Skip to main content

PLO: Industriens betaling af læger skal frem i lyset

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

24. jun. 2011
4 min.

Alle i kongeriget skal kunne se, hvad den enkelte læge helt specifikt modtager i kroner og øre fra medicinalindustrien, når han holder foredrag, efteruddannelse, er advisor eller investigator.

Formand for de Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern tager nu skridtet fuld ud i kampen for åbenhed om industriens honorering af læger:

»Jeg tror, at der er så meget mytedannelse, at det klogeste vil være fuld åbenhed. Det er sikkert sådan, at i de fleste tilfælde står beløbet i fin relation til den tid, som lægen bruger. Men er det offentligt, så undgår vi myterne«, siger han.

Den seneste tids mediedebat om medicinalindustriens påvirkning og lægers potentielle interessekonflikt er den direkte årsag til de praktiserende lægers holdningsskifte.

I dag er det sådan, at den tiendedel af de danske læger, der samarbejder med medicinalindustrien, oplyser Lægemiddelstyrelsen, hvad samarbejdet går ud på. Virksomheden indberetter, hvad honoreringen er.

På styrelsens hjemmeside kan alle se, hvem der samarbejder med hvem om hvad. Men ikke lægens betaling.

»Vi skal ikke over i en situation, hvor læger ikke samarbejder med medicinalindustrien. Det er ønskværdigt for den faglige og behandlingsmæssige udvikling. Men vi skal derhen, hvor det er krystalklart for alle, hvad der foregår, og hvilken økonomisk størrelsesorden vi taler om«, siger Henrik Dibbern og fortsætter:

»Jeg er helt sikker på, at dette vil være det rigtige tiltag for danske lægers troværdighed. Det klogeste, vores stand kan gøre, er at arbejde for fuld åbenhed«.

Positiv minister

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) er positiv:

»Det er en dejlig melding. Samarbejdet mellem industrien og klinikerne er vigtigt, og hvis lægerne ønsker, at deres indtægter fra industrien skal være offentligt tilgængelige, så vil jeg se åbent på det«, siger ministeren og påpeger, at både læger og patienter har en stærk interesse i, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved lægens integritet.

»Ministeriet er i øjeblikket ved at nedsætte en arbejdsgruppe om lægernes tilknytning til industrien. Jeg vil bede arbejdsgruppen om at tage det nye forslag fra PLO's formand med i deres arbejde«, siger Bertel Haarder.

Lægemiddelindustriforeningen (Lif) går gerne i dialog med lægerne om, hvordan gennemsigtighed i samarbejdet kan øges. De opfordrer til, at partnere sætter sig sammen og skruer en fremtidssikret løsning sammen, gerne med ministeriet for bordenden.

»Men det står generelt set lægerne frit for at offentliggøre deres privatøkonomiske forhold«, siger viceadministrerende direktør i Lif Henrik Vestergaard.

Når Lif ikke fuldtonet støtter udmeldingen, skyldes det, »at jeg som sagt ikke har set et konkret udspil, og at vi hidtil havde forstået på lægerne, at man ikke ønskede disse privatøkonomiske forhold stillet til offentligt skue«.

Velkommen på forsiden

De seneste måneders debat om lægers interessekonflikter og industriens påvirkning har været på forsiden af danske medier.

Henrik Dibbern, frygter du ikke, at offentlighed om industriens honorering af læger vil føre til, at kolleger hænges ud på Ekstra Bladets forside?

»Jo, men det vil altid være godt stof, hvad læger gør, og jeg synes ikke, at det må forhindre, at vi gør, hvad der er nødvendigt for at belyse lægemiddelindustriens indflydelse på sundhedsvæsnet«.

PLO-formanden mener også, der bør være en grænse for, hvor stor en andel af lægens indtjening, der kan komme fra bijob med industrien.

Lægemiddelstyrelsen kan give afslag på lægers samarbejde med industrien, hvis ikke opgaven står mål med honoreringen.

Hvis Lægemiddelstyrelsen per automatik skal kunne offentliggøre lægens honorering af industrien, vil det kræve en ændring af gældende lovgivning.

Lægeforeningen: Alle læger skal inddrages i debat

»Det er ikke mindst overlæger, som vil blive berørt af PLOs forslag om, at honorarer skal offentliggøres. Det er ofte specialister, der har størst samarbejde med industrien, og de skal naturligvis også have mulighed for at komme ind i diskussionen«, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Han påpeger på, at bedre offentlig kontrol mellem medikoindustrien og læger her og nu er mere presserende:

»Det er ikke nær så reguleret som samarbejdet mellem læger og medicinalindustrien. I dag er det sådan, at firmaer, der fremstiller medicin, skal indberette til Lægemiddelstyrelsen, hvor store beløb de udbetaler i honorar til lægerne. Honorarerne bliver vurderet af Lægemiddelstyrelsen. Den regel gælder paradoksalt nok ikke for medicinsk udstyr, og vi mener, at det skal laves om«.

Lægeforeningen vil nu rette henvendelse til sundhedsminister Bertel Haarder om sagen.