Skip to main content

Orientering fra Lægeforeningens Lægeetiske Nævn om aftalen om vilkårene for samarbejde mellem lægestand og lægemiddelindustri (Samarbejdsaftalen)

1. nov. 2005
10 min.

1. Baggrunden for indgåelsen af Samarbejdsaftalen

Den første aftale om rammerne for samarbejdet mellem lægestand og lægemiddelindustri blev indgået mellem DADL og Lægemiddelindustriforeningen (Lif) den 29. november 1990. Fra den 5. maj 2003 er Dansk Medicinsk Selskab tillige medunderskriver på Samarbejdsaftalen sammen med DADL og Lif.

Det må betragtes som et nødvendigt led i udvikling af bedre patientbehandling, at der er et samarbejde mellem lægestanden og lægemiddelindustrien. Reglerne i Samarbejdsaftalen har til formål at sikre, at dette samarbejde sker på et etisk forsvarligt grundlag, der udelukker tvivl om lægestandens faglige uafhængighed.

Reglerne i Samarbejdsaftalen skal ses i sammenhæng med § 21 i De Etiske Regler for Læger om »Lægers deltagelse i lægefaglige aktiviteter finansieret af medicinindustrien og den medicotekniske industri«, som har følgende formulering:

»§ 21. En læge, der deltager i møder, arrangementer etc., som ud over at have uddannelsesmæssigt eller videnskabeligt sigte har til formål at formidle information om medicinpræparater eller undersøgelses- og behandlingsapparatur i kommercielt øjemed, må ikke herfor modtage økonomiske bidrag eller andre modydelser, som står i misforhold til den indsats eller de afsavn, der er forbundet med deltagelsen.«

På grundlag af Lægeetisk Nævns arbejde med konkret forelagte sager om samarbejdet mellem lægestand og lægemiddelindustri, finder Lægeetisk Nævn anledning til at orientere Lægeforeningens medlemmer om de regler i Samarbejdsaftalen, som må betragtes som centrale for en læge, når det drejer sig om lægers deltagelse i møder/kongresser arrangeret af eller sponsoreret af lægemiddelindustrien.

Det skal bemærkes, at § 21 i De Etiske Regler for Læger også gælder ved arrangementer sponsoreret af medicoindustrien.

Det er muligt at orientere sig i hele Samarbejdsaftalen, som er optrykt i sin fulde tekst i forlængelse af denne orientering.

2. Lægers deltagelse i møder arrangeret af eller sponsoreret af lægemiddelindustrien

Reglerne fremgår af Samarbejdsaftalens § 2, § 3, § 4, § 5 og § 6.

Det er således vigtigt, at den læge, som deltager i møder arrangeret af eller sponsoreret af lægemiddelindustrien, sikrer sig,

  • at det pågældende arrangement er af lægefaglig karakter.

  • at formålet med deltagelsen i arrangementet er den lægefaglige relevans.

  • at arrangementets undervisere og foredragsholdere har lægefaglig relevans.

  • at arrangementets eventuelle sociale aktiviteter er klart underordnet arrangementets lægefaglige aktiviteter.

  • at en eventuel ledsagerdeltagelse i forbindelse med arrangementet sker ved lægens/ledsagerens fulde egenbetaling.

  • at der ikke arrangeres udflugter betalt af lægemiddelindustrien i forlængelse af det lægefaglige arrangement eller forud for arrangementet.

Lægeetisk Nævn kan oplyse, at lægemiddelvirksomheder kan yde økonomisk støtte til faglige aktiviteter arrangeret af fx videnskabelige selskaber og hospitalsafdelinger, idet støtten kan ydes til lokaleleje og foredragsholdere ved årsmøder, konferencer og kongresser samt til den enkelte læges deltagelse i form af udgifter til transport, overnatning og kost på et rimeligt niveau og underordnet i forhold til hovedformålet med aktiviteten.

