Skip to main content

Oppositionen tager plads i PLO’s ledelse

Der blev skiftet kraftigt ud i rækkerne, da PLO’s regioner i denne uge valgte nyt repræsentantskab. En række markante kritikere af den nuværende kurs rykker ind og lover modspil til den nuværende kurs

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk
Bente Bundgaard bbu@dadl.dk

4. dec. 2014
7 min.

Stor udskiftning og mange nyvalgte. Det blev resultatet af det regionale valg til repræsentantskabet i de praktiserende lægers organisation, PLO.

Listen over de 50 valgte blev offentliggjort onsdag, og den viser, at der blandt de mange nyvalgte er flere markante medlemmer af interessegruppen SPRAL (Selvstændigt Praktiserende Læger), som etablerede sig i protest mod afstemningen i repræsentantskabet 29. juni 2013 om aflevering af ydernumre.

Blandt de nyvalgte er den mest markante nok PLO’s tidligere formand, Henrik Dibbern, der trak sig fra formandsposten i kølvandet på overenskomst-opgøret i juni 2013.

”Nu må vi tage diskussionerne”

”Nu har vores medlemmer valgt et nyt repræsentantskab. Derudover har vi en overenskomst, som vores medlemmer også har stemt for. Det er det grundlag, vi har at arbejde videre på”, siger PLO’s formand, Bruno Melgaard Jensen.

”Jeg ser ingen grund til at dele folk ind i SPRAL’er og ikke-SPRAL’er. Men jeg kan se, at der er en del nye og flere, som har været meget aktive fagpolitisk og i debatterne. Det er engagerede folk, vi får ind, og formentlig er der meget, vi er enige om. Men der er sikkert også meget vi er mere eller mindre uenige om. Nu må vi tage diskussionerne så vi får tingene til at fungere”.

Faktaboks

Fakta

”Nu bliver udfordringen at få et repræsentantskab – med en del nye medlemmer, der også skal varetage mange opgaver regionalt – til at fungere. Det skal vi arbejde på, og støtte fra centralt hold. Derfor vil jeg ikke vente til repræsentantskabsmødet i april, men vil meget snart besøge hver af de regionale PLO’er og diskutere, hvordan samarbejdet skal være, hvordan man ser på den politik, vi fører, med henblik på at få et fornuftigt samarbejde”.

Repræsentantskabet er PLO’s øverste myndighed, og valget får betydning for den kurs, organisationen kommer til at følge. At repræsentantskabets sammensætning er vigtig, viste sig i juni 2013, da repræsentanterne skulle tage stilling til, om de skulle aflevere deres ydernumre i protest mod lovindgrebet i deres overenskomstforhandling med Danske Regioner. Alle ventede, at de ville stemme for at aflevere, og dermed tage konflikten – men til alles overraskelse blev det et nej med den snævrest mulige margen.

Den daværende formand, Henrik Dibbern, som havde arbejdet hårdt for at aflevere ydernumrene, var kommet i mindretal og reagerede ved at gå af som formand. Efterfølgende valgtes den nuværende formand, Bruno Melgaard Jensen, der var kendt som mere kompromissøgende.

”Der vil blive diskuteret mere fagpolitik”

Men uenighederne var ikke forbi. Interessegruppen SPRAL (Selvstændigt Praktiserende Læger) etablerede sig som en slags intern opposition med Henrik Dibbern som uformelt samlingspunkt. Og nu sætter oppositionen sig på en betydelig del af de 51 sæder i repræsentantskabet. Og det glæder naturligvis Henrik Dibbern – som selv indtager en af pladserne:

- Hvad betyder det, at så mange SPRAL’er tilsyneladende er blevet valgt til repræsentantskabet?

”SPRAL handler om, at man ønsker en stærk forhandlingsorganisation. Der er ingen tvivl om, at mange af de mennesker, som nu er valgt ind, deler den holdning, og at mange også er med i SPRAL-gruppen”, siger Henrik Dibbern. ”Jeg er sikker på, at vi kan bruge det nye repræsentantskab til at gøre PLO til den forhandlingsorganisation, vi gerne vil have den til at blive”.

- Det bliver næppe verdens mest harmoniske repræsentantskab. Kommer vi til at se nogle skarpe debatter?

”Fagpolitikken har fyldt meget mere i PLO siden sidste sommer, med mange flere, der har engageret sig. Så der vil sikkert blive diskuteret meget mere konkret fagpolitik i repræsentantskabet, også om sager, som man måske har været mere vant til at tage for givet. Ja, jeg tror, det bliver et fagpolitisk livligt, men også meget engageret og arbejdslystent repræsentantskab. Jeg tror, der bliver det stærkeste repræsentantskab, vi nogen sinde har haft”, siger Henrik Dibbern.

- Men det er vel også en cementering af, at der findes to fløje i PLO?

”Det er i hvert fald et udtryk for en stærk bevidsthed om, at man må tage fagpolitisk stilling, og at den kurs, der har været lagt siden sidste sommer, ikke har fået medlemmernes opbakning”, siger Henrik Dibbern.

