Skip to main content

Penge for organer

Journalist Christian Andersen - ca@dadl.dk

2. nov. 2005
2 min.

Journalist Christian Andersen – Ca@dadl.dk

En alvorlig og tiltagende mangel på organer har fået The American Society of Transplant Surgeons til at foreslå et etisk utraditionelt pilotprojekt: giv pårørende dollars for at få tilladelse til at udtage organer fra afdøde familiemedlemmer.

Efter en intens debat i sommer i den amerikanske lægeforening, American Medical Association, har foreningen besluttet at bakke forslaget op, for at undersøge, om finansielle virkemidler kan skaffe adgang til flere organer. Allerede sidste år foreslog bestyrelsen for American Medical Association i en rapport, at det var nødvendigt at igangsætte et pilotprojekt med betaling for organer, men da blev ideen skudt ned på et repræsentantskabsmøde.

I dag venter 80.000 amerikanere på en organtransplantation. I 1986 var det »kun« 15.000, men ikke mindst de videnskabelige og mediko-tekniske fremskridt har gjort det muligt at transplantere flere personer, men svælget til antallet af donorer er stort. I 1986 var der 4.000 og i år vil 6.000 amerikaner donere deres organer. I staten Michigan er eksempelvis den gennemsnitlige ventetid for en nyre fem år. Hvert år dør 6.000 amerikanere, mens de venter på en organtransplantation.

Organmanglen har fået den sorte handel med nyrer fra levende personer til at florere. En vurdering fra The American Society of Transplant Surgeons lyder, at der for første gang bliver transplanteret flere nyrer fra levende personer end fra afdøde donorer. Markedsprisen for en sund nyre er 1.000$ i Bombay, 3.000$ i Moldova, og fra de latinamerikanske lande koster den 10.000$.

Hos The American Society of Transplant Surgeons er man udmærket klar over de etiske problemer. Måske derfor er det ikke en guldgrube, transplantationskirurgerne foreslår at give de pårørende. Dækning af begravelsesomkostningerne er et af forslagene. Et andet er kontanter svarende til flere hundrede dollars, og det kan dog være en god sum penge for de mindrebemidlede amerikanere.

En af de væsentligste etiske indvendinger mod det utraditionelle forslag er således bekymringen for at udnytte de fattige, som i højere grad vil føle sig fristet af lægernes tilbud. En anden indvending er frygten for følgerne af en kommercialisering og tingsliggørelse af kroppen.

Før et eventuelt pilotprojekt kan begynde, er det dog nødvendigt med en lovændring, for den føderale lov i USA forbyder salg af organer.

619 danskere venter

I Danmark er der også mangel på organer til transplantion og problemet er stigende, oplyser Frank Petersen fra Scandiatransplant, som koordinerer transplantationerne i de nordiske lande. P.t. venter 619 dansker på en transplantation. 507 personer venter på en nyre, 27 på et hjerte, 9 på en lever og 76 på en lunge.