Skip to main content

Overlæge: Forbyd reklamer for håndkøbsmedicin og kosttilskud

Overlæge, dr. med. Karsten Juhl Jørgensen, vicedirektør på Det Nordiske Cochrane Center opfordrer til en ændring af markedsføringsloven, så det ikke længere er muligt at reklamere for medicin i håndkøb og diverse kosttilskud over for borgerne. Dertil er produkterne for farlige.

3. aug. 2016
3 min.

I en kronik i Politiken i dag advokerer vicedirektør på Det Nordiske Cochrane Center, overlæge, dr. med. Karsten Juhl Jørgensen, for et forbud mod reklamer for håndkøbsmedicin og kosttilskud.

Farerne ved sådanne produkter gør, at et forbud er rimeligt, mener han. Ligesom der er forbud mod markedsføring rettet mod slutbrugerne - patienterne og borgerne - for receptpligtig medicin.

"Desværre er den danske lovgivning ikke konsekvent. For eksempel er det tilladt at reklamere for kosttilskud og håndkøbslægemidler. Det betyder på ingen måde, at disse produkter ikke kan have væsentlige skadevirkninger", skriver Karsten Juhl Jørgensen bl.a.

"Selvmord og selvmordsforsøg med paracetamol (Panodil, Pinex mv.) er desværre ikke usædvanlige i Danmark, og det er ofte unge mennesker, der skades. Ibuprofen findes også i håndkøb, selvom det fordobler risikoen for at få et hjerteanfald, og der er omfattende videnskabelig dokumentation for, at flere vitaminer og antioxidanter i kosttilskud ikke gør folk sundere, men øger dødeligheden".

Derfor er der rigelig grund til et forbud:

"Et stof, hvor der er dokumentation for øget dødelighed, og i bedste fald tvivlsom gavn, bør ikke frit kunne sælges, og slet ikke reklameres for", som der står i kronikken.

Karsten Juhl Jørgensen problematiserer også lægemiddelindustriens markedsføringstiltag over for læger.

"Dansk Psykiatrisk Selskab har netop besluttet, at lægemiddelindustriens sælgere ikke længere må købe sig adgang til deres årsmøde, hvilket vil øge prisen for at deltage betydeligt. Prisværdigt, men de fleste lægevidenskabelige selskaber mangler at træffe den beslutning", skriver Karsten Juhl Jørgensen bl.a.

"Industriens sælgere måles naturligvis på, hvor gode de er. Ikke til at sikre, at lægerne bliver klogere, men til at øge salget. Er de dygtige, vanker der bonus og oprykning i hierarkiet. Konsulenter er oftest nogen, man selv hidkalder, hvilket kan være nødvendigt. Men er dørsalg af lægemidler noget, vi vil have i Danmark?".

I en redaktionel artikel i Politiken, ligeledes i dag, forsvarer viceadministrerende direktør i Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Henrik Vestergaard, den nuværende praksis.

»Det er et begrænset antal lægemidler, som er håndkøbsmedicin, og det er godkendte produkter, som vi ved hjælper«, siger han bl.a. til avisen.

Og hvad angår markedsføringen over for læger:

»At være læge er en ufatteligt kompleks opgave, du skal følge med i rigtigt meget. Virksomhederne er bedst til at give information om de konkrete produkter. Hvis du for eksempel har en banebrydende behandling mod hepatitis C, så kan patienterne komme til at vente længere, hvis det kun er det offentlige, der skal informere om midlet. For der er en vis bagstræberiskhed i sundhedssystemet mod at pålægge sig selv store udgifter, så det offentlige er ikke helt uvildigt«.

Læs også: Håndkøbsmedicin kan være farlig

Læs også: BLOG - Jan Lindebjerg: Pseudovidenskabeligt funderet sundhedspolitik