”Mere PLO’er end SPRAL’er”

Christian Freitag, læge i Holte, var opstillet i Region Hovedstaden og blev valgets største stemmesluger. Han har ikke lagt skjul på, at han er kritisk i forhold til formand Bruno Melgaard Jensen. ”Det ved han godt. Han er dygtig på mange punkter, men rent politisk er vi uenige”, siger Christian Freitag.

- Er du så SPRAL’er?

”Jeg synes, det SPRAL-initiativ, der blev taget efter mødet i juni 2013 var godt. Det markerede, hvordan en stor gruppe læger ikke hoppede på den vogn, som et lille flertal i repræsentantskabet gjorde. Så langt er jeg med på SPRAL-vognen”, siger Christian Freitag, men tilføjer:

”Det er måske rigtig vigtigt lige nu, at man sætter SPRAL som begreb lidt i baggrunden. Jeg er klart mere PLO’er end jeg er SPRAL’er. Så for mig har SPRAL været et rigtigt godt signal at sende både indad- og udadtil. Nu er medlemmerne spurgt, og så er vi alle sammen PLO’ere. Jeg håber, vi kan se på hinanden med friske øjne”.

I Region Hovedstaden var der rekordmange, der opstillede til repræsentantskabsvalget. Det tolker Christian Freitag som udtryk for ”meget stor overraskelse” over repræsentantskabets beslutning sidste år:

”Vi var nogle stykker, som mente, at vi fik meldinger, som helt klart tydede på, at vi skulle aflevere ydernumre. Det var så et helt andet billede, der kom ud af mødet i juni, og det medførte frustration. Der var ret stor utilfredshed og en tvivl om, hvor vidt vores repræsentantskab afspejlede medlemmernes holdninger”, siger han.

Christian Freitag blev stemmemæssig topscorer i Region Hovedstaden. Men han glider lidt af på spørgsmålet, om han så vil gå efter formandsposten i PLO-Hovedstaden:

- Hvis pilen peger på dig, siger du så ja?

”Hvis der er opbakning til det, så vil jeg gerne lægge et stykke arbejde, men det er rigtig vigtigt, at der bliver opbakning til den kommende formand. Det er altafgørende”.

- I det landsdækkende PLO-repræsentantskab – hvad er din mission?

”Jeg vil gerne rokke ved PLOs retning, som den har været i de seneste halvandet år. Jeg er uenig med formandskabets linje på afgørende punkter”.

- Er det ikke farligt for en organisation af PLO at svinge sådan frem og tilbage?

”Jo. Pendulet er svinget, og det er godt. Vi nye har selvfølgelig et ansvar for, at den nye kurs ikke bliver overdrevet - og det påtager vi os gerne”.

Se listen over de 50 medlemmer af det nyvalgte repræsentantskab (PDF)

- - - - - - - - - - - - - -

FAKTA:

Top ti ved de regionale PLO-valg, der samlet udgør PLOs nye repræsentantskab

1: Christian Freitag, Region Hovedstaden, 425 stemmer

2. Trine Jeppesen, Region Hovedstaden, 418 stemmer

3. Henrik Dibbern, Region Syddanmark, 412 stemmer

4. Søren Brix Christensen, Region Hovedstaden, 384 stemmer

5. Line Soot, Region Hovedstaden, 330 stemmer

6. Flemming Skovsgaard, Region Hovedstaden, 311 stemmer

7. Jørgen Skadborg, Region Syddanmark, 302 stemmer

8. Ben Geissler, Region Hovedstaden, 294 stemmer

9. Benny Ehrenreich, Region Hovedstaden, 287 stemmer

10. Karen Zimmer Andersson, Region Hovedstaden, 287 stemmer

Antallet af stemmer afspejler naturligvis antallet af stemmeberettigede PLO-medlemmer i de enkelte regioner.

- - - - - - - - - - - - - - -

FAKTA:

De ti mest populære i regionerne (pct. af de afgivne stemmer i hver region)

1. Vivi Jørgensen, Region Nordjylland, 186 stemmer (74 pct.)

2. Ulrik Hesislev, Region Sjælland, 276 stemmer (70 pct.)

3. Inger Christensen, Region Hovedstaden (Bornholm), 19 stemmer (68 pct.)

4. Gunver Lillevang, Region Sjælland, 261 stemmer (66 pct.)

5. Henrik Dibbern, Region Syddanmark, 412 stemmer (64 pct.)

6. Karsten Rejkjær Svendsen, Region Midtjylland, 126 stemmer (59 pct.)

7. Ejvind Mouritsen, Region Midtjylland, 123 stemmer (57 pct.)

8. Christian Freitag, Region Hovedstaden, 425 stemmer (54 pct.)

9. Trine Jeppesen, Region Hovedstaden, 418 stemmer (53 pct.)

10. Annemette Alstrup, Region Nordjylland, 131 stemmer (52 pct.)