Pensioneret læge i modvind
Da Svend Lings for åben mikrofon sagde, at han har hjulpet ti mennesker med at dø, brød stormen løs.
Da Svend Lings for åben mikrofon sagde, at han har hjulpet ti mennesker med at dø, brød stormen løs.
Svend Lings kender til modvind. Som han husker det, var der mest modvind, når han cyklede mellem det indremissionske hjem i vestjyske Haunstrup og gymnasiet i Herning.
Efter matematisk studentereksamen i 1960 og aftjening af værnepligt rejste han et år til Grønland som grillkok på Thulebasen. »Under Cuba-krisen i 1962 kunne jeg se de store B52-bombefly lande og starte, og oppe på fjeldsiden så jeg raketsiloerne blive åbnet«, siger han.
Han begyndte at studere medicin i 1963 og snusede til mange specialer – det var der tid til dengang. På en afdeling mødte han en kræftpatient, som var ude af stand til at tale, men hvis blik ramte Svend Lings som en bøn om hjælp.
»Det glemte jeg aldrig, og efterhånden lagrede det sig og blev til den holdning, jeg har til aktiv dødshjælp«, siger han.
Svend Lings er speciallæge i reumatologi og arbejdsmedicin, har arbejdet som lektor på Aarhus og Syddansk Universitet og blev i 2010 pensioneret fra en stilling som overlæge siden 1978 ved arbejdsmedicinsk klinik på OUH.
Han har sammen med en halv snes ligesindede kolleger dannet netværket Læger for Aktiv Dødshjælp, der ser det som en moralsk pligt at hjælpe kronisk syge mennesker med at opnå en værdig død. Da han i forrige uge i et interview fortalte, at han har hjulpet mindst ti mennesker med at begå selvmord, blev han politianmeldt. Det »er træls«, men han havde regnet med det. Træls er det også, når aviser kalder ham »dødshjælpslægen«.
Svend Lings står ved, hvad han har sagt og gjort. Og han ville ikke have handlet anderledes. Men det har både overrasket ham og såret hans faglige stolthed, at det skulle komme til at koste ham autorisationen:
»Jeg havde regnet med, at de ville tage ordinationsretten. Men at de tager autorisationen – selv om jeg er pensioneret, er det sårende. Det beklikker jo min faglighed. Det havde været rigeligt at snuppe min ordinationsret«, siger han.
Nogle ser faktisk Svend Lings som en helt. »I den sidste uge har jeg fået hundreder af positive henvendelser i mailen, som sms’er og i telefonen. Der har kun været en håndfuld negative reaktioner – blandt andet fra en teolog«, siger han.
Professor i klinisk biomekanik ved SDU Jan Hartvigsen havde Svend Lings som sin ph.d.-vejleder.
»Han var utroligt handlekraftig og systematisk naturvidenskabeligt stringent tænkende. Og det lærte jeg meget af metodemæssigt. Han er ikke til fals for noget pop – det kan jeg love for«, siger Jan Hartvigsen. Og så er der ikke så meget løs snak og varm luft: »What you see is what you get. Og selv om det ikke er alle, der kan lide, hvad de ser, ser jeg det som en stor kvalitet hos ham«, siger Jan Hartvigsen.
Svend Lings udgav i 2014 kampskriftet »Hjælp mig – aktiv dødshjælp«. Mindre kendt er det måske, at drengen fra det indremissionske hjem også har skrevet bibelen om: »Den hedder ”Bibelen uden Gud” – både det gamle og det nye testamente – bare uden Gud«, gnægger han.
Svend Lings er dog ikke ateist, forklarer han, men heller ikke agnostiker. »Ateisterne siger, at der ikke findes nogen gud. Agnostikerne fornægter eksistensen af det, de ikke kan konstatere. Men jeg er probabilist«, erklærer han og forklarer: »Probabilister tror kun på det, der for øjeblikket ser mest sandsynligt ud. Og jeg finder det ikke sandsynligt, at der findes en Gud«.
Overlæge Gorm Greisen, Rigshospitalets Neonatalklinik, er medlem af Det Etiske Råd og står selv ofte over for meget syge og nogle gange døende børn. Han er, i modsætning til Svend Lings, folkekirkekristen – og så var det faktisk ham, der holdt den mikrofon for Radio 24Syv, hvor Svend Lings lod de ord falde, der udløste hele balladen.
»Jeg ser ham som en aktivist, der har sat alt – også sig selv – på højkant for den sag, han tror på. Det er da flot at være så engageret – men jeg er bare helt uenig med ham«, siger Gorm Greisen.
CV:
Svend Lings
• Født 1941, opvokset i Vestjylland
• Student 1960
• Stud.med. 1963
• Kandidat 1971
• Speciallæge i reumatologi og arbejdsmedicin
• Overlæge, Arbejdsmedicinsk Klinik, OUH 1978
• Pensioneret 2010
• Bor i Kværndrup på Fyn
• Gift – har to voksne børn