Skip to main content

PLO advarer: Ny lov kan forværre manglen på praktiserende læger

Et nyt lovforslag fra regeringen giver regionerne mulighed for at fastsætte individuelle lukkegrænser. Det kan forværre stress og udbrændthed hos praktiserende læger og forværre lægemanglen, mener Jørgen Skadborg.

Jørgen Skadborg, formand for PLO

Pressemeddelelse fra PLO

6. feb. 2025
3 min.

Et nyt lovforslag kan betyde, at mange borgere vil opleve længere ventetider, kortere tid hos lægen og dårligere lægedækning. Det siger Jørgen Skadborg, formand for PLO.

Han reagerer på et nyt lovforslag fra regeringen, der bl.a. giver regionerne mulighed for at fastsætte individuelle lukkegrænser for hver enkelt klinik. I dag skal alle lægeklinikker som udgangspunkt have mindst 1.600 patienter pr. læge, før de må lukke for tilgang af nye patienter, uanset hvor i landet de er placeret.

»Hvis en læge tvinges til at tage flere patienter, vil det være patienterne, der betaler prisen i form af længere ventetider, ligesom de vil opleve, at deres læge har mere travlt og mindre tid og overskud til at hjælpe dem«, siger Jørgen Skadborg.

»Mange praktiserende læger kæmper i forvejen med stress og udbrændthed, og jeg frygter, hvordan de vil reagere, hvis man tvinger dem til at have endnu flere patienter. Hvis bare en lille andel forlader faget eller går på pension tidligere, vil manglen på praktiserende læger blive forværret, og så vil det blive endnu sværere at tiltrække læger til de områder af landet, hvor der i dag er størst lægemangel«, siger Jørgen Skadborg.

Han understreger, at PLO varmt bakker op om, at læger i områder med mange syge og ældre patienter sikres bedre vilkår, ligesom PLO støtter en national styring af ydernumre for praktiserende læger.

»Jeg vil gerne rose regeringen for, at den vil sikre færre patienter pr. læge i områder med mange syge og behandlingskrævende borgere. Men det er en misforståelse at tro, at borgerne på Lolland eller i Vestjylland får bedre lægedækning af, at man forringer vilkårene for borgere i København eller Aarhus«, siger Jørgen Skadborg.

»I stedet er løsningen at uddanne flere almenmedicinere og gøre det attraktivt at åbne praksis de steder i landet, hvor lægemanglen er værst. Der er aldrig blevet uddannet så mange speciallæger i almen medicin som netop nu. Så vi har en historisk mulighed for at løse problemet med lægemangel i alle dele af landet, helt uden at forringe tilbuddene til borgere noget sted i Danmark«, siger Jørgen Skadborg.

Han peger på, at mange praktiserende læger en række steder i landet - bl.a. i København - i forvejen helt frivilligt har et væsentligt højere antal patienter end landsgennemsnittet. På landsplan har praktiserende læger i dag 441.840 flere patienter, end de er forpligtede til med det nuværende normtal, viser beregninger fra PLO.

»Hvis det viser sig, at der i en by eller et lokalområde er behov for, at de lokale læger skal øge deres patientantal endnu mere, bør det ske gennem dialog og frivillighed med henblik på at aktivere de læger, som har ressourcerne, til at gøre en ekstra indsats for at få enderne til at hænge sammen«, siger han og fortsætter:

»Grundlæggende har man med sundhedsreformen de bedste intentioner om at øge antallet af praktiserende læger og sikre danskere i alle dele af landet en bedre adgang til egen læge. I PLO vil vi gerne hjælpe med at gøre de visioner til virkelighed. Jeg appellerer blot til, at det sker gennem dialog, frivillighed og positive incitamenter. Det er den måde, vi plejer at løse samfundsproblemer på hertillands, og det bør man også gøre på dette område«.