Skip to main content

Pensionerede læger vil gerne i arbejde

Annette Hagerup, journalist, annette@hagerup.info

12. dec. 2008
5 min.

Pensionerede speciallæger strømmer til Lægeforeningens ny jobportal - SeniorVikar. Siden Lægeforeningen lancerede portalen, er antallet af profiler vokset dag for dag.

»Allerede 48 timer efter, at jobportalen var søsat medio november, havde 41 læger tilmeldt sig,« fortæller formanden for Foreningen af Speciallæger (FAS), Poul Jaszczak, som må konstatere, at man helt åbenbart har ramt et behov.

»Pensionsalderen hos danske læger er langsomt faldet ned mod de 65 år. Samtidig har vi kunnet konstatere, at nogle læger gik ud og vikarierede, efter at de havde solgt deres praksis eller forladt en overlægestilling. Det har f.eks. været populært at tage vikariater i Sverige og Norge.

Da vi i disse år oplever stor mangel på speciallæger, ville det selvfølgelig være en fordel, hvis vi kunne holde de læger, der stadig ønsker at bevare kontakten til deres fag, inden for landets grænser,« fortællere Poul Jaszczak.

Efterhånden opstod ideen om at oprette en database, hvor lægerne kan annoncere deres faglige profil, og hvilken type af opgaver de ønsker at påtage sig.

Ifølge Poul Jaszczak er seniorerne meget bevidste om, hvor, hvor meget og hvornår de vil arbejde. »Kun få ønsker vagter,« fortæller han.

Det er et bredt felt af lægelige specialister, der gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet. Listen tæller bl.a. specialer som gynækologi, pædiatri, anæstesi, neurokirurgi, radiologi, øre-næse-hals, almen medicin og endokrinologi.

En af dem, der har meldt sig som seniorvikar, er kirurg og specialist i urologi, Torben Krarup. Torben Krarup har tidligere været overlæge på Ålborg Sygehus i 22 år og senest på Esbjerg Sygehus i syv år. Han har været fuldtidspensionist siden den 1. juli i år og har sammen med sin kone slået sig ned i Frederikssund.

»Jeg blev 70 i marts, og man kan måske nok sige, at jeg har arbejdet nok i min tid,« siger Torben Krarup, som har meldt sig ind i den lokale kajakklub og nyder en tur på Roskilde Fjord. Men han vil gerne udnytte sine kompetencer på en måde, så arbejdet vedbliver at være sjovt uden at være for belastende. Allerhelst kunne han tænke sig et vikariat på enten Færøerne eller Grønland.

»Der er jo mangel på speciallæger, ikke mindst på urologer. Så jeg vil gerne være med til at fylde nogle huller ud og samtidig tjene lidt ekstra,« fortæller Torben Krarup. Han savner ikke det faste fuldtidsarbejde på en kirurgisk afdeling. Derimod savner han den sociale kontakt og det tætte kollegiale samarbejde med lægekolleger og sygeplejersker.

Arbejdet er en hobby

For Ib Rasmussen fra Lejre ser arbejdsdagen i lægeklinikken i Asylcenter Avnstrup næsten ud, som den gjorde, da han sad i sin egen praksis i Osted ved Roskilde. Et barn med dårlig hals, en kvinde med underlivssmerter og blærebetændelse, en midaldrende mand med langvarig hoste ...

Ib Rasmussen, knap 71 år, havde kun taget sin dåbsattest, men ikke sit hjerte i ed, da han for 5 år siden solgte sin part i en velrenommeret tomandspraksis med omkring 3.000 patienter.

»Jeg troede, at jeg skulle være pensionist og mente, at 65 år var et passende tidspunkt at trække sig tilbage på,« fortæller Ib Rasmussen. Han havde et halvt år forinden aftalt med en kvindelig læge, at hun skulle overtage hans partnerskab. Men jo mere datoen for hans fratræden nærmede sig, jo mere fortrød han sin planlagte retræte fra arbejdslivet. Stillingsopslaget om et job som læge i Røde Kors' asylcenter i Avnstrup kom derfor yderst belejligt. Ib Rasmussen søgte og fik jobbet. »Jeg havde håbet på et par frimåneder. Men skulle starte i Avnstrup allerede dagen efter, at jeg holdt op i min praksis,« fortæller Ib Rasmussen, der har været i Avnstrup siden, og ikke har planer om at holde op. Ib Rasmussen arbejder fast tre dage om ugen og vikarierer indimellem på de øvrige asylcentre på Sjælland. »Mit arbejde er min hobby. Jeg kan lide at løse gåder, og dem får jeg serveret her. Asylsøgerne er ikke dækket af den danske sygesikring, og det er ofte en stor udfordring at skaffe dem den rigtige hjælp,« fortæller Ib Rasmussen.

SeniorVikar

Lægeforeningen åbnede medio november en jobportal for pensionerede speciallæger under titlen SeniorVikar. Her kan pensionerede medlemmer af Lægeforeningen tilbyde deres arbejdskraft og kompetencer for en begrænset periode. Det er også her, at arbejdsgiverne hurtigt kan finde vikarer, når der er akut mangel på arbejdskraft.

Der er 14.605 speciallæger i Danmark, hvoraf mere end 12.000 er erhvervsaktive. Pt. har mere end 60 pensionerede læger lagt deres profil ind.

www.ugeskriftet.dk/seniorvikar kan man oprette sin profil og finde en seniorvikar. Er man læge, kan man bruge samme brugernavn og adgangskode som til www.laeger.dk for at komme ind på jobdatabasen.

Retten til selvstændigt virke som læge bortfalder automatisk, når man fylder 75 år. Man kan dog søge Sundhedsstyrelsen om lov til at fortsætte.

Fakta

»Vi ser ikke på alderen, men alene på kvalifikationerne,« fortæller overlæge i Dansk Røde Kors, Ebbe Munk-Andersen. Her har man tre læger over 65 år ansat i asylcentrene i Sandholm, Avnstrup og Kongelunden.

Vicedirektør i Sygehus Syd, Region Sjælland, Jens Møller Rasmussen, hilser jobportalen velkommen: »Det er en god måde at eksponere de pensionerede læger, som ønsker at vikariere. Vi er selv ramt af lægemangel her i Region Sjælland og har jævnligt brug for vikarer.«

Claus Bjerregaard, lægelig chef for rekruttering til Forsvaret: »Vi har et vikarkorps af erfarne læger, som vi benytter til generelle helbredsundersøgelser af vort personel. Den dag, jeg har behov for yderligere kapacitet, vil jeg afgjort benytte mig af Lægeforeningens nye jobportal.«