Overlægerådet i Region Sjælland kræver Sundhedsplatformen afviklet snarest muligt.
»SP skaber fortsat fejl i medicinering, visitering af patienterne, blodprøvebestillinger, henvisninger til og svar på vigtige undersøgelser, f.eks. røntgenoptagelser og skanninger, recepter m.m. Det sker på trods af, at regionen i tre år har forsøgt at få systemet til at fungere«, skriver overlægerådet i en pressemeddelelse.
Overlægerne peger videre på, at Sundhedsplatformen skaber risikofyldte og potentielt livsfarlige situationer for patienterne.
»Dertil kommer, at Sundhedsplatformen er belastende for læger, sygeplejersker og sekretærer, fordi systemet er så usmidigt og tidsrøvende. Det stjæler arbejdsglæden i en grad, hvor læger giver udtryk for, at de overvejer at forlade deres job i regionen. Frustrationen bliver ikke mindre af, at vi før Sundhedsplatformen havde et system, der fungerede«.
»Den største katastrofe i mit professionelle liv«
Anne Jung, formand for Det Regionale Overlægeråd og specialeansvarlig overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, siger, at den samlede udmelding fra overlægerådet kommer, fordi nok er nok.
»Retorikken om, at det nok skal blive godt, tror vi ikke længere på. Der sker ikke noget. Og det er ikke godt. Sundhedsplatformen har kørt i tre år, og vi har stadig så mange problemer«.
Udmeldingen blev besluttet på et møde i Det Regionale Overlægeråd, og hun har også haft det oppe i det lokale overlægeråd, hvor der også var opbakning.
»Vi er bekymrede for patientsikkerheden. Lige meget, hvor mange opdateringer der kommer, ser det stadig ikke bedre ud. Patientsikkerheden er hovedproblemet, men arbejdsglæden er også truet. Som en kollega sagde: Det er ligesom dementorerne i Harry Potter, der suger al glæde og liv ud af os«.
For Anne Jung selv er Sundhedsplatformen den største katastrofe i hendes professionelle liv, siger hun.
»Jeg arbejder med komplekse patienter. Det er de patienter, der ikke hører under et bestemt speciale. Jeg har slet ikke det samme overblik over patientforløbene, som jeg havde tidligere. Når jeg ikke har overblikket og skal bruge et journalsystem, hvor jeg ikke kan diktere, men skal skrive selv, kan jeg ikke levere den kvalitet, jeg er vant til at levere. Nogle overlæger synes, at det er et godt system. Hvis du udfører standardiserede behandlinger, er du måske tilfreds med Sundhedsplatformen. Man behøver ikke skrive noget, man skal bare sætte krydser. Men en stor del af patienterne er ikke afkrydsningsbare«, siger Anne Jung, og det er svært at overskue komplekse forløb i Sundhedsplatformen.
Det stjæler arbejdsglæden i en grad, hvor læger giver udtryk for, at de overvejer at forlade deres job i regionen. Frustrationen bliver ikke mindre af, at vi før Sundhedsplatformen havde et system, der fungerede Anne Jung
»Før Sundhedsplatformen kunne jeg, når jeg kom om morgenen, få overblik over de omkring 175 patienter, jeg havde gående i laboratoriet. De stod listet op i højre side i OPUS. Jeg havde et visuelt overblik, hvor jeg hurtigt kunne se, om nogen var faldet ud. I Sundhedsplatformen kan jeg ikke trække lister, og jeg kan ikke trække noget på tværs. Jeg ved ikke noget om min produktion i dag«.
»Vi har lavet vores eget system for at sikre os, at vi har overblik, når vi f.eks. laver cancerudredning. Det er vigtigt at have styr på hele forløbet, men det kan vi ikke trække i Sundhedsplatformen. Alt hvad der går på tværs, er væk. Det er et faktureringssystem. Amerikanerne er ikke interesseret i det, der går på tværs – de arbejder ud fra et helt andet sundhedssystem med fokus på forsikringer. Produktionsoptimering og det vi har brug for i Danmark, kan man ikke trække noget på. Det er træls«.
Sundhedsminister: Sidste advarsel
Regionerne fik i sidste uge en advarsel om Sundhedsplatformen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), efter et uvildigt ekspertråd havde gennemgået Sundhedsplatformen.
»De to regionsformænd er ikke i tvivl om, hvordan jeg ser på den sag. Det går ikke, at Rigsrevisionen i efteråret 2018 kommer med en så hård kritik, og senest at ekspertrådet kan konstatere, at der egentlig ikke er sket noget. Det er en hovedopgave for Region Sjælland og Region Hovedstaden at få Sundhedsplatformen til at fungere«, sagde Magnus Heunicke til TV 2 Øst.
Fakta