3. Lægers deltagelse i møder/ kongresrejser i udlandet arrangeret af eller sponsoreret af lægemiddelindustrien

Det fremgår af Samarbejdsaftalens § 3, at valg af stedet for et arrangement, hvor en lægemiddelvirksomhed står som arrangør eller sponsor, i alle tilfælde skal ske under iagttagelse af praktiske, økonomiske og faglige hensyn, og vælges der mødested i udlandet, skal dette således være fagligt indiceret, og anses det for relevant for gennemførelsen af arrangementet, er lægemiddelvirksomheden dog altid berettiget til som mødested at vælge sit hovedsæde/ forskningscenter, selvom dette sted er placeret i udlandet.

Lægeetisk Nævn kan oplyse, at der således ikke kan placeres et arrangement i udlandet ud fra et ønske om at studere det pågældende lands sundhedssystem, og en lægemiddelvirksomhed kan ikke invitere læger til udlandet alene med baggrund i et ønske om at fremvise virksomhedens udenlandske hovedsæde eller et forskningscenter i udlandet. Et arrangement i udlandet skal være fagligt indiceret, og det skal ske under iagttagelse af praktiske, økonomiske og faglige hensyn. Et arrangement kan således ikke placeres i udlandet, hvis arrangementet ligeså vel kunne være afholdt her i landet. En gruppe danske læger kan således ikke placere et arrangement med støtte fra lægemiddelindustrien i udlandet, hvis deltagerkredsen alene eller i det væsentlige består af danske læger. Derimod, hvis der fx deltager læger fra mange forskellige lande ved det pågældende arrangement/kongres i udlandet sponsoreret af lægemiddelindustrien, vil en deltagelse af danske læger være acceptabel, hvis det således er fagligt indiceret at placere arrangementet/kongressen i det pågældende land, og arrangementet/kongressen har faglig relevans for lægen.

De betingelser, som lægen skal sikre sig - som nævnt ovenfor under punkt 2 - gælder således også for en lægemiddelvirksomheds arrangement/ kongres i udlandet, som det er fundet fagligt indiceret at placere i det pågældende land, og hvor danske læger deltager.

4. Lægers modtagelse af gaver eller præmier fra lægemiddelindustrien

Rammerne for lægers modtagelse af gaver eller præmier fra lægemiddelindustrien er meget stramme. Dette fremgår af § 9, stk. 1, i Samarbejdsaftalen.

Som det fremgår af Samarbejdsaftalens § 9, stk. 2, må læger ikke anmode om ydelser efter § 9, stk. 1.

En lægemiddelvirksomhed må kun til læger yde gaver i form af naturalier af ubetydelig værdi, og kun hvis gaven har forbindelse med udøvelsen af den pågældende læges virksomhed.

En sådan gave må ikke overstige værdien af nogle hundrede kroner, og som lovlige eksempler kan nævnes lægetermometre, kuglepenne, kalendere eller skriveunderlag. Som eksempler på ulovlige gaver kan nævnes kunst, arkitekttegnede lamper eller radioer. Dog tillades en vingave eller blomstergave til runde fødselsdage og jubilæer.

Lægeetisk Nævn kan endvidere oplyse, at en lægemiddelvirksomhed ikke må afholde konkurrencer for og udlodde præmier til læger.

Lægeetisk Nævn skal gøre opmærksom på, at disse regler også gælder, når et arrangement/kongres finder sted i udlandet.

Lægeetisk Nævn skal bemærke, at ydelser til en læge, der har udført arbejde for en lægemiddelvirksomhed tillades, når der er et rimeligt forhold mellem ydelse og modydelse.

Samarbejdsaftale om vilkårene for samarbejde mellem lægestand og lægemiddelindustri

Formålserklæring

§ 1 Et tæt samspil mellem lægemiddelindustri og lægestand er et nødvendigt led i udviklingen af en ny og bedre lægemiddelterapi og medvirker til at sikre anvendelsen af eksisterende terapi på bedst mulig måde i patientbehandlingen. Samarbejdet er i både lægestandens og lægemiddelindustriens interesse, og DADL, DMS og Lif er enige om, at samarbejdet skal foregå således, at pressionsmuligheder og afhængighedsforhold parterne imellem er udelukket, og at parterne fremstår som uafhængige af hinanden.

