Skip to main content

Overlægeforeningens repræsentantskabsmøde den 26.-27. august 2005

Jesper Brahm, FAS-redaktør, j.brahm@dalnet.dk

31. okt. 2005
5 min.

Formanden for Overlægeforeningen, Erik Kristensen, aflagde mundtlig beretning (se www.fas.dk) den 26. august, og beretningen var til debat dagen efter. Blandt de mange emner havde især Erik Obel, Frederiksborg Amt, en række kritiske betragtninger over bl.a. arbejdsforhold og vagtberedskab, hvor der ofte sker overtrædelser, og han påpegede vigtigheden af, at ved virksomheds-overdragelse fra amterne til kommunerne skal den optjente kompensationsfrihed også overdrages.

Erika Christensen, Århus Amt, pegede på, at akutbetjeningen bliver tiltagende vigtig, bl.a. som følge af sub- og grenspecialiseringen. Akutbetjeningen skal ske i et samspil med mange, men i sig selv er denne funktion ved at blive et selvstændigt område, uden at der derfor bør oprettes et nyt speciale. Hun opfordrede bestyrelsen til at holde diskussionen åben i stedet for at udtrykke betænkelighed ved Lægeforeningens akutoplæg på Lægemødet.

Poul Jaszczak, Københavns Amt og næstformand i Overlægeforeningen, var i princippet enig med Erik Obel o.a. i »registreringstyranniet«, men vi kommer ikke tilbage til den tidligere økonomimodel. Det er derfor vigtigt at fastholde de gode elementer af det nuværende. Og med hensyn til vagtbelastningen så sørger registreringen for, at det gælder begge veje, beskyttelse af den belastede og sikring mod den aldrig hvilende.

Lynge Kirkegaard, Sønderjyllands Amt fandt, at afsnittet om akutbetjeningen kan misforstås. Den akutte patient skal prioriteres højt, og derfor virker Lars Løkke Rasmussens udmelding om højst en måneds ventetid for absurd. Der er masser af sygdomme, som kan vente. Han foreslog en temadag om akut medicin.

Erik Kristensen svarede, at hvis akutafsnittet opfattes som defensivt, er det ikke hensigten.

Axel Malchow Møller, Fyns Amt, pegede på det stigende problem, som revision af specialerne har medført for intern medicin. Han understregede vigtigheden af en korrekt visitation for ikke at »tabe« patienterne.

Mark Krasnik, Københavns Amt, understregede, at registrering er et nødvendigt redskab for den evidensbaserede patientbehandling. Han efterlyste i beretningen, hvad regionerne betyder for vores arbejdsmiljø, hvad privathospitalerne betyder for kvaliteten, og hvad ny teknik betyder og forskningens vilkår. Han efterlyste en medlemsaktivering.

Helge Fasting, Viborg Amt, mente, at arbejdsgiverne med indførelsen af delvagt mener, at vi kan sættes i arbejde på lørdage og søndage. Det må hurtigst muligt laves om. Han pegede på, at med de monofaglige råd er det uklart, hvem der skal koordinere denne lægefaglige rådgivning. I forbindelse med overlægens funktion og rolle er opslag med »overlæge/afdelingslæge« er et skråplan.

Lone Susanne Jensen, Århus Amt, tog tråden op fra beretningen om, hvorvidt der er for mange overlæger, idet mange af dem laver det arbejde, som 1. reservelæger tidligere udførte.

Charlotte Wilkens, Roskilde Amt, bidrog til drøftelsen af overlægerollen med at pege på vigtigheden af at være rollemodel. I den forbindelse er vagter noget, der passes og ikke noget, man skal søge at slippe for. Overlægen bør også være rollemodel, når det gælder registreringer.

Erik Kristensen afsluttede diskussionen med: »overlægerne er deres vagtforpligtelse bevidst!«

Beretningen blev herefter godkendt.

Udvalg

Erling Birk Madsen, H:S Frederiksberg Hospital og medlem af bestyrelsen, gennemgik udviklingen af EPJ og fremlagde bestyrelsens notat om EPJ.

Kim Toftager, Frederiksborg Amt, henviste til den elektronisk fødejournal i Frederiksborg Amt, som findes på DSI's hjemmeside.

Han pegede på, at der skal opbygges en PC-park, som skal udskiftes i løbet af tre år, og de økonomiske konsekvenser, det udløser.

