Skip to main content

Håbet er en formand, der kan samle lægerne

En var i tvivl, en anden gik efter en formand, der er ”klar i spyttet”, og en tredje syntes, at kandidaterne ville nogenlunde det samme.
En helt nyvalgt formand
En helt nyvalgt formand

Bodil Jessen boj@dadl.dk

22. jun. 2020
6 min.

Ugeskrift for Læger spurgte efter formandsvalget fire læger om, hvad de synes om valget af Camilla Rathcke til ny formand for Lægeforeningen. Der er et klart ønske om en formand, der kan samle lægerne.

Foto fra Lægemøde 2020: Palle Peter Skov

Var i tvivl indtil i dag

Camilla Høegh-Guldberg (PLO)

»Det var et overraskende klart valg i betragtning af, at vi havde så mange rigtig stærke kandidater. Men jeg må også sige, at her på dagen tror jeg ikke, at der var så meget diskussion om, hvem det skulle være, for Camillas erfaring og professionalisme skinnede klart igennem. Hun har kørt en stærk valgkampagne, hvor der ingen tvivl var om, at hun ville det 120 procent, og på dagen i dag skinnede det meget tydeligt igennem, at hun var yderst velforberedt, og at hun havde en kæmpe viden og et stort overskud«.

Var du i tvivl om, hvem du ville stemme på?

»Ja, det må jeg blankt erkende. Det var jeg faktisk. For jeg syntes, at der var flere rigtig gode kandidater. Hver især bød de ind med noget forskelligt, som tiltrak mig, mens der nok ikke var nogen kandidat, som dækkede det hele. Men i dag var jeg ikke så meget i tvivl«.

Tror du, at Camilla Rathcke kan sikre resultater på de områder, som er vigtige for dig?

»Det tror jeg. Et meget vigtigt spørgsmål er, at vi skal have løst de interne problemer i Lægeforeningen, så vi kan få en mere homogen Lægeforening. Jeg kommer fra en lille søjle i Lægeforeningen, som lige om lidt bliver overhalet i størrelse af de pensionerede læger. Det interne demokrati er et presserende problem – også i betragtning af at Yngre Læger får fuldt flertal om ganske kort tid. Vi skal have en formand, der ikke er bange for at tage fat på den problemstilling, og det har jeg en klar forventning om, at hun vil gøre. På samme måde har jeg en klar forventning om, at lægers retssikkerhed vil være en højt prioriteret nøglesag, som hun vil tage fat på. Det er samtidig en sag, som kan samle alle læger i hele Lægeforeningen. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at det vil være en af de første sager, Camilla tager fat på«.

Foto fra Lægemøde 2020: Palle Peter Skov

Klar i spyttet

Gitte Anna Madsen (YL)

»Jeg kunne ikke være mere tilfreds. Jeg har hele tiden efterspurgt en rigtig stærk kandidat – både en, der har arbejdstøjet på, og en, der kender det politiske spil, har et stærkt netværk og kan banke nogle døre ind. Jeg vil gerne have en formand, der både kender det landspolitiske og det fagforeningspolitiske – og det gør Camilla jo qua sine fem år som formand for Yngre Læger«.

Var du i tvivl om, hvem du ville stemme på?

»Overhovedet ikke. Der var flere af kandidaterne, der havde noget at byde på, men jeg har ikke været i tvivl. Jeg har på ingen måde tænkt i søjler til det her formandsvalg. Jeg har udelukkende gået efter at få en formand, der kender spillet, kan sætte sundheden helt op på dagsordenen, og som er klar i spyttet – og det er Camilla. Man er altså ikke i tvivl om, hvad hun mener. Hun har bare en blændende udstråling, og folk skal nok lytte, når hun stiller sig op«.

Tror du, at Camilla Rathcke kan sikre resultater på de områder, som er vigtige for dig?

