Skip to main content

På vej til et vendepunkt for psykiatrien?

Formand for Lægeforeningen
Mads Koch Hansen

25. apr. 2014
3 min.

På sidste års Lægemøde lovede jeg sundhedsministeren, at jeg, hver gang vi mødtes, ville tale psykiatriens sag – indtil den reelt er ligestillet. Det løfte har jeg tænkt mig at holde. Derfor var psykiatrien også på dagsordenen på Lægemødet 2014 i Aarhus for nylig – også selv om der er kommet en ny sundhedsminister til.

Jeg spidsede naturligvis ører, da Nick Hækkerup holdt tale og deltog i den efterfølgende debat, for at opfange ethvert signal om, at der bliver taget de nødvendige skridt til en egentlig ligestilling af psykiatrien i den handlingsplan, som regeringen vil lancere om kort tid. Men jeg hørte ikke et tilsagn fra sundhedsministeren.

Det vælger jeg ikke at tage som udtryk for manglende vilje. Sundhedsministre har – desværre – aldrig haft nem adgang til Finansministeriets midler. Men der er vigtigt for Lægeforeningen at sende et klart signal til regeringen om, at der i psykiatrien og resten af sundhedsvæsenet er knyttet store forhåbninger til den kommende psykiatriplan.

Inden for de seneste måneder har vi kunnet glæde os over vigtige trædesten på vejen mod ligestilling. Psykisk syge får nu en udrednings- og behandlingsret, som giver dem samme rettigheder til at blive udredt og behandlet som somatiske patienter. Den er ikke ideel, da behandling hos praktiserende psykiatere ikke er omfattet, men trods alt en forbedring.

En anden trædesten er den rapport, som regeringens psykiatriudvalg offentliggjorde i oktober sidste år, og som indeholder mange gode forslag.

Lægeforeningen bakker op om rapporten. Vi støtter bedre organisering. Vi støtter tidlig forebyggelse. Vi støtter også tiltag, der skal modvirke stigmatisering af psykisk syge. Ingen tvivl om det. Men det er initiativer, som ikke kan stå alene, hvis alle patienter skal sikres den rigtige behandling i rette tid. Det kræver større kapacitet og dermed også flere resurser. Der er ingen vej uden om den erkendelse, hvis psykiatrien skal have det bedre.

Danske Regioner har for nylig beregnet, at der er brug for 2,5 mia. kr. over de næste år i psykiatrien, hvis kvaliteten skal løftes markant. Pengene skal bl.a. bruges til flere udgående tilbud og til at forebygge tvang. Det er et vigtigt signal fra sundhedsvæsenets driftsherrer, som regeringen samlet gør klogt i at lytte til. Penge brugt på psykiatrien er en langsigtet investering i mindre sygdom og dermed også færre mennesker på førtidspension.

At sikre ligestilling for psykiatrien er en mærkesag for Lægeforeningen, og den holder vi fast i. Vi vil følge den kommende handlingsplan med meget stor opmærksomhed og i håbet om, at den vil markere det afgørende vendepunkt for en gruppe patienter, som i alt for mange år har skullet affinde sig med b-status i sundhedsvæsenet.

Vi har tidligere set særlige indsatser for kræft- og hjertepatienter iværksat under stor politisk opmærksomhed – og med finansiering. Hvis politikerne mener, at psykiske sygdomme er lige så alvorlige, så bør tilgangen her naturligvis være den samme.