Mødearrangementer

§ 2 En virksomhed kan som arrangør eller medarrrangør medvirke til afholdelse af lægefaglige og videnskabelige arrangementer for læger, afdelinger, institutioner m.v. Indbydelse hertil må alene rette sig til læger og eventuelle andre fagrelevante personer.

Stk. 2 En virksomhed kan endvidere som sponsor yde økonomisk støtte til lægefaglige arrangementer, arrangeret af læger for læger.

Stk. 3 Det skal altid fremgå, om der er ydet økonomisk støtte til et arrangement fra en eller flere virksomheder. Det skal endvidere klart fremgå, hvem der er arrangør, og hvad formålet er.

§ 3 Valg af stedet for arrangementer skal i alle tilfælde, hvor en virksomhed står som arrangør eller sponsor, ske under iagttagelse af praktiske, økonomiske og faglige hensyn. Vælges der mødested i udlandet, skal dette således være fagligt indiceret.

Stk. 2 Når det anses for relevant for gennemførelsen af arrangementet, er virksomhederne dog altid berettiget til som mødested at vælge deres hovedsæde/forskningscenter, selvom dette sted er placeret i udlandet.

§ 4 Ved gennemførelsen af arrangementer kan virksomheder afholde udgifter til mødelokaler, foredragsholdere, studiemateriale og lignende, som er nødvendige for gennemførelsen af de faglige aktiviteter.

Stk. 2 Virksomheder kan endvidere afholde faktiske rejse- og opholdsudgifter for de deltagende læger. Udgifterne afholdes efter regning. Rimeligt rejsemiddel og standard for ophold skal altid tilstræbes.

Stk. 3 Økonomisk støtte til møder og kurser bør i almindelighed ydes til kursusorganisation/arrangøren, ikke til enkeltpersoner. Støtte til dækning af udgifter til mødelokaler og foredragsholdere kan dog udbetales direkte til kursusstedet/foredragsholderne. Virksomhederne skal i øvrigt altid betinge støtten af, at den anvendes til forudsatte formål, og at der i de særtilfælde, hvor støtten ydes til enkeltpersoner, aflægges regnskab for de afholdte udgifter.

Stk. 4 Ved kurser og møder, der arrangeres af læger for læger, skal tilrettelæggelsen være uafhængig af den økonomiske støtte, der gives. Kursusarrangøren er ansvarlig for kursusindhold, undervisere, pædagogisk metode m.v.

Stk. 5 Honorering af læger, der deltager som foredragsholdere ved lægemiddelindustriens arrangementer, skal stå i rimeligt forhold til den med foredraget forbundne arbejdsindsats og tage udgangspunkt i Lægeforeningens undervisningstakster.

Forplejning og repræsentation ved kurser og møder

§ 5 Forplejning i form af mad og drikke samt andre ydelser, der fremtræder som repræsentation, må kun gives i tilknytning til arrangementer, hvis indhold er af faglig eller videnskabelig karakter, og må kun tilbydes de læger, der deltager i arrangementet.

Stk. 2 Repræsentation ved kurser og møder skal altid holdes på et rimeligt niveau i såvel økonomisk som tidsmæssig henseende. Repræsentationen skal altid være underordnet i forhold til det faglige formål med arrangementet.

Stk. 3 Er der til et fagligt eller videnskabeligt arrangement knyttet andre aktiviteter, såsom teaterforestillinger, udflugter og lignende, må udgifterne hertil ikke betales af nogen virksomhed, ej heller af den virksomhed, der står som arrangør.

Stk. 4 Læger må ikke anmode om ydelser efter stk. 3.

Ledsagerbetaling

§ 6 En virksomhed må ved intet arrangement afholde udgifter til ledsagerdeltagelse eller tilbyde ledsagere forplejning, gaver eller andre ydelser, der giver en økonomisk fordel.

Stk. 2 Fremsætter en læge, der er tilmeldt et arrangement, på eget initiativ ønske om at medbringe en ledsager, kan den arrangerende virksomhed acceptere dette, når det sker uden udgift for virksomheden, jf. stk. 1.

Anmeldelse af arrangementer

§ 7 Dersom det er en virksomhed, der står som arrangør eller medarrangør, skal virksomheden senest samtidig med udsendelsen af invitationer indsende anmeldelse om arrrangementets afholdelse til Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale (NMI).

