Skip to main content

Onlineklinik skal gøre psykiatrien mere robust

Region Syddanmark etablerer en psykiatrisk onlineklinik i Odense, som i første omgang skal betjene psykiatriske patienter på Sydfyn, men på sigt skal kunne aflaste alle regionens afdelinger, der i en kortere eller længere periode mangler speciallæger i psykiatri.

Marie Paldam Folker, afdelingschef i Center for Digital Psykiatri i Odense, sidder i et af de konsultationsrum, der står klar til en kommende psykiater i den nye onlineklinik. Foto: Nicolai Drejer Walther.

Af Charlotte Kiil Poulsen, ckpo@dadl.dk

13. sep. 2024
7 min.

Praksismanageren er ansat, og to fine lokaler med skærme og internetopkobling står klar. Nu mangler der »bare« to psykiatere, før Region Syddanmark kan tilbyde en online lægeklinik, som i første omgang er for psykiatriske patienter på Sydfyn.

Marie Paldam Folker er midt mellem jobsamtaler, da hun fortæller om det nye initiativ. Hun er afdelingschef i Center for Digital Psykiatri i Odense, hvor den nye online lægeklinik skal være fysisk forankret. Lige nu søger hun en overlæge og en erfaren speciallæge i psykiatri, der skal bemande regionens nye tilbud. Hun holder opslaget åbent lidt endnu, for der er langt mellem ansøgerne, og det er netop knapheden på psykiatere, der gør, at den online lægeklinik overhovedet bliver en realitet.

»Vi mangler speciallæger i psykiatrien i alle vores afdelinger. Derfor har vi måttet tænke lidt kreativt og anderledes og vil nu prøve en online lægeklinik for at se, om det vil afhjælpe situationen. Den tager i første omgang udgangspunkt i vores psykiatriske afdeling i Svendborg, men på sigt er det planen, at den lægebemandede videofunktion skal kunne træde til og have samtaler i alle de afdelinger, hvor man mangler en psykiater«.

Lignende model i Region Sjælland

Onlinemodellen er inspireret af Region Sjælland, der siden 2021 har haft et digitalt psykiatrisk tilbud i form af »Onlineklinikken«. Onlineklinikken, der ligger centralt i København, er bemandet med fire psykiatere, en klinisk psykolog og en praksismanager og varetager udredning og behandling af psykiatriske patienter i Distriktspsykiatrien på Lolland Falster.

Distriktspsykiatriens målgruppe er patienter med svære psykiatriske lidelser (psykoser, svære personlighedsforstyrrelser mv.)

Vibeke Råberg Mikkelsen har været ansat som afsnitsledende overlæge i Onlineklinikken i København i to år. Som udgangspunkt har de ansatte psykiatere og psykologer »udefunktion« en dag om ugen med fysisk fremmøde i Distriktspsykiatrien i Maribo. De øvrige arbejdsdage foregår i Onlineklinikken i København.

»For at tilgodese patienternes ønsker og behov for samtaler, hvor lægen er fysisk til stede, er det vigtigt, at alle behandlere bidrager til ,udefunktionen’ og til vurdering og behandling af de som oftest sværeste syge patienter, der ikke kan deltage via videosamtaler«, forklarer Vibeke Råberg Mikkelsen.

Onlineklinikkens model indebærer, at en kontaktperson altid er fysisk til stede sammen med patienten under videosamtalen enten i patientens eget hjem eller i et ambulatorie.

Både førstegangssamtaler og opfølgende samtaler foregår som videosamtaler. Ønsker patienterne ikke videosamtaler, eller vurderes de ikke at være egnede til videokonsultation, tilbydes samtaler med fysisk tilstedeværelse af lægen.

»Onlinemodellen kan håndtere rigtig mange behandlingsopgaver, og mange patienter giver udtryk for at være glade for tilbuddet. De bliver fri for evt. besværlig transport på grund af lange afstande, specielt hvis de skal tage med offentlig transport til ambulatoriet«, siger Vibeke Råberg Mikkelsen.

Som psykiater er der ved videokonsultationer behov for fokus på nuancerne i kommunikationen med patienterne, fortæller Vibeke Råberg Mikkelsen.

»Man kan sagtens være rigtig meget til stede og give god feedback over en skærm, men der er helt klart forskelle i kontakten, der kræver opmærksomhed. Hvis du har set en patient eller en kontaktperson én gang ved fysisk samtale, har du allerede rigtig megen information og en relation, der kan bruges ved de efterfølgende videokonsultationer«.

Ved videosamtaler kan der være udfordringer i form af, at patienterne oplever mindre nærvær og lydhørhed i kontakten med lægen, og det kan som læge være svært at få alle observationer med. Kontaktpersonerne, der er fysisk til stede ved videosamtalen, bliver således garanter for, at patienterne føler sig tilstrækkeligt mødt og sikres den rette omsorg og opfølgning på samtalen, som der er mulighed for ved fysisk tilstedeværelse af en læge.

