Skip to main content

Ouverture til fremtidens lægeforening

Jesper Poulsen, Karsten Nielsen, Michael Dupont, Mette Worsøe

1. nov. 2005
3 min.

Lægeforeningen har påbegyndt arbejdet med at forme fremtidens lægeforening. Der er igangsat en proces mod at tilpasse den decentrale struktur til den kommende regionsstruktur. Den sigter på, at de nuværende 17 lægekredsforeninger den 1. januar 2006 har dannet fem regionsforeninger for det danske område og to kredsforeninger for Færøerne og Grønland. Udvalget vedr. fremtidens lægeforening, der består af formændene, tre hovedbestyrelsesmedlemmer og en repræsentant for lægekredsformændene, har også konstitueret sig og har nedsat tre arbejdsgrupper, der skal beskæftige sig med henholdsvis sundhedspolitik, standsspørgsmål og forhandlingsområdet. Processen bredes ud til hele Lægeforeningen ved et »ouverturemøde« i Domus Medica den 7. september.

I ouverturemødet deltager bestyrelserne for DADL, FAS, P.L.O., Yngre Læger, formændene for de nuværende lægekredsforeninger samt medlemmerne af de tre arbejdsgrup-per. Mødet skal etablere en fælles referenceramme for den kommende diskussion og samtidig give et billede af omverdenens og lægernes ønsker til fremtidens lægeforening. Deltagerne vil få lejlighed til at høre på nogle af de overvejelser, der gøres i beslægtede miljøer og lytte til de erfaringer, som andre allerede har indhøstet. Mødets case bliver Ingeniørforeningen i Danmark, der har gennemgået en proces, hvor tre foreninger blev til én. Der er desuden input fra de faglige miljøer ved formanden for Dansk Medicinsk Selskab, fra de lægestuderendes formand, fra departementchefen i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, fra formanden for Amtsrådsforeningen, KL's Social- og Arbejdsmarkedsudvalg, fra Medicinaldirektøren og fra lægemiddelindustriens formand.

Målet for arbejdet er, at der om knap to et halvt år, når den nye regionale struktur efter planen træder i kraft, er en organisation, der stadig fuldt ud er i stand til at leve op til Lægeforeningens formålsparagraf, nemlig at samle danske læger til varetagelse af lægestandens interesser og er det organ, gennem hvilket lægestanden gør sin indflydelse gældende på almindelige samfundsspørgsmål. Målsætningen for arbejdet er derfor at sikre og udbygge Lægeforeningens position som den fremmeste varetager af alle lægers fagforeningsmæssige og standsmæssige interesser i den nye regionale struktur.

Der kan i den forbindelse være organisatoriske spørgsmål, som delforeningerne ønsker at løse, og derudover er det på Lægeforeningens seneste repræsentantskabsmøder blevet understreget, at medlemmerne ønsker, at foreningen overvejer sine samarbejdsformer med andre organisationer, som er af betydning for læger, fx de videnskabelige selskaber og de medicinstuderende. Det er altså både den centrale og decentrale organisering og de eksterne relationer, der er genstand for det forestående udredningsarbejde.

Processen starter i de tre arbejdsgrupper, der har fået til opgave at lave en begrundet beskrivelse af de vigtigste opgaver for Lægeforeningen i de kommende 4-8 år og en beskrivelse og vurdering af de interne og eksterne relationer. Det skal danne grundlag for, at Lægeforeningen kan varetage medlemmernes interesser fremover. Resultatet af denne udredning forelægges Koordinationsudvalget på et midtvejsmøde i slutningen af januar, og konklusionerne forelægges Lægemødet 29.-30. april 2005 i form af et debatoplæg. Læs mere om arbejdet med fremtidens lægeforening, organiseringen af arbejdet og køreplanen på: www.laeger.dk