Skip to main content

Offentliggørelse af interessekonflikter i Ugeskrift for Læger og Danish Medical Bulletin

Jacob Rosenberg

14. jan. 2011
3 min.

De fleste videnskabelige tidsskrifter beder om angivelse af forfatternes interessekonflikter, når en videnskabelig artikel skal publiceres. I The International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) har vi udviklet en standardformular til angivelse af interessekonflikter [1], og denne formular tages formentlig i brug af mange tidsskrifter også uden for ICMJE. Det foregår ved, at hver forfatter udfylder et skema, gemmer det som en pdf-fil og sender denne fil ind til redaktionen sammen med manuskriptet. I skemaet anføres potentielle interessekonflikter for de seneste tre år. Det betyder, at man som forfatter løbende kan opdatere sin ICMJE-formular på sin egen computer og derved indsende en opdateret formular, hver gang man indsender en artikel til et tidsskrift. Spørgsmålet er så, hvordan tidsskrifterne håndterer disse pdf-filer, som sendes fra forfatterne til tidsskriftsredaktionen. Vi har diskuteret sagen i ICMJE-gruppen, og der er forskellige løsninger på problemstillingen.

Nogle vælger at angive et kondensat af interessekonflikterne som en detaljeret tekst i slutningen af de publicerede artikler, mens det eksakte indhold i pdf-filerne ikke offentliggøres, og nogle vælger at offentliggøre hele indholdet i pdf-filerne. F.eks. har man i The New England Journal of Medicine valgt at offentliggøre de originale pdf-filer på internettet sammen med publikationen af den videnskabelige artikel. I selve artiklen er der blot en henvisning til internettet uden angivelse af detaljerede interessekonflikter, og vi mener, at denne model har en række fordele.

I den hidtidige model i Ugeskrift for Læger, hvor forfatterne formulerede nogle sætninger, som blev trykt i artiklen efter artikelteksten, har der gentagne gange været en række fortolkningsproblemer. Forfatterne angiver i ICMJE-dokumentet deres potentielle interessekonflikter, og spørgsmålet om, hvor mange af disse som skulle formuleres som tekst i slutningen af artiklen, er så blevet rejst gentagne gange. Der har været overvejelser om bagatelgrænser, og om man skulle anføre interessekonflikter både vedrørende den aktuelle artikel og om andre forhold, som kunne tænkes at influere på forfatterens holdning osv. Endelig har det været et stort arbejde i tidsskriftsredaktionerne at tjekke, om »rådata« i ICMJE-dokumentet stemte overens med de af forfatteren valgte formuleringer i artikelteksten.

På baggrund af ovenstående har vi valgt at offentliggøre »rådata« i form af de originale ICMJE-pdf-filer, som forfatterne selv har udfyldt og indsendt til redaktionen. På denne måde er der ikke oplysninger, som bliver gemt af vejen i redaktionerne, og man undgår en række fortolkningsvanskeligheder, når de indsendte oplysninger skal oversættes til formuleringer i artiklen. I artiklen indfører vi blot en standardformulering efter artikelteksten, hvor der henvises til internettet, hvis en eller flere af forfatterne har angivet potentielle interessekonflikter i de indsendte pdf-filer. Hvis der ikke er angivet potentielle interessekonflikter overhovedet, anfører vi i artiklen, at der ikke er interessekonflikter.

Dette betyder, at man fremover ikke længere behøver at angive sine interessekonflikter i selve artikelteksten, og at vi i stedet offentliggør pdf-filerne som supplerende materiale på internettet. Denne model kommer til at gælde både for Ugeskrift for Læger og Danish Medical Bulletin og iværksættes fra nu for alle nye antagne artikler.



KORRESPONDANCE: Jacob Rosenberg, Gastroenheden, Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: se www.ugeskriftet.dk - > videnskabelig redaktion


Referencer

  1. Drazen JM, de Leeuw PW, Laine C et al. Toward more uniform conflict disclosures: the updated ICMJE conflict of interest reporting form. Dan Med Bul 2010;57:A4168.