Skip to main content

Overlægeforeningen: synd at Rigsrevisor dropper granskningen af sygehusenes kvalitetsarbejde

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. aug. 2012
2 min.

Anja Mitchell, hvad synes du om, at Rigsrevisor nu slipper taget i sygehusenes kvalitetsprojekter?

"Jeg synes jo ikke, at man kan konkludere, at kvalitetsarbejdet er helt på rette spor. Det kører derudad, men der er udfordringer. Det er positivt, at Sundhedsstyrelsen og regionerne arbejder på f.eks. at genbruge data (som omtalt i Rigsrevisor-notatet, red.). Vi vil gerne høre om, hvilke resultater, der er".

Så burde Rigsrevisor fortsat følge op, synes du?

"Jeg synes, det er en skam, at de lægger det helt hen. Det er ok at sige, at det går den rigtige vej men så følge op om et år eller to. For det har ikke helt fundet sit leje efter vores mening".

Rigsrevisor er dog en kende kritisk over for, at man ikke ved noget om, hvad kvalitetsarbejdet koster?

"Jeg er enig i, at det er vigtigt, at Sundhedsministeriet og regionerne vurderer resurseforbruget. Men f.eks. Region Hovedstaden henviser til, at så længe budgetterne overordnet er overholdt, så kigger de ikke på, hvor meget der bruges til selve kvalitetsarbejdet. Men der er jo risiko for, at resurser så forskydes fra patientarbejdet til kvalitetsarbejdet".

"Men notatet siger jo bl.a., at det er vanskeligt at udskille pengene til kvalitetsarbejdet i det samlede budget"?

"Man kan udvikle indikatorer for, hvor stort et resurseforbrug, der ligger i kvalitetsarbejdet. For eksempel hvor mange personaletimer, der kun bruges på kvalitetsarbejde. Der findes jo stillinger, der stort set udelukkende går til kvalitetsarbejde. Det er vigtigt, når man givetvis bruger meget på dette her, at have en ide om, hvor mange resurser, der egentlig går til arbejdet. Og om det bliver flere eller færre. Om det bliver en naturlig del af det kliniske arbejde eller bliver noget ekstra".

En del af baggrunden for Rigsrevisors tilfredshed er de kliniske retningslinjer - det er vel rigtigt set?

"De skriver, at vi skal følge de nationale vejledninger, som vi jo stadig ikke har, selv om der arbejdes kraftigt med det. Her var det passende, om Rigsrevisor ville sige, ok vi vil gerne kigge på det om f.eks. et år".