Skip to main content

PLO-formand om 1813: Lad borgerne selv vælge mellem læger og sygeplejersker

På et debatmøde på Folkemødet på Bornholm foreslog PLO-formand Bruno Melgaard Jensen at lade borgerne selv vælge mellem at tale med en læge eller en sygeplejerske, når de ringer til Region Hovedstadens akuttelefon 1813. Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er ikke vild med ideen.

Bruno Melgaard Jensen: Det skal være os som læger, der visiterer den brede gruppe patienter, hvor det ikke er klart, hvad de fejler.
Bruno Melgaard Jensen: Det skal være os som læger, der visiterer den brede gruppe patienter, hvor det ikke er klart, hvad de fejler. (Foto: CARSTEN INGEMANN/DAS BÜRO)

Af Anders Heissel, ah@dadl.dk

16. jun. 2014
3 min.

Når borgere i Region Hovedstaden ringer til akuttelefonen 1813 skal de kunne vælge mellem at komme til at tale med en læge eller en sygeplejerske. Hvis borgerne har en skade, skal de snakke med en sygeplejerske, og hvis det drejer sig om andre sygdomme eller symptomer eller er i tvivl, skal de snakke med en læge.

Det forslag kom Bruno Melgaard Jensen, formand for PLO, med lørdag til et debatmøde om 1813 på Folkemødet på Bornholm.

”Det skal være os som læger, der visiterer den brede gruppe af patienter, hvor det ikke er klart, hvad de fejler. Men skader er en velafgrænset sygdomsgruppe, som sygeplejerskerne sagtens tage sig af. Og på den måde vil vi sammen med sygeplejerskerne kunne være fælles om at løse patienternes akutte behov,” sagde Bruno Melgaard Jensen.

Hæstorp: ”Ikke vild med det”

I det yderste telt på den forblæste havn i Allinge på Bornholm havde Region Hovedstaden kaldt til debat om akutsystemet 1813, og selv om det fra start blev understreget, at målet var at pege fremad og pege på løsninger, bar debatten i det 10 mand store panel denne lørdag på Bornholm præg af den konfliktfyldte historie, akuttelefonen har haft.

Men i forsøget på at finde en løsning på akutsystemet 1813’s problemer og at få lægerne længere frem i systemet slog Bruno Melgaard Jensen fast, at han ser en fremtid for akutsystemet – med visse ændringer.

”Hvis sygeplejerskerne tager sig af visitationen af skader, og vi læger af den resterende brede gruppe af symptomer og sygdomme, ville det være en måde at sortere patienterne på,” sagde Bruno Melgaard Jensen.

Men Sophie Hæstorp Andersen, formand for Region Hovedstaden (S) ser ikke ideen som en mulighed.

”Jeg er ikke vild med, at borgerne selv skal vurdere, hvilken hjælp de har behov for. Jeg er sikker på, at der vil være tilfælde, hvor borgerne ikke selv kan vurdere det, og det er netop derfor, at vi har en indledende screening ved en sygeplejerske,” sagde Sophie Hæstorp Andersen.

Bruno: Ikke ultimativt

Det er Bruno Melgaard dog ikke usikker på.

”Jeg er sikker på, at de fleste borgere ved, når de er kommet til skade. Og hvis de kommer til at vælge forkert i telefonen, vil vi sidde ved siden af hinanden og kunne hjælpe hinanden. På den måde vil vi som læger og sygeplejersker kunne bruge vores ressourcer bedst muligt,” sagde Bruno Melgaard Jensen.

Sophie Hæstorp Andersen understregede flere gange i debatten, at hun gerne vil have en løsning, men at hun finder lægers ultimative krav for forkert.

”Vi vil gerne have flere læger med i ordningen, men vi bliver mødt med ultimative krav af lægerne, og det er ikke en måde at arbejde på, når det handler om en politisk og demokratisk valgt beslutning” sagde Sophie Hæstorp Andersen.

Men sådan ser Bruno Melgaard det ikke.

”Vi sætter ikke ultimative krav, men forsøger at finde løsninger af høj faglig kvalitet med udgangspunkt i de erfaringer, vi har fra andre dele af landet,” siger PLO-formanden.