Skip to main content

Jyllands-Postens Forlag, 2007

352 sider

Pris: 249 kr.

ISBN 87-7692-126-3

Læs den.

Læs den og bliv betaget af den smukke og kloge Ayaan og betænkelig ved fremtidens sameksistens, Vesten og de muslimske lande imellem. Læs den og bliv klog på de vilkår, som gives hende og alle andre , der vokser op i et muslimsk land. Du vil beundre, hvor flot hun som 20 årig assimilerer sig til en helt ny kultur i Holland, lærer sproget, tager embedseksamen og vælges ind i Parlamentet. Hvordan hendes nysgerrighed og refleksioner i barndom og ungdom fortsætter i hendes nye liv i Holland og får hende til at forkaste Islam og især dens undertrykkelse af kvinder. Selv om det også betyder, at hendes familie tager afstand fra hende. Hvor meget og i hvor mange detaljer af kvinders liv, islam har indflydelse, forstod jeg først, da jeg læste bogen. Det er et under, at Ayaan har styrke til at bryde med sin opvæksts indoktrinerede »sandheder«.

Hun beskriver sin barndom og tidlige ungdom, som ikke adskiller sig fra andre pigers i hendes omgivelser. Tilhørsforholdet til stammen er sjældent så godt beskrevet. Stammen er et netværk, en tryghed, der til hver en tid hjælper dig. Men tilhørsforholdet kræver også, at man holder sig til sin stamme, gifter sig indenfor den, således at det ofte bliver ægteskaber mellem nært beslægtede medlemmer. En alliance mellem to måske rivaliserende stammer med hver sit politiske tilhørsforhold, vil give problemer. Det er en del af Ayaans livsbetingelser.

Mens Ayaan er medlem af det hollandske parlament kommer hun med ideen til en 10 minutters film »Submission« om islams behandling af kvinder. Filminstruktøren Theo producerer filmen. Den fører til mord på ham, fordømmelse af Ayaan, og trusler mod hendes liv. Som medlem af Parlamentet påtager regeringen sig »højeste beskyttelse«. Hvad det indebærer for en snærende tilværelse, fortæller hun til sidst i bogen. Som vi alle har kunnet læse, er hun nu i USA, stadig udsat for mordtrusler, men uden beskyttelse af den hollandske regering.

Hun er udnævnt til en af de 10 mest omtalte personer i verden. Som hun tørt bemærker, gælder det også Osama Bin Laden.

Der er mange tankevækkende emner og detaljer, som var værd at nævne. Men det bliver for omfattende til denne anmeldelse. Så derfor: Læs bogen. Du bliver klogere på, hvor vanskeligt det er at forene Islams ideer med vores syn på verden. Det vækker til eftertanke, hvad Ayaan har bevist og påpeger, at der er flere og flere muslimske friskoler i Europa. I dem fortsætter man med at docere det samme som i århundreder, som ikke medfører udvikling men tilbageståenhed. Piger i Europa omskæres på køkkenborde, æresdrab er ikke sjældne. Den ofte dårlige integration af unge gør dem til nemme ofre for. Det - extremt yderligtgående - muslimske broderskab. Troen påbyder den sande islamist at omvende eller dræbe de vantro. Og det er os.