Skip to main content

Pendlerprofessor i almen medicin

Region Sjælland har netop udnævnt John Brodersen som sin første professor i almen medicin. Han er ansat på Københavns Universitet, men får også arbejdssted i Nykøbing Falster.

Foto: Region Sjælland
Foto: Region Sjælland

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

7. sep. 2015
4 min.

Den første professor i almen medicin i Region Sjælland er nu fundet. Fra 1. september i år skiftede John Brodersen sine to halvtidsjob som lektor i hhv. Afdeling for Almen Medicin og Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet ud med det nye professorat i Region Sjælland.

Han vil dog stadig være ansat på Københavns Universitet, idet Region Sjælland ikke har noget universitet med et medicinsk eller lægevidenskabeligt fakultet. Men han kommer også til at få arbejdssted i selve Region Sjælland.

Faktaboks

Fakta

"Jeg har undervisnings- og forskningsforpligtelse i min stilling på Københavns Universitet, så jeg har et kontor der. Men jeg har et særligt ansvar for regional forskning i Region Sjælland, især omkring befolkningsundersøgelsen (LOFUS eller Lolland-Falster Undersøgelsen, red.) og Broen til Bedre Sundhed (Region Sjællands satsning på folkesundhed og øget lighed i sundhed, og som LOFUS er en del af, red.)", siger John Brodersen.

"LOFUS har sekretariat i Nykøbing Falster, og der får jeg også et kontor".

Hvor kommer du til at tilbringe mest tid?

"Jeg ser det som en proces. Hvor der er behov for mig, der er jeg. Jeg har nogle bundne opgaver på universitetet, og dem skal jeg opfylde. Efterhånden som der bliver etableret regional forskning med de praktiserende læger i Region Sjælland og med ph.d.'ere, så vil der være et behov der. Jeg vil meget gerne have, at det bliver behovsorienteret".

Hvad bliver din rolle i LOFUS?

"Det er bygget op på den måde, at man gennemfører en befolkningsundersøgelse, og så har man inviteret forskellige forskningsmiljøer til at udføre delprojekter. Københavns Universitet har to forskningsmiljøer, som samarbejder meget - Afdeling for Almen Medicin, hvor jeg bliver professor, og Forskningsenheden for Almen Praksis. Tilsammen udgør de Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin, og det center har budt ind med et projekt om multimorbiditet. Det er klart, at når det udgår fra vores enhed, så vil jeg få en stærk tilknytning. Jeg har så også selv nogle egne interesser i LOFUS".

Hvad er det for nogle interesser?

"Jeg har arbejdet meget med, hvilke psykosociale effekter der er af helbredsscreeninger. Vi ved noget om afledte konsekvenser for de praktiserende læger. Når man undersøger en rask population med diverse blodprøver, så vil statistisk ca. 5 pct. af dem være unormale, og det vil betyde, at rigtig mange mennesker skal til praktiserende læge. Men man ved meget lidt om, hvilke psykosociale konsekvenser der er af at blive inviteret til at deltage i en befolkningsundersøgelse, som jo er en slags screening. Og så har jeg et helt nørdet forskningsprojekt om spørgeskemaer - og dem er der en masse af i LOFUS. Det interesserer mig, om de skemaer faktisk måler det, man forventer de gør".

Hvad fik dig til at søge jobbet?

"Der er nogle store muligheder i denne her stilling. Jeg interesserer mig meget for social ulighed i sundhed. Og Region Sjælland er meget positivt indstillet over for forskning. F.eks. er der over tre år mulighed for at søge midler op til tre mio. kroner fra en pulje til de kliniske professorer i regionen. Det er et privilegium, som f.eks. ikke følger med et almindeligt professorat på Københavns Universitet. Desuden har jeg haft tilknytning til regionen i mange år og kender mange af mine kolleger der".

Dine første opgaver?

"Jeg skal finde ud af, hvilke netværk der er. Jeg ved, at der i forvejen er et netværk af forskningsinteresserede praktiserende læger. Og vil jeg gerne være med til at etablere et netværk for alle professorerne i Region Sjælland, så både dem, der er på hospitalerne, og mig fra primærsektoren kan udvikle nogle tværsektorielle projekter"

Der står i jobbeskrivelsen, at du skal bidrage til at forbedre rekrutteringen til regionen. Hvordan det?

"Jeg ser gerne et eller flere ph.d. forløb tilknyttet LOFUS. Som jeg ser det, ville der være en win-win situation, hvis man etablerede nogle speciallægeforløb til almen medicin kombineret med en fuldt finansieret ph.d. stilling på Nykøbing Falster sygehus og tilknytning til almen praksis i det regionale område. Dvs. syv et halvt år kombineret klinik og forskning, hvis man ikke regner introen med".