Skip to main content

Overlægeforeningen: Afskaf Den Danske Kvalitetsmodel

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. jan. 2011
3 min.

»Den Danske Kvalitetsmodel skal skrottes. Den er for dyr, og der er ikke dokumentation for, at den bibringer noget fornuftigt«.

Den markante udmelding kommer fra formand for Overlægeforeningen Erik Kristensen som reaktion på Region Midtjyllands sparekatalog på mere end 500 millioner kroner over to år. I alt 1.500 job forventes at forsvinde, heraf 1.000 som fyringer.

»Al den akkreditering og arbejdet med modellen tager en bunke tid og koster en forrygende bunke penge. Meget klinisk personale bruger utrolig meget tid på noget, der ingen gavnlig effekt har for patienterne. Og de kommende fyringsrunder vil belaste et i forvejen presset personale yderligere. Derfor er vi nødt til at tage de personalegrupper, der er flygtet om bag et skrivebord, op til revision, så vi kan få styrket det rene kliniske arbejde. I disse sparetider bør det være behandling, undervisning og forskning, som vi prioriterer - ikke papirarbejde«, siger Erik Kristensen.

Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith, der også er bestyrelsesformand for Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet, der udvikler Den Danske Kvalitetsmodel, kalder det »forståeligt, at besparelser og nedskæring i Region Midtjylland gør ondt«.

»Men det giver ingen mening, hvis vi opgiver en vigtig indsats på kvalitetsområdet på baggrund af besparelser i regionerne«, siger hun og fortsætter:

»De fleste sygehuse er allerede meget langt i deres arbejde med at indføre Den Danske Kvalitetsmodel, og tilbagemeldingerne er positive: Modellen giver mening og er et nyttigt værktøj til at få organiseret arbejdet med kvaliteten, og jeg er ikke i tvivl om, at modellen på længere sig vil vise sig også at være en vej til besparelser«.

Finansministeriet udsendte i juni 2010 en rapport, der fastslog, at mens det administrative personale på landets sygehuse er vokset med 16 procent i snit i perioden 2007-2009, er det kliniske personale »kun« vokset med syv procent. Antallet af administrativt personale er alene i Region Midtjylland vokset med 19,5 procent i perioden.

»Det kliniske personale udfører samtidig meget ikkeklinisk arbejde, så reelt er det administrative arbejde vokset endnu mere, end tallene fra ministeriet viser. Det kan ikke være rigtigt, at der sidder så mange bag skriveborde, hverken læger eller sygeplejersker eller andre. Den ,positive konsekvens` af den trænge økonomi i regionerne ville derfor være, at vi genovervejer, om vi bruger pengene de rigtige steder. For det synes jeg ikke, at vi gør«, siger Erik Kristensen.

Erik Kristensen har »ingen pejling i øjeblikket« over, hvor mange læger der vil blive ramt af en fyringsrunde.

Fakta

Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM)

DDKM er et nationalt og tværgående kvalitetsudviklingssystem for sundhedsvæsenet. Modellen skal blandt andet fremme samarbejde mellem sektorerne, skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb, inddrage og bruge den viden, der er opnået via forskning og erfaring i den daglige praksis, dokumentere og synliggøre kvaliteten i sundhedsvæsenet og forebygge fejl.

DDKM er bygget op af standarder for god kvalitet - akkrediteringsstandarder. Fra 2010 til 2012 vil alle sygehuse blive vurderet efter standarderne i modellen.

Danmark er et af de første lande i Europa, der arbejder så omfattende med kvalitetsudvikling.

Udviklingen af Den Danske Kvalitetsmodel koordineres af Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS)

Kilde: DDKM og Danske Regioner