Skip to main content

Overlæger om spareplan på Riget: Skader patientomsorg og arbejdsvilkår

Når landets største hospital skærer 147 stillinger væk vil det få mærkbare konsekvenser for både patienter og læger, siger Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell. Drop i stedet nyttesløs dokumentation og registrering, siger hun.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

4. sep. 2014
2 min.

Rigshospitalet skal spare 93 mio. kr. og nedlægge 147 stillinger, og det vil store konsekvenser for både patienter og læger, fastslår Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell.

”Vi advarede før sommer om, at aftalen mellem regeringen og regionerne om sygehusenes økonomiske vilkår kunne få alvorlige konsekvenser. Det er desværre det, vi nu begynder at se nu,” siger Anja Mitchell.

Region Hovedstaden er i gang med at fastlægge en spareplan på i alt 300 mio. kr. og i den forbindelse skal Rigshospitalet spare 100 mio. kr. Hospitalet ved endnu ikke, om kravet kan opfyldes ved naturlig afgang, eller om der skal afskediges personale. Det vides heller ikke, i hvilket omfang nedskæringerne vil ramme lægegruppen på hospitalet, men uanset hvad vil det få mærkbare konsekvenser, siger Anja Mitchell.

Vi får ganske enkelt mindre tid til hver enkelt patient, når der nedlægges så mange stillinger. Det er stærkt kritisabelt, for vi er i forvejen tæt på smertegrænsen. Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen

”Overlægerne i hele landet oplever en markant stigende arbejdspres, og nedskæringer som disse fører uundgåeligt til, at overlægerne og alle andre personalegrupper skal løbe endnu stærkere. Det kan godt være, at patientsikkerheden ikke direkte er i fare, men det er hævet over enhver tvivl, at besparelserne vil gå ud over omsorgen for patienterne. Vi får ganske enkelt mindre tid til hver enkelt patient, når der nedlægges så mange stillinger. Det er stærkt kritisabelt, for vi er i forvejen tæt på smertegrænsen,” siger Anja Mitchell.

Overlægeforeningens formand efterlyser derfor en langt mere aktiv indsats fra både administrationen og politikerne i Region Hovedstaden for at sikre, at lægernes tid bruges bedst muligt.

”Vi kæmper stadig med for meget nyttesløs dokumentation og registrering, som stjæler vores tid. Hvis Region Hovedstaden er optaget af at sikre patienterne den bedst mulige behandling og omsorg under de nuværende hårde økonomiske vilkår, skulle den gøre langt mere for at få skåret væsentligt ned i de administrative opgaver, som man pålægger lægerne i dag,” siger Anja Mitchell.