Nogle mennesker kommer på et tidspunkt i livet til en skelsættende og til tider smertefuld erkendelse af, at de er nødt til at tage et opgør med deres hidtidige livsførelse. Livets kontinentalplader forskubbes, og en ny tilværelse åbner sig med ukendte muligheder, men også med potentielle faldgruber.
Tør vi tage springet?
Tør vi lade være?
I 2019 var Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen nået til netop det sted i deres tilværelse. De var i gang med hoveduddannelsen i almen medicin i Brønnøysund på den norske vestkyst, og de kæmpede sig gennem dagene. Følte, at livet mest af alt handlede om overlevelse.
»Vi havde det ikke godt. Vi havde alt for travlt; arbejdede for meget og for længe, hentede vores to små børn, sørgede for at de fik lidt at spise og kom i seng, og så arbejdede vi igen et par timer om aftenen. Sådan gik dagene«, fortæller Christian Lund Hansen, 41 år.
Med bekymring læste de den ny PLO-arbejdsmiljøundersøgelse om praktiserende lægers psykiske arbejdsmiljø. Det var ikke opmuntrende læsning: 39,9 procent angav i undersøgelsen, at de var moderat udbrændte, mens 9,9 procent betegnede sig som alvorligt udbrændte.
»Vi kiggede på hinanden og spurgte: Er det det, vi vil? Skal vores tilværelse se sådan ud de næste 30-35 år? Det satte tanker i gang, og vi indså, at det ikke kunne blive ved med at gå«, fortæller Christian Lund Hansen.
Et rigt lægeliv?
Klokken var 14.08 mandag den 28. december 2020, da den lille færge fra Lolland Færgefart lagde til i færgelejet på Fejø. I land trillede Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen og deres to børn, Erika og Asger, i familiens rummelige grå Mitsubishi Outlander.
Beboerne på den lille ø i Smålandsfarvandet havde fået to nye læger. Et lægeægtepar, som havde valgt at skifte deres hidtidige arbejdsliv i Norge ud med et liv som ølæger på den flade ø med godt 200.000 frugttræer og et mildt klima, præget af mange solskinstimer og begrænset nattefrost.
Ugeskrift for Læger besøger de to læger en sensommerdag i deres praksis, der ligger centralt på øens pulsåre, Herredsvej, som strækker sig dovent fra vest til øst gennem frugtplantager, kornmarker og murermestervillaer med fyldte vejboder. De vil fortælle om deres valg af et lægeliv, som måske ikke gør dem rige i kroner og øre, men som er rigt på både lægefaglig tilfredsstillelse og familieliv.
For at forstå den beslutning skal vi igen på en mental rejse tilbage til Norge, hvor de arbejdede som læger i fire år – først ved Kristiansand i Sydnorge, dernæst i Brønnøysund og til sidst på den lille nordnorske ø Lovund med cirka 500 indbyggere.
Beslutningen om at sadle om blev modnet, mens de krydsede flere og flere breddegrader. Jo længere nordpå, de kom, des mere bevidste blev de om, hvordan de ønskede at være læger – og familie.
»Vi talte dengang om, at vi gerne ville have et arbejde, som vi glæder os til at komme hen til. Men det skal også være et arbejde, som vi er glade for at gå hjem fra. Og vi var ikke glade i Brønnøysund. Vi var faktisk ret maste«, siger Katrine Rose Larsen, 46 år.
Deres beslutning om at træde ud af det mere normale karrierespor for læger har haft økonomiske konsekvenser. Lægeparret på Fejø deler en lægestilling, og det bliver man ikke rig af.
Men som Katrine siger:
»Man kan være så fattig, så penge er det eneste, man har«.
Et bæredygtigt liv
Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen driver sammen Ø-Lægerne I/S, hvor de er ligestillede partnere. Patientgrundlaget er Fejøs 467 beboere plus 150 patienter på Lolland, som de overtog fra deres forgænger. Der er dog lukket for yderligere tilgang fra Lolland.
Sammen med deres kollega på naboøen Femø deler de lægevagtsansvaret døgnet rundt for deres egne patienter og for de cirka 100 beboere på Femø. Et speedbådscertifikat og familiens 18-fodsmotorbåd af mærket Rana Cabin er en vigtig forudsætning for den del af ølægelivet.
Et liv, som nu har fået præcis det overskud og den luft, som de savnede, da de sad i Brønnøysund. Familielivet er blevet bæredygtigt.
Christian Lund Hansen fortæller:
»På en almindelig arbejdsdag ringer vækkeuret klokken kvart i syv om morgenen. Så spiser vi med børnene og får dem i tøjet, afleverer dem i skole og børnehave, og klokken otte sidder vi i vores praksis med kaffen klar og kan tale med de første patienter«.
Ved 14.30-tiden henter de børnene – og på det tidspunkt har de endda også klaret den fælles daglige løbetur.
»Vi får et særligt honorar som ølæger, fordi det ikke ville kunne løbe rundt på normale vilkår med så få patienter, som vi har. Vores økonomi er ikke prangende, men det løber rundt, fordi husene er billige, og fordi vi ingen transportudgifter har«, siger Christian Lund Hansen.
Fra tid til anden vikarierer Katrine Rose Larsen i regionsklinikken i Nakskov. Det giver også en indtægt, men hun gør det primært for at få fagligt input udefra og for samarbejdets skyld.
»Regionen har været large, og derfor vil vi også gerne hjælpe dem, selvom vi ikke er forpligtet til det«, forklarer Katrine Rose Larsen.
Den vigtige tid, version 1.0
En patient er ved at få målt sit blodtryk. Patienten er fajbatting, som Fejøs beboere kaldes, og hun er en trofast en af slagsen. Hun har været på øen hele sit liv bortset fra et halvt år i ungdomstiden.
Blodtrykket ligger lidt højt her i konsultationslokalet, men Katrine Rose Larsen er godt tilfreds med de sedler med tre dages hjemmeblodtryksmålinger, som patienten har lagt på bordet foran hende.
»Hold da op et fint blodtryk. Det er næsten for lavt«, udbryder Katrine Rose Larsen. Hun beslutter sig for at regulere medicinen.
Katrine Rose Larsen har god tid. Hun har tid til at tjekke op på patientens ben, hun har tid til blodtrykket, hun bruger tid på at spørge, hvordan patienten ellers går og har det – og der er endda også tid til at høre svaret. Til sidst får lægen og patienten også talt om de tre fingre, som indimellem generer patienten, fordi de sover eller gør ondt.
Da patienten går ud, sidder der en enkelt patient i venteværelset.
»Vi prioriterer tid til patienterne. De får ikke tider på ti minutter eller et kvarter, og de får ikke at vide, at de kun må snakke om én problemstilling. Alle får i udgangspunktet en halv time. Det er nemmere for både patienterne og for os, at vi tager 2-3 problemstillinger i løbet af en konsultation, i stedet for at de skal komme igen en anden dag«, siger Katrine Rose Larsen.
Christian Lund Hansen siger, at det handler om arbejdsglæde. Om at have et arbejdsliv, som giver glæde og faglig tilfredsstillelse:
»Det betyder rigtig meget for os, at vi ikke er nødt til at få patienterne hurtigt ud ad døren. Vi har før prøvet at arbejde i praksis med et venteværelse, som er fuldt af patienter, der venter på at komme til. Man bliver superstresset af det, og så bliver man så træt af patienternes ,dørhåndtagsspørgsmål’ – for det er jo ofte vigtige spørgsmål, men man har ikke tid til at tage sig af dem. Og det er en meget ubehagelig følelse som læge«.