Content area

|

Operation på saftevand og chokolade

Afdelingslæge Trine Maria Mejnert Jørgensen er karkirurg på Kolding Sygehus og har to operationer på fredagens program – heraf en længerevarende.
Foto: Palle Peter Skov
Forfatter(e)
Klaus Larsen, kll@dadl.dk

6.10: Jeg står op. Jeg har tre store hunde – beauceron (franske hyrdehunde) – som jeg lukker ud i haven. Så en solid gang morgenmad, da jeg har operationsdag, og man aldrig ved, hvornår der bliver mulighed for at spise igen. Gennem mørke og tåge går jeg de ti minutter op til sygehuset, hvor jeg ankommer i god tid før morgenkonferencen og klæder om.

7.28: Jeg har tjekket operationsprogrammet, og i stedet for den ene operation, jeg troede, der var, er der nu kommet en til. Jeg skal i dag operere sammen med en nærmest selvkørende læge på sidste del af hoveduddannelsen, så jeg skal mest supervisere. Jeg går op og snakker med patienten og gør klar til operationen. Jeg når lige ned til det sidste af morgenkonferencen, som er lidt anderledes i dag, fordi der ikke er nogen røntgenlæge – bare en af vores overlæger, som gennemgår de vigtigste skanninger.

8.22: bliver jeg kaldt til den første operation. Patienten er en meget syg, svært overvægtig mand med diabetes. Han har allerede fået en bypass i benet, men såret oppe i lysken vil ikke hele. Vi reviderer – klipper alt det døde væk og lægger en VAC-forbinding – en sugende undertryksbehandling.

9.15: Operationen er slut, og jeg går op på afdelingen for at snakke med den næste patient, som skal have en bypass i benet. Hun var faktisk blevet indlagt med akut iskæmi, men da hun havde en ret alvorlig gastrointestinal blødning, kunne vi ikke operere akut. Vi gik og lurede lidt på, om benet kunne overleve – men det kunne det heldigvis. Hun har en kunstig bypass fra tidligere, som næsten er lukket – formentlig som reaktion på hendes gastrointestinale blødning, som der skulle styr på, inden vi kan skære i hende igen.

9.42: Mens patienten gøres klar, når jeg lige tilbage på kontoret og kan tjekke mails og visitere henvisninger, da her ikke er nogen koordinator i dag.

10.35: Jeg bliver kaldt til operationen. Planen er som sagt, at hun skal have en kunstig bypass igen. Vi vil ellers helst lave en vene-bypass med folks egen vener. De holder meget bedre og er langt mere resistente over for infektioner. Men da hendes egen vene ikke så godt ud ved indlæggelsen, er planen altså at lave en kunstig bypass. Undervejs viser det sig, at den vene, som på skanningen havde været meget spinkel, åbenbart er kommet sig, efter at hun har fået noget blod, og det hele er kommet i ro. Så vi kan faktisk godt lave den vene-bypass, vi foretrækker. Og da vi heldigvis opererer i spinalbedøvelse, som vi plejer, er hun vågen, så vi kan fortælle den gode nyhed under operationen.

15.02: Operationen blev lidt besværlig, da hun to gange tidligere er opereret i lysken, og der er en masse arvæv. Men alt gik godt. Og den gode morgenmad for snart ni timer siden giver god mening, for i dagens løb har jeg ikke haft tid til at indtage andet end saftevand og chokolade, som sygeplejerskerne på OP-stuen har været så søde at tage med til os, da de opdagede, at vi skulle være på hele eftermiddagen.

15.17: Jeg får lidt frokost og tjekker emails igen, inden jeg går hjem.

16.18: når klokken at blive, inden jeg er hjemme. Så skal der bare forberedes aftensmad og luftes hunde.

18.02: Kæresten er ankommet med tog fra København, og så er det weekend med en god øl og noget godt at spise.

Blad nummer: 

Right side

af Karen Flink Konstantin-Hansen | 25/01
3 kommentarer
af Claus Peter Hovendal | 24/01
1 Kommentar
af Tommy Hindenburg | 24/01
6 kommentarer
af Pia Herltoft Madsen | 20/01
15 kommentarer