Anna Birthe Bach, Ringkøbing Amt og medlem af bestyrelsen, pegede bl.a. på de tekniske problemer, som medfører langsom trafik og gjorde opmærksom på vigtigheden af, med al respekt for notater og oplysninger fra sygeplejepersonalet, at man skal koncentrere sig om diagnose og behandling.

Hanne Sloth Jensen, Købehavns Amt, fremhævede forskellene mellem opfattelsen af dokumentation, når der tales om lægejournal og en sygeplejejournal. Det er vigtigt, at der tages højde for de forskellige opfattelser i den fælles EPJ.

Forslag om vedtægtsændringer blev vedtaget, hvad angår § 5 sammensætning af repræsentantskabet (1 pr. påbegyndt 60 medlemmer), § 6 flytning af det ordinære repræsentantskabsmøde til september/oktober og § 7 ændring i antallet af bestyrelsesmedlemmer til otte (foruden formanden). Ændrings-forslaget til § 8: ændring af amtsrepræsentanter til lokale repræsentanter, valgte bestyrelsen at trække tilbage på baggrund af de fremsatte kommentarer fra repræsentantskabet.

Valg af formand og bestyrelse

Erik Kristensen blev genvalgt uden modkandidat.

Bestyrelsesmedlemmerne Anna Birthe Bach, Erling Birk Madsen, Ib Zeeberg og Mogens Hüttel var på valg. Kun Mogens Hüttel ønskede genvalg. Efter vedtagelsen af vedtægtsændringerne, som reducerer antallet af bestyrelsesmedlemmer med en, skulle der vælges tre medlemmer. Mogens Hüttel blev genvalgt. Erik Obel og Lone Susanne Jensen blev valgt ind i bestyrelsen.

Til repræsentantskabet valgtes Lone Winther Jensen, Hanne Kirkeby og Niels Johannesen.

Det reviderede regnskab og budgettet blev godkendt, og kontingentet fastsattes til uændret. Et spørgsmål fra Jens Jørgen Jensen, Vejle Amt, om hvorvidt foreningen skal opbygge en formue, blev besvaret med et klart nej fra Erik Kristensen.

Under eventuelt pegede Erik Obel, Frederiksborg Amt, på problemet med at få inddraget de yngre overlæger i det fagpolitiske arbejde. Carsten Hædersdal, Frederiksborg Amt, opfordrede bestyrelsen til at inddrage menige medlemmer i de forskellige udvalg. Han slog også til lyd for, at mere post kommer i elektronisk form.

EPJ

Emnet for Overlægeforeningens årsmøde den 26. august var EPJ - hvordan ønsker overlægegruppen at definere klinikkens nye kommunikations- og dokumentationsredskab?

Der var bl.a. indlæg af Sten Lund, afdelingslæge dr.med., som talte om G-EPJ. En model som hans arbejdsplads har praktisk erfaring i anvendelsen af.

Om G-EPJ konkluderede Sten Lund bl.a., at deres udgave af EPJ baseret på G-EPJ ikke understøtter klinisk arbejde i hverdagen på en større medicinsk afdeling, men medfører stort merarbejde og kritisk mangel på overblik over patienters pleje og behandling. G-EPJ er en god beskrivelse af, hvordan klinikere tænker, men ikke af hvilke dokumentationsressourcer, de har behov for i den kliniske hverdag.

Amtsborgmester, Bent Hansen, gennemgik bl.a. forskelle mellem EPJ og G-EPJ. Han sagde, at EPJ er et af de mest komplicerede it-systemer, der findes. Der er det nødvendigt at holde tungen lige i munden og ikke træffe forhastede beslutninger og dømme en standard som G-EPJ ude, før vi har testet og afprøvet det. Der skal skaffes økonomiske midler til afprøvningen af EPJ inden klinisk ibrugtagning og disse midler skal tages fra Sundhedsstyrelsen, som har fået ekstra ressourcer at råde over.

Amtssundhedsdirektør Henning Bruun-Schmidt talte om Overlæger og EPJ: Han gave en kort historisk oversigt over EPJ og gennemgik de fælles arkitekturprincipper for EPJ.

Vagn Nielsen, afdelingschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, uddybede i sit indlæg, hvordan Sundhedsministeriet ser den Nationale it-strategi 2003-2007 realiseret.

Niels Boye, speciallæge i intern medicin og Henrik Dahl, sociolog og forfatter var ligeledes opdragsholdere.

Indlæggene og overheads kan ses på www.fas.dk