”Det gør naturligvis indtryk, når medlemmer henvender sig med et ønske om, at Lægeforeningen reagerer politisk i en bestemt sag, ikke mindst om et vigtigt etisk spørgsmål, som angår indgreb på børn”, skriver Andreas Rudkjøbing i en kommentar.
”Lægeforeningens holdning er, at mandlig omskæring bør være et personligt valg, som tages på et oplyst grundlag af den unge mand selv, når han er myndig. Der kan tilstøde – også alvorlige – komplikationer, og indgrebet kan ikke gøres om. Derfor bør det være en personlig beslutning”.
Formanden: Forbud er nok ikke vejen
299 af de 306 medunderskrivere svarer, at de er imod omskæring af principielle årsager. 45 har svaret, at de selv har behandlet et eller flere drengebørn, hvor omskæring er gået galt.
Morten Staberg mener, at svarene illustrerer et generelt problem med indgrebet:
”Skaderne bliver gemt væk og kategoriseret som værende et resultat af alt muligt andet, så mange skader kommer aldrig frem i lyset”, siger han i Dagens Medicin. Til det siger Andreas Rudkjøbing:
”Det er alvorligt, når 45 ud af 306 læger oplyser, har oplevet komplikationer hos drenge, der er blevet omskåret. Det understeger behovet for, at myndighederne skaber et samlet overblik over, hvor udbredt det er, at barnet får komplikationer i forbindelse med indgrebet”
Andreas Rudkjøbing erklærer sig ”helt enig” med Morten Staberg, som har efterlyst, at skaderne registreres på en måde, så det bliver klart, hvad de er forårsaget af”
”Spørgsmålet er så, om et forbud mod omskæring er drengebørn er den bedste vej at gå. Vi har diskuteret det i bestyrelsen, og vi er bekymrede for, om et forbud vil betyde, at nogle børn alligevel så vil få foretaget indgrebet under ureglementerede forhold, hvor risikoen for komplikationer vil være langt større end i dag, hvor indgrebet foretaget af autoriserede sundhedspersoner”, siger Andreas Rudkjøbing.
Lægeformanden tilføjer, at henvendelsen fra de mange medlemmer nu vil blive behandlet i Lægeforeningens Etiske Udvalg.