Skip to main content

Özgür skal i retten

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

28. sep. 2012
3 min.

Husker du Özgür Serin?

Den 29-årige læge, der af Københavns Politi blev nægtet at yde lægehjælp til en mand, der lå på gaden uden for Café Park og havde det skidt.

I juni beskrev Ugeskriftet, hvordan den unge KBU-læge havde været en aften i byen og ved 05-tiden på vejen hjem ser manden liggende på gaden.

Politiet ankom før den tilkaldte ambulance og skærmede den øjensynligt narkopåvirkede mand.

Politi nægter adgang til patient

Özgür Serin, der ifølge ham selv var ædru, da han skulle føre bilen hjem, ville hjælpe. Bruge sine lægeevner. Men blev nægtet adgang til patienten af politiet. De bad ham om at gå væk.

Özgür Serin kunne ikke forstå, hvorfor han ikke måtte hjælpe én, der havde brug for lægehjælp.

Den tilspidsede situation med mange folk på gaden førte til, at politiet - ifølge Özgür Serin - sagde, at han lignede én, der var ude på ballade, og at han ville blive anholdt, hvis han ikke gik.

LÆS UfL: POLITI: "JEG TROR IKKE AT SÅDAN EN SOM DIG ER LÆGE"

Da Özgür Serin nægtede, blev han ført over mod en politibil. På vejen sagde politimanden, at han slet ikke troede på, at "sådan en som dig er læge".

Da knækkede filmen for Özgür Serin, der blev vred.

Nogle af Özgür Serins venner blandede sig og overfusede betjenten verbalt.

Lægehjælp blev til en politisag med meget medieomtale.

I retten før jul

Giro-kortet fra Københavns Politi er netop ankommet hos Özgür Serin.

Politiet fastholder, at lægen skal betale 1500 kroner for at have forstyrrelse af den offentlige ro og orden ved at optræde "fornærmeligt" og i "alkoholpåvirket tilstand" blandt andet at kalde politimanden for en "kæmpe idiot" og "klaphat".

Betaler han ikke bøden, er et retsmøde sat til den 6. december i år. En advokat skal nu hjælp Özgür Serin, der fortsat er vred:

"Jeg er meget skuffet, men ikke overrasket. Jeg synes, at det illustrer den arrogante holdning, som politiet fra starten har haft til sagen. De vil ikke indrømme, at de koksede i det. De burde i stedet været frafaldt tiltalen og kommet med end undskyldning. Det havde været på sin plads", siger Özgür Serin og fortsætter:

"Jeg tror, at det vil komme bag på mange af mine kolleger, at det er endt med, at jeg reelt har fået en bøde. Men jeg kan jo ikke betale den. Så vil jeg jo acceptere, at jeg har gjort noget forkert. Og det mener jeg bestemt ikke, at jeg har. Jeg mener derimod, at politiet har handlet forkert og groft. Jeg vil selvfølgelig ikke betale en bøde for at ville yde lægehjælp til en borger, der ligger på gaden".

SST: Der er ikke lægepligt til at behandle

Sundhedsstyrelsen oplyste til Ugeskriftet i forsommeren, at læger har en mere vidtgående pligt end almindelige mennesker til at hjælpe tilskadekomne.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons fastslog dengang, at Özgür Serin i den konkrete situation gjorde det rigtige - tilbød sin hjælp:

"Men læger har ikke en pligt til at behandle, og hvis en anden myndighed såsom politiet afviser hjælpen, er det deres afgørelse. Om det i den givne situation så er den rette vurdering at undlade lægehjælp, skal Sundhedsstyrelsen ikke forholde sig til".