Sundhedsreform, opgaveudflytning og ressourcer. Monopolbrud, nye permanente klinikformer og mulige nye organisationsformer og forretningsmodeller. Data- og journaldeling.
Emnerne var mange og store, da PLO-formand Jørgen Skadborg og DSAM-ditto Bolette Friderichsen tirsdag aften besvarede spørgsmål på det traditionelle »Mød formændene-arrangement«.
Det var – ikke overraskende – den nært forestående sundhedsreform, der fyldte mest i de spørgsmål, de to formænd fik.
Og de fyldte nok ikke mindre, efter at Sundhedsstyrelsens direktør, Jonas Egebart, på sin DOC Talk om morgenen havde sagt, at almen praksis skal være forberedt på at overtage nye opgaver fra sygehusene.
Men opgavernes mængde og fylde skal følges af ressourcer. Almen praksis kan ikke overtage nye opgaver, uden at der følger uddannelse og flere muskler med, slog de to formænd fast – og Bolette Friderichsen gav opgaven med psykofarmaka som eksempel:
»Hvis vi bare skal varetage det fra dag 1, uden at der følger uddannelse og ressourcer med, så vil det bare føre til flere afvisninger – og det gavner ingen. Vi skal vide, hvad det er, vi står med i hænderne.
Min bekymring er også, at nogle af vores kerneopgaver i almen praksis – opgaver, der aldrig bliver noget, sygehusene kan tage sig af – bliver fortrængt af de nye opgaver, vi bliver pålagt«, sagde hun og blev suppleret af PLO-formanden:
»Praktiserende læger kan rigtig mange ting, men vi skal have en baseline, så vi har brug for en national opgavebeskrivelse, så det ikke er den enkelte afdeling i den enkelte region, der definerer, hvad almen praksis skal tage sig af. Det er enormt problematisk, hvis opgaverne nu bare kommer væltende – og den kamp må tages politisk«, sagde han.
En række spørgsmål handlede om det såkaldte monopolbrud, der ligger i reformens åbning for nye permanente klinikker i enten regionalt eller privat regi.
Almen praksis vil vinde på både kontinuitet, økonomi og patienttilfredshed, var de to formænd enige om, men, medgav Jørgen Skadborg, det er »bekymrende, hvis politikerne synes, det er nødvendigt at åbne op for udbudsvilkår« – og det er stik imod de politiske signaler, der er sendt, om bevaring af almen praksis.
Men, tilføjede han:
»Måske skal vi se på den måde, hvorpå vi driver vores klinikker og er organiserede som praktiserende læger? Måske skal vi, som anbefalet af Sundhedsstrukturkommissionen, undersøge mulighederne i en stærkere netværksorganisering for at kunne håndtere flere og nye krav, opgaver og muligheder«.
Der var også spørgsmål til det store antal private sundhedsforsikringer, og det fik Jørgen Skadborg til at advare mod »en udhuling af de offentlige sundhedstilbud, mens Bolette Friderichsen sagde, at »det passer mig ikke, at vi skal til at gøre mest for dem, der har flest penge. Det dræner det solidariske sundhedsvæsen«.
Også udsigten til at skulle dele patientjournaler og data fik en del ord med på vejen, for hvor går grænsen?
»Hvordan finder vi balancen, så det bliver det nødvendige og gavnlige, vi deler? Sygehusene har meget lidt gavn af alle vores mellemregninger. Journalerne er vores arbejdsredskab, og det er vigtigt, at vi får en model for data, der sikrer os et overblik. Hvad er det, vi skal kunne se, når vi slår op? Vi skal have en cockpit-funktion, der sikrer overblik på både individ- og populationsniveau«, sagde Bolette Friderichsen.
Jørgen Skadborg understregede, at »det er godt, at vi med Min Læge-app'en også har dimensioneringen af data inde i aftalerummet«.
»På den måde kan vi selv styre, hvad der giver mening at inkludere i delingen. At patienterne allerede nu selv kan kontrollere, hvad der skal deles, er jeg stolt af. Min bekymring går mere på, om det her er noget, der giver for meget arbejde for kollegerne. Det vil vi holde tæt øje med, og vi skal bruge vores ejerskab til at få modellen på plads«, sagde han.
En række andre emner kom på disken: Armlægningen med STPS sker fortrinsvis i fællesskab med de andre lægelige organisationer gennem Lægeforeningen, og »jeg fornemmer, der er en opblødning på vej«, sagde Jørgen Skadborg.
Også tvisten om Ozempic og Wegovy kom op igen. Her fastslog Bolette Friderichsen, at DSAM står fast på lægernes frie ordinationsret.
»Det er ikke vores medlemmers skyld, at Ozempic går i restordre. Det handler om en producent, der har flyttet sin produktion til et andet præparat, de kan tjene mere på«, sagde hun til klapsalver fra salen.
Endelig ville en spørger gerne vide, hvordan dialogen egentlig er mellem PLO og sundhedsministeren her i slutspurten af reformforhandlingerne. Og den er god, understregede Jørgen Skadborg.