Tilsvarende skal en virksomhed, der som sponsor yder økonomisk støtte til et lægefagligt arrangement, anmelde sponsoratet til NMI. Anmeldelsen skal i dette tilfælde foretages, så snart der er afgivet et bindende løfte om at yde støtte.

Stk. 2 Alle anmeldelser skal indeholde oplysning om, hvem der er arrangør samt alle relevante oplysninger om arrangementets karakter og formål. Anmeldelserne til NMI kan foretages skematisk på en formular, der kan rekvireres fra NMIs sekretariat.

Stk. 3 Ved invitationen til læger skal der gives oplysning om, at arrangementet er anmeldt til - men ikke nødvendigvis godkendt af - NMI. Det skal endvidere af invitationen fremgå, at arrangementet efter (virksomhedsnavn)s opfattelse er i overensstemmelse med reglerne i samarbejdsaftalen.

Reklametiltag

§ 8 Markedsføring og reklamering på et møde eller kursus skal være klart adskilt fra det faglige indhold.

Stk. 2 På møder og kurser, arrangeret af læger for læger, kan der gives virksomheder mulighed for annoncering, udstilling, filmforevisning, produktinformation m.v. efter en på forhånd indgået aftale om betingelserne, herunder de økonomiske vilkår.

Stk. 3 I forbindelse med en lægemiddelvirksomheds reklamering, navnlig besøg ved lægemiddelkonsulent, kan der afholdes beskedne repræsentationsudgifter. Repræsentationsudgifterne må ikke afholdes for andre end de læger, reklametiltaget umiddelbart rettes imod.

Stk. 4 Læger må ikke bede en lægemiddelvirksomhed om økonomiske ydelser til formål, der ikke har relation til faglige eller videnskabelige arrangementer, og som er i strid med denne aftale.

Gaver og præmier

§ 9 Lægemiddelindustrien må ikke i reklame- og salgsøjemed yde, tilbyde eller love læger præmier eller økonomiske fordele. Tilsvarende gælder for naturalier, medmindre disse er af ubetydelig værdi og står i forbindelse med lægens udøvelse af sin virksomhed.

Stk. 2 Læger må ikke anmode lægemiddelindustrien om ydelser efter stk. 1.

Kontrol og klageadgang

§ 10 Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale (NMI) påser, at bestemmelserne i denne aftale overholdes af lægemiddelindustrien gennem anmeldelsesordningen, jf. § 7, og gennem behandlingen af klagesager.

Stk. 2 DADL påser aftalens overholdelse i forhold til læger og lægelige organisationer.

Stk. 3 Klageberettigede i forhold til NMI er Lifs medlemsvirksomheder, virksomheder der har tilsluttet sig NMIs virke samt læger og disses organisationer.

Stk. 4 NMI og DADL underretter hinanden om sager, der kan være af gensidig interesse for aftalens overholdelse.

Lægers overtrædelse af samarbejdsaftalen

§ 11 Hvis en læge eller en lægelig organisation overtræder aftalen, indbringer DADL og eller DMS den pågældende læge/lægelige organisation for Lægeforeningens Lægeetiske Nævn, der behandler sagen efter Lægeforeningens etiske regler, hvortil denne aftale yder et fortolkningsmæssigt bidrag.

Ikrafttræden og opsigelse

§ 12 Aftalen træder i kraft ved underskriftstidspunktet og kan af parterne opsiges med seks måneders varsel. Aftalen vurderes løbende og tages op til eventuel revision senest efter to års forløb. Aftalen kan tiltrædes af andre parter.

København, den 5. maj 2003. Den Almindelige Danske Lægeforening - DADL. Dansk Medicinsk Selskab - DMS. Lægemiddelindustriforeningen - Lif

Fakta

Lægeetisk Nævn består af følgende medlemmer.

Afdelingslæge Preben Larsen, formand.

Overlæge Kirsten Rasmussen.

Alment praktiserende læge Jens Aage Stauning.

Speciallæge Jesper Sederberg.

Speciallæge Harly Toft