Skip to main content

Patientsikkerheden på bostederne halter

Der er store problemer med blandt andet medicinhåndtering og dokumentation af de sundhedsfaglige indsatser på bostederne, viser tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed – Lægeforeningen ønsker nationale kvalitetskrav til indsatsen og en øget specialisering på bostederne.
Det er i mange tilfælde mangelfuld medicinhåndtering på bostederne, der udløser alvorlig kritik fra STPS. Foto: Colourbox
Det er i mange tilfælde mangelfuld medicinhåndtering på bostederne, der udløser alvorlig kritik fra STPS. Foto: Colourbox

Jens Nielsen jen@dadl.dk

19. aug. 2022
3 min.

Mangelfuld dokumentation og journalføring af den sundhedsfaglige indsats og udbredte og kritiske problemer med håndteringen af medicin – det står ikke godt til med patientsikkerheden på landets bosteder for psykisk syge og udviklingshæmmede. Det fremgår af den seneste oversigt over tilsynene på bostederne fra STPS, Styrelsen for Patientsikkerhed.

I mere end 30 pct. af de 210 sundhedsfaglige tilsyn, STPS gennemførte i 2020-2021 var der alvorlige brist i patientsikkerheden, og det er særligt dokumentation og medicinhåndtering, der ikke er styr på, viser oversigten fra STPS.

Ved 50 pct. af tilsynene var der brist i den sundhedsfaglige dokumentation af medicinhåndteringen – det vil sige dokumentationen af patientens ordinerede medicin, medicinlister- og beholdning og i journalføringen. Det er i høj grad disse problemer, som har udløst alvorlig kritik af patientsikkerheden på de enkelte bosteder fra STPS’ side, konstaterer styrelsen i oversigten.

Men generelt er der udbredte problemer med den sundhedsfaglige dokumentation:

I 44 pct. af tilsynene viste der sig at være mangler i beskrivelsen af patienternes potentielle eller aktuelle sundhedsmæssige problemer. 50 pct. af tilsynene afslørerede mangler i oversigterne over patienternes sygdomme og funktionsnedsættelser og aftaler med den eller de behandlingsansvarlige læger. Og ved hele 59 pct. af tilsynene var der mangler i dokumentationen af patienternes aktuelle pleje og behandling samt opfølgning og evaluering af pleje og behandling. Det betyder blandt andet, at personalet risikerer, at man ikke i tide opdager eller reagerer på en forværring af en beboers tilstand, skriver styrelsen.

Alt i alt konkluderer STPS, at der »på mange bosteder er store udfordringer med varetagelsen af sundhedsfaglige opgaver«.

»Der er derfor grund til at have særligt fokus på patientsikkerheden på bostederne generelt. Det stiller nogle særlige krav til ledelse og personale«, siger overlæge Charlotte Hjort, enhedschef i STPS.

Lægeforeningen: Nationale krav

I Lægeforeningen siger formand Camilla Rathcke, at der er behov at sikre den sundhedsfaglige indsats med nationale og en faglig skærpelse – og det gælder ikke mindst på de socialpsykiatriske bosteder:

»For at løfte kvaliteten af de socialpsykiatriske bosteder, så er der både brug for nationale krav til kvaliteten og en sundhedsfaglig og socialfaglig specialisering. På den måde kan vi sikre, at de beboere, der har komplekse støttebehov, befinder sig i de rigtige rammer og er omgivet af de rette kompetencer«, siger Camilla Rathcke.

Derudover er der behov for et langt tættere samarbejde med behandlingspsykiatrien, mener hun.

»På den måde kan man bedre sikre, at beboerne er velbehandlede og stabile, samt at forværring af deres sygdom tages i opløbet. Lægers faglighed vil på den måde også komme mere i spil på bostederne, og et tættere samarbejde omkring observation og medicinering af beboerne vil hjælpe til med at højne patientsikkerheden«, siger Camilla Rathcke.

Hun peger på, at der er eksempler på gode indsatser, man kan skele til:

»Et eksempel til udbredelse er Region Hovedstadens botilbudsteam, som er et udgående team med behandlingsansvar for beboerne på otte socialpsykiatriske botilbud i Københavns Kommune. Teamet har skabt en markant reduktion i antallet af tvangsindlæggelser og sengedage, og det har forbedret samarbejdet mellem den regionale psykiatri, almen praksis og de ansatte på botilbuddene markant«.

Læse mere:

Se opsamlingen fra STPS her