»Jeg håber på en indsats på forebyggelsesområdet. Jeg er lungemediciner, så jeg er jo stadig ikke helt tilfreds med cigaretpriserne. Jeg kommer også fra hospitalsvæsenet, som stadig er stærkt underfinansieret, så det håber jeg meget, at der bliver rettet op på. Og så er der et stort behov for at styrke den lægefaglige ledelse. I de senere år har vi oplevet et stadig mere indskrænket lægefagligt ledelsesrum sideløbende med en stadig stærkere opgaveglidning. Vi ser, at læger løser flere og flere sekretær- og sygeplejerskeopgaver, og det dur ikke. Jeg er faktisk den dyreste og dårligste lægesekretær, man kan finde«.

Foto fra Lægemøde 2020: Palle Peter Skov

Forskel på personligheder

Britta Ørnfelt Lund (FAS)

»Jeg synes, det har været et helt enormt spændende valg, og vi har været privilegerede, fordi vi har haft så mange dygtige kandidater. De er kommet med hver deres baggrund og med hver deres bud på, hvad de gerne vil med Lægeforeningen. Men det har samtidig været med til at gøre det svært, for de vil jo nogle af de samme ting. På den måde kommer det i bund og grund til at handle meget om forskellen på deres personligheder og deres baggrund. Samtidig kommer deres performance på dagen også til at få indflydelse på, hvem man foretrækker – især hvis man er i tvivl«.

Var du i tvivl om, hvem du ville stemme på?

»Jeg havde personligt to foretrukne kandidater, og jeg ville være glad, hvis en af dem blev valgt. For mig var det underordnet, hvem af de to, det blev, for jeg er sikker på, at de begge ville kunne gøre det fantastisk«.

Blev det så en af de to?

»Ja. Vi har jo i det hele taget stået i en luksussituation i det her formandsvalg, fordi kandidaterne har været så dygtige«.

Tror du, at Camilla Rathcke kan sikre resultater på de områder, som er vigtige for dig?

»Camilla var formand for Yngre Læger, da jeg selv var yngre læge, og jeg håber, at hun nu kan være lige så dygtig til at sætte Lægeforeningen på dagsordenen, som hun dengang var til at fremme Yngre Læger.

Søjlerne betyder ikke noget for mit valg. Man er ikke formand for de enkelte delforeninger, man er formand for den samlede lægeforening. Det, der er vigtigt for mig, er, at man kan se ud over den region, man selv bor og arbejder i. Vi er mere end København. Vi er hele Danmark, og vi skal huske at tænke de regionale forskelle ind i formandskabet«.

Foto fra Lægemøde 2020: Palle Peter Skov

Søjlerne var ikke det vigtige

Eske Roth (YL)

»Jeg synes, at vi så, at Camilla var den stærkeste kandidat i et rigtig stærkt felt. Der var ikke nogen tvivl om, at det var hende, der blev valgt, og jeg er sikker på, at hun kommer til at gøre det blændende. Hun har jo allerede vist, at hun har medietække, og hun gjorde det også skidegodt, da hun var formand for Yngre Læger. Jeg er helt sikker på, at hun til fulde har alle de kompetencer, der skal til for at varetage formandsposten i Lægeforeningen«.

Var du i tvivl om, hvem du ville stemme på?

»Nej, det var jeg ikke. Jeg havde gjort mit forarbejde og havde sat mig ind i, hvad de forskellige kandidater står for. I bund og grund står de meget for de samme ting, og derfor kom valget også til at handle meget om, hvad de tidligere har lavet, hvordan de har ageret, og hvem man tror bedst vil kunne udfylde formandsposten. Der tror jeg, at Camilla er den, der bedst vil kunne udfylde Andreas´ sko«.

Tror du, at Camilla Rathcke kan sikre resultater på de områder, som er vigtige for dig?

»Det vil jeg da regne med. Som formand for Lægeforeningen skal man kunne dække over hele Lægeforeningen og dermed over alle de forhandlingsberettigede foreninger, og det er jeg sikker på, at hun kan. Jeg er også helt sikker på, at hun kan samle Lægeforeningen og arbejde for at forbedre vilkårene for os alle sammen. I formandsvalget har jeg ikke tænkt på, hvilken søjle kandidaterne kommer fra, for jeg synes ikke, man skal vælge efter søjlerne. Man skal vælge den bedste kandidat, og det synes jeg, vi fik i dag«.