaringer

Byggeriet af den nye FAM har kostet 180 mio. kr. Og de penge kunne ikke være sparet, mener ledende overlæge Michael Hansen-Nord, selvom den nye FAM skal flytte ud på det nye supersygehus, når det åbner i 2020.

»Region Syddanmark har satset benhårdt på etablering af fælles akutmodtagelser på de hospitaler, der har akutfunktion. Odense kunne ikke vente til Nyt OUH står klar«, siger han.

»Ja, og selvom vi kun har haft åbent i få dage, er vi allerede blevet en lang række erfaringer klogere«, supplerer Mette Worsøe. For eksempel indså vi hurtigt, at vi måtte flytte modtagelsessygeplejerskernes arbejdsstation ud i atriumgården, hvor de akutte patienter venter på indlæggelse. Herfra kan de observere de ventende, samtidig med at de passer arbejdet ved skærmene«.

Der er også i hast blevet indrettet et legerum, Klods Hans, til børn under 15 år, der venter. Det var der ikke tænkt på. På den måde er denne FAM et eksperimentarium for, hvordan FAM'en på supersygehuset skal indrettes. Og fordi man ved, den skal flyttes, er OUH's FAM o gså bygget, så den hurtigt og let kan omdannes til sengeafsnit eller noget andet.

Specialister frem for akutlæger

»Vi har også afklaret, at vi ikke satser på akutlæger«, fortæller Michael Hansen-Nord. »Vi ønsker at bruge de højtspecialiserede læger, vi allerede har på OUH, og vi har alle de speciallæger, Sundhedsstyrelsen anbefaler helt fremme i front. Det er jo også konceptafprøvning og en model, der deler vandene i de danske regioner«.

Reelt er der ikke flere læger på arbejde nu, end der var før, der er kun sket et fagligt kompetenceløft og en strukturændring, der i høj grad er mere effektiv, mener de to læger.

»En anden og lidt uventet gevinst et, at vi lærer vores kolleger fra andre afdelinger og specialer at kende«, siger Mette Worsøe. »Vi mødes om arbejdet med patienterne her, vi deler frokoststue og kontor, der er simpelthen kun ét lægekontor til deling, og det giver et meget mere konstruktivt arbejdsklima. For eksempel kendte jeg ikke mine kolleger fra røntgen før«, siger hun og kalder på en radiograf, der lader os få et glimt af de to nye røntgenrum og den nye CT-scanner.

FAM'en er byget i to etager, og på førstesalen er der patientstuer, vagtstuer, konferencerum og undervisningslokaler. Alle patientstuer indeholder det samme udstyr, det samme gælder modtagelsesrummene i stueetagen. Det betyder, at lægerne arbejder lige hjemmevant på alle stuer.

To gange om året modtager FAM'en 25-30 yngre læger i seksmånedersuddannelsesstillinger. Karen Kjær Petersen er uddannelsesansvarlig overlæge og planlægger introduktionsforløb for dem. Ingen yngre læger er på vagt alene, der er to overlæger på vagt fra kl. 8 til kl. 21 og én om natten.

Startvanskeligheder

De første skandalehistorier om den nye FAM i Odense er allerede dukket op i de lokale medier, men det kommer ikke bag på lederne af den.

»Én ting er at flytte ind på 10.000 kvadratmeter med knap 400 forskellige rum, 250 faste medarbejdere og 750 andre, som kommer mere eller mindre fast. At de ikke lige kan finde plaster og halskraver dag ét er slet ikke overraskende«, siger Mette Worsøe og tilføjer:

»FAM i Odense er jo en kæmpe hybridorganisation, hvor vi samler de fleste akutte kompetencer ét sted. Det forpligter over 25 forskellige afdelinger til at levere til aftalt tid og med aftalte kvalitetsmål. Selvom der har været epokegørende konsensus i lederfora på OUH om middel og mål, så skal det jo lige forplante sig til de enkelte medarbejdere, som skal løse opgaven«.

Michael Hansen-Nord supplerer: »En anden ting er, at vi jo afprøver fremtidens hospital med nogle af de koncepter, vi er blevet bedt om. Den bygningsmæssige indretning kan virke provokerende på både patienter og personale i forhold til synlighed, intimitet og fortrolighed. Der bliver mange erfaringer at give videre til eksempelvis Nyt OUH«.

»Vi kan godt i en overgangsperiode leve med, at ventetiden er lidt for lang, og at patienter og personale fryser lidt. Det centrale i vores start er, at den lægefaglige respons er adækvat og på en lang række områder bedre end tidligere«, siger de to samstemmende.

Overlægernes tillidsrepræsentant Peter Lindholm peger på, at der uundgåeligt er ting, som ikke fungerer optimalt i begyndelsen

»Vi opfatter lidt den nye FAM som et eksperimentarium. Der er helt sikkert ting, der skal ændres, og som kan gøres bedre, men sådan må det være. Man kan ikke forvente, at alting fungerer perfekt fra dag 1, når man etablerer en helt ny, kæmpestor organisation. Men grundlæggende har OUH størrelsen til at gennemføre det koncept, man har valgt, fordi der er speciallæger nok.«