Skip to main content

Overlæge: "Ny fødeafdeling er en katastrofe"

Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden har planer om at lave en ny fødselsafdeling på Bispebjerg Hospital. Flere overlæger kritiserer beslutningen.
Bispebjerg Hospital tager sig af omkring 500.000 borgeres helbred og har dermed Danmarks andenstørste antal borgere tilknyttet. Foto: Claus Peuckert.
Bispebjerg Hospital tager sig af omkring 500.000 borgeres helbred og har dermed Danmarks andenstørste antal borgere tilknyttet. Foto: Claus Peuckert.

Jonas Sindberg Østergaard, jsi@dadl.dk / Foto: Claus Peuckert.

14. sep. 2018
3 min.

Region Hovedstaden har planer om at lave en ny fødeafdeling med alt, hvad det indebærer af neonatalklinik, børneafdeling og en stab på minimum 30 læger.

Men overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Hanne Brix Westergaard, mener, at en ny fødeafdeling kommer til at lægge et større pres på de fire andre allerede hårdt pressede fødeafdelinger i Region Hovedstaden.

”Der skal findes en masse læger i de eksisterende fødeafdelinger i Region Hovedstaden eller Region Sjælland. Konsekvensen er, at de allerede meget pressede afdelinger i regionerne bliver mere pressede af den dårligere bemanding, og med risiko for, at det kan påvirke den ellers høje kvalitet”, siger Hanne Brix Westergaard.

Alle berørte specialer er lodret imod. Øjvind Lidegaard, overlæge og professor

Fødselstallet stiger i Danmark, og det vil det fortsætte med de næste par årtier. De mange fødsler presser fødeafdelingerne landet over, og det er derfor, at sundhedsudvalget i Region Hovedstaden har valgt at lave en ny fødeafdeling. Vicedirektøren på Bispebjerg Hospital, Kristian Antonsen, synes, at planerne giver god mening.

”Det er ideelt at lave en fødeafdeling til Bispebjerg Hospital, fordi det ligger helt centralt i København. Det er fuldstændig paradoksalt, at et af landets største akuthospitaler ikke har en fødeafdeling”, siger Kristian Antonsen.

Hvor skal lægerne komme fra?

Hanne Brix Westergaard mener, at en ny fødeafdeling kræver, at regioner landet over uddanner flere speciallæger og jordemødre, men at det er den langsigtede løsning. Den kortsigtede løsning er ifølge Hanne Brix Westergaard at udvide de eksisterende fødeafdelinger og tilføre flere ressourcer.

Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (A), siger til dr.dk, at en udvidelse af fødeafdelingerne ikke kan komme på tale, men at de er bevidste om problemet med det manglende personale.

”Vi er i fuld gang med at uddanne flere jordemødre og tager en lang række initiativer til at skaffe flere jordemødre, og vi kommer også med ekstra midler til at etablere denne her nye afdeling, så pengene ikke bare skal gå fra de eksisterende fødeafdelinger”, siger Sophie Hæstorp Andersen (A).

Et ringere tilbud

I en kronik i Politiken har overlæge og professor Øjvind Lidegaard også givet udtryk for, at det er en katastrofal fejl at oprette en ny fødeafdeling i regionen. Han mener, at politikerne i Region Hovedstadens sundhedsudvalg vælger at ignorere, hvad læger og eksperter siger.

”Hvordan kan man drømme om at lægge op til endnu en skandaløs investering i et center, alle berørte specialer er lodret imod, uden at fremlægge transparente budgetter for de forskellige optioner?”, skriver Øjvind Lidegaard i Politiken.

Han påpeger, at den nye fødeafdeling ikke bliver i stand til at varetage alle opgaver. Det betyder ifølge ham, at gravide og fødende, der er tilknyttet fødeafdelingen på Bispebjerg Hospital, bliver nødt til at tage til andre hospitaler.

”Fødeafdelingen på BBH planlægges som en afdeling med hovedfunktion, dvs. at de gravide og fødende vil blive overflyttet til andre hospitaler ved selv forholdsvis banale komplikationer. Derved vil familierne i Bispebjergs optageområde få et ringere tilbud end andre i regionen”, skriver Øjvind Lidegaard i Politiken

Vicedirektør på Bispebjerg Hospital, Kristian Antonsen, er uenig med Øjvind Lidegaard. Han siger, at han er overbevist om, at fødeafdelingen på Bispebjerg Hospital ikke bliver et ringere tilbud end de andre hospitalers fødeafdelinger.

”Det er klart, at der er nogle højt specialiserede funktioner, som kun ligger på Rigshospitalet. Det samarbejde er der også mellem alle de andre hospitaler i regionen. Vores fødeafdeling bliver en fødeafdeling ligesom de øvrige fødeafdelinger i regionen”, siger Kristian Antonsen.

Fødeafdelingen på Bispebjerg Hospital er planlagt til at stå klart i år 2023.