Skip to main content

PLO-formand: God ide at samle sygehusansatte, men det giver Lægeforeningen et problem

Formand for PLO, Christian Freitag, kalder det "grundlæggende en god ide" at fusionere Overlægeforeningen og Yngre Læger. Men han peger også på udfordringerne for “vores standsforening”.
Christian Freitag i sin praksis i Holte. Foto: Claus Boesen
Christian Freitag i sin praksis i Holte. Foto: Claus Boesen

Af Marianne Fajstrup mfa@DADL.dk

25. jun. 2020
4 min.

Christian Freitag er hverken overrasket over eller modstander af, at de to store foreninger for sygehusansatte læger i Lægeforeningen nu har lanceret en plan om at arbejde mod en sammenlægning.

Ugeskrift for Læger fangede PLO-formanden i bilen (på håndfri telefon) på vej til et overenskomstmøde, samme morgen som nyheden om fusionsplanerne blev offentliggjort.

Hvad siger du til Yngre Læger og Overlægeforeningens plan om at fusionere?

“Jeg synes grundlæggende – og det har jeg altid ment – at det er en god ide at samle sygehusansatte læger i én forening. De er daglige kolleger ude på afdelingerne, og de senere år er der kommet flere afdelingslæger og mange overlæger, så det giver endnu mere mening, at de begynder at se sig selv som én samlet gruppe. “

Hvordan vil det påvirke Lægeforeningen?

“Helga Schultz og Lisbeth Lintz ved jo godt, at de åbner låget til en hel dåse af ... interessante ting. Man behøver ikke have de store organisationskompetencer for at regne ud, at det rejser nogle alvorlige spørgsmål, hvis Overlægeforeningen og Yngre Læger slår sig sammen. Hvordan skal vores standsforening ledes og styres, hvis en meget stor del af medlemmerne – hele det offentlige sundhedsvæsen – er samlet i én forening. Men det ser jeg som et Lægeforeningsproblem, mere end det er et PLO-problem.”

Hvordan påvirker det PLOs forhold til Lægeforeningen?

“PLO ser store muligheder i at være med i en samlet og stærk standsforening, men vi har jo også set, hvor skrøbelige vores beslutningskraft kan være i de emner, hvor der er naturlige modsætninger. Da jeg kom ind i Lægeforeningen, var jeg slet ikke bevidst om, hvor stor og ressourcerig en standsforening, vi faktisk har. Den skal også finde sig selv i forhold til en forhandlingsberettiget forening, som vil være så dominerende i antal medlemmer. Det bliver til et mastodontisk flertal i én forening og det rejser nogle meget store spørgsmål for Lægeforeningen, som vi er nødt til at tage fat på. PLO har afgjort nogle fordele ved at være med i Lægeforeningen, men i sidste ende er det vores opgave– og min opgave som formand - at varetage vores medlemmers interesser ude i almen praksis. Det håber jeg da fortsat vi kan gøre i en samlet Lægeforening.

Hvordan sikres de øvrige medlemmer indflydelse i Lægeforeningen?

“Hvis der kommer en ny, stærk forening for de sygehusansatte læger, så kan vi ikke bare beregne os frem til indflydelse til de øvrige medlemmer. Hvis vi kun skulle have andel i Lægeforeningens politik i forhold vores medlemmer... altså hvis man nærmer sig at alt bliver afgjort ved flertalsbeslutning, så handler det ikke kun om repræsentation, men om at have respekt for forskellighederne. Hvis vi alt for tit skal kigge på andele og repræsentation, så mister vi grundlaget som standsforening. Vi kan ikke bygge en Lægeforening på at stemme om alting. Jeg taler ikke for at indføre mindretalsdiktatur, som kan stikke en kæp i alle hjul. Men der ligger da afgjort en svær diskussion om repræsentation, og heldigvis får vi jo noget tid til at tale om det,”

LÆS OGSÅ:

Yngre Læger og Overlægeforeningen vil fusionere

Faktaboks

Fakta