Skip to main content

»Patienten har tarmslyng og skal opereres«

Lasse Roer-Persson er halvvejs i sin hoveduddannelse i mave-tarm-kirurgi. Han har vagt og ser nærmest alt, hvad der findes af patienter i hans speciale.

Foto: Heidi Lundsgaard

Af Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

29. nov. 2023
4 min.

07.30. Jeg udnytter, at jeg skal have nattevagt og sover længe denne lørdag morgen. Jeg bliver liggende i sengen og hygger med min toårige datter.

08.30. Jeg står op og laver pandekager til morgenmad. Det er sjældent, at vi har tid sammen på den her måde.

10.00. Jeg tager ud og handler ind til nattevagt og diverse til min kone, der ligger hjemme på sofaen med en kraftig forstuvet ankel. Hun var uheldig og vred om, da vi var i skoven og har ligget med benet oppe i en uges tid. Lidt udfordrende med små børn.

11.30. Jeg putter min datter og siger farvel. Jeg kører, inden hun vågner.

13.15. Jeg kører afsted fra Aabenraa. Det tager cirka halvanden time at køre fra Aabenraa til OUH, hvor jeg lige nu er i forløb som led i min hoveduddannelse.

15.00. Jeg overtager vagtelefonen og får overlevering af afgående mellemvagt. Allerede et minut senere ringes jeg ned til operation. En lille baby på en måned er kommet ind med pylorusstenose, en sjælden medfødt forsnævring i den nederste del af mavesækken. Forældrene er forståeligt i chok og ude af sig selv. Jeg assisterer en af vores dygtige børnekirurgier ved kikkertoperationen. Vi kan med det samme se, at operationen har effekt, og at der er hul igennem fra mavesækken. Børnekirurgien er noget af det sjoveste ved mit speciale. I det hele taget elsker jeg det ved kirurgien, at man hurtigt kan se, at patienterne får det bedre af de indgreb, vi laver.

Foto: Heidi Lundsgaard

16.30. Derefter står operationerne i kø, og jeg har ingen pauser. Jeg går første runde aftenstuegang og gennemgår nogle blodprøver og medicinlister. Jeg får overblik over FAM, som jeg snart skal overtage. Der er fyldt godt op i dag, kan jeg konstatere.

17.34. Jeg kaldes til næste operation, som er en gastroskopi hos en patient med blødende ulcus og skift af VAC hos denne patient, hvor tyndtarmen er blindlukket efter traumekirurgi tidligere på ugen. Vakuum-sårbehandling bruger vi blandt andet til midlertidige lukninger af maven, hvis vi skal ind og operere igen. Indimellem opererer jeg en perianal absces. Sådan er min dag i dag. Fra det ene operationsleje til det andet.

19.37. Jeg går direkte fra operation til vurdering i børnemodtagelsen af en seksårig dreng med mavesmerter. Vagtlægen mente, at han skulle ses af os med mulig blindtarmsbetændelse, men dette finder jeg ikke.

20.15. Næste operation er en byld i lysken. Bylder her og ved endetarmen ser vi mange af. Det er den slags operationer, som vi ofte må udskyde, selvom de egentlig er akutte. Men på grund af travlhed må patienterne vente. Det kan være risikabelt, og ufarlige bylder kan udvikle sig. I dag når vi det.

20.40. Jeg vender retur til FAM. Der er fire patienter, der venter. De kommer med rygsmerter, urinvejsinfektioner og sårinfektion. Jeg har også en samtale med en terminal patient, som vi kender godt, om hans sidste tid. Elsker, at mit arbejde involverer mange forskellige sygdomme og symptomer. Spændet er virkelig mellem liv og død, alt og intet.

Foto: Heidi Lundsgaard

22.18. Melder fred og ønske om en rolig nat til resten af operationsholdet og bagvagten.

22.28. Jeg informerer sidste operationspatient og siger godnat i FAM. Jeg finder ud af, at der er meldt en ung kvinde til vurdering senere på natten for blindtarmsbetændelse. Jeg spiser aftensmad, imens jeg ordner lidt administrative opgaver.

23.15. Jeg går på vagtværelset med håb om en rolig nat, men det bliver alt andet.

01.17. Akut tilsyn i FAM. Her er en patient med sepsis og muligt abdominal fokus. Jeg tilser den unge kvinde med mulig blindtarmsbetændelse, som viser sig at have galdesten. En ny ung kvinde med samme symptomer er ankommet i mellemtiden.

02.49. Retur på vagtværelset for en kort stund. Den senest ankomne kvindes tilstand forværres. Vi opstarter AHA-forløb, akut højrisiko abdominalkirurgi, som er standard i Danmark, hvis man mistænker alvorlige kirurgiske tilstande i abdomen.

04.10. Jeg følger patienten i skanner og gennemgår denne med radiologen. Patienten har tarmslyng og skal opereres.

05.22. Jeg bliver kaldt til afdelingen til en respiratorisk udfordret patient.

06.10. Jeg siger godnat til patienten med tarmslyng og får sporadisk hvilet.

08.15. Jeg overdrager kalderen til min kollega efter en veloverstået kikkertoperation for tarmslyng.

8.30. Jeg hviler halvanden time, før jeg kører den lange tur hjem til Aabenraa. Derhjemme er det en almindelig hverdag i en børnefamilie. Jeg kan heldigvis tage en lur sammen med min datter.