»Samarbejdet med kontaktpersonerne og det øvrige tværfaglige personale er altafgørende for, at behandlingsforløbene kan fungere, og at kvaliteten af behandlingsforløbene er høj«, siger Vibeke Råberg Mikkelsen.

Et nybrud i psykiatrien

Fra den anden side af Storebælt har afdelingschef Marie Paldam Folker og hendes kollegaer fra Region Syddanmark fulgt nøje med i Onlineklinikkens arbejde og har ladet sig inspirere af Region Sjællands erfaringer. Modellen bliver dog ikke helt identisk. F.eks. er det ikke umiddelbart tænkt ind, at man skal have en fysisk arbejdsdag et bestemt sted.

Det er i høj grad op til de kommende læger i tilbuddet, om de foretrækker at møde ind i Odense, i Svendborg eller hjemmefra. Det er er afvejning af, at arbejdet skal være så fleksibelt, at flest mulige kandidater vil søge jobbet. 
Men ligegyldigt, hvorfra arbejdsbasen er, så er det ifølge Marie Paldam Folker helt afgørende, at man får sat et godt tværfagligt samarbejde op omkring patienterne.

»Jeg tror ikke, vi skal være så bange for onlineforløb. De kan give fleksibilitet i hverdagen for patienter og pårørende og sikre kontinuitet i behandlingen, men vi skal helt klart også være opmærksomme på arbejdsmiljøet for lægerne. Marie Paldam Folker, afdelingschef, Center for Digital Psykiatri i Odense

»Kendskabet til afdelingen og det tværfaglige blik på den patient, man har i et videoforløb, den skal være til stede, for kvaliteten skal være lige så god, som hvis man gik i et ambulant behandlingsforløb i Svendborg«.

Patienterne vil i første omgang blive henvist fra Svendborg til den nye onlineklinik. Når det samarbejde er oppe at køre, er det meningen, at Region Syddanmarks tilbud skal gå på tværs af hele regionen, og det er lidt af et nybrud, vurderer Marie Paldam Folker.

»Det særlige her er, at man har en funktion centralt placeret i regionen, som kan betjene øvrige afdelinger på video, når de er udfordret på speciallægedækningen, og have samtaler med patienter fra alle afdelinger. Samarbejdet vil skulle sættes op på forskellige måder afhængigt af den enkelte afdeling. Det skal vi i gang med at udvikle, hvordan vi gør«.

Husk lægernes arbejdsmiljø

Marie Paldam Folker har arbejdet med digitalisering i psykiatrien i omkring ti år og har også siddet med i Sundhedsstrukturkommissionen som ekspert på netop dette område. Hun spår flere onlineklinikker i fremtiden:

»Jeg tror, det er en model, alle psykiatrier kommer til at se ind i. Det skyldes ikke kun manglen på læger, men også den efterspørgsel på fleksibilitet i kontaktformer, der er fra patienter og pårørende. De er rigtig glade for at have muligheden for digital kontakt i et patientforløb. Dermed ikke sagt, at al kontakt, støtte og behandling skal ske på video, men dele af forløbet kan med fordel være det. Den efterspørgsel, tror jeg, kun vil stige«.

Overlæge i Onlineklinikken i Region Sjælland Vibeke Råberg Mikkelsen ser også mange fordele ved en onlinemodel som supplement i den psykiatriske behandling.

»Det er en model, der kan afhjælpe manglen på speciallæger i regioner, hvor der gennem længere tid har været sporadisk dækning med speciallægevikarer«, siger hun.

Skærmarbejdet stiller dog ekstra krav til ledelsen om at skabe et godt arbejdsmiljø for lægerne, vurderer Vibeke Råberg Mikkelsen:

»Man arbejder lægefagligt alene, når man arbejder online. Så der er behov for at sikre fora for lægefaglig og tværfaglig sparring. Der er brug for pauser fra skærmen i dagens løb. Vi har i Onlineklinikken fleksibelt arbejde og kan arbejde hjemmefra en dag om ugen, men de fleste foretrækker at komme ind fysisk i Onlineklinikken for at mødes og have et fagligt fællesskab. De fælles boardmøder og konferencer via video med det tværfaglige personale i Maribo, temadage osv. er vigtige for samarbejdet, den sociale kontakt og den faglige læring«.

Det er Marie Paldam Folker enig i:

»Jeg tror ikke, vi skal være så bange for onlineforløb. De kan give fleksibilitet i hverdagen for patienter og pårørende og sikre kontinuitet i behandlingen, men vi skal helt klart også være opmærksomme på arbejdsmiljøet for lægerne. Det er vigtigt at have blik for burnout gennem skærmarbejde og sikre de rette betingelser og faglige relationer«, siger Marie Paldam Folker, der også understreger, at man kan komme rigtig langt med samarbejdet over videoforbindelse, hvis man har den fornødne træning i at kommunikere på video.

Marie Paldam Folker håber på, at Region Syddanmarks tilbud kan være i gang fra november.

Fakta

Onlinepsykiatri