PLO: Lovændring truer vores kvalitetsdata
De praktiserende læger frygter, at lovkrav om deling af kvalitetsdata både vil true patientfortroligheden og ødelægge lægernes kvalitetsdatabase
De praktiserende læger frygter, at lovkrav om deling af kvalitetsdata både vil true patientfortroligheden og ødelægge lægernes kvalitetsdatabase
De praktiserende læger er så bekymrede over, at en kommende ændring af sundhedsloven både vil ødelægge deres kvalitetsdatabaser og kompromittere patientsikkerheden, at deres organisation, PLO, har bedt om ”et afklarende møde” med sundhedsminister Nick Hækkerup (S).
Det siger PLO’s formand, Bruno Melgaard Jensen, efter at organisationen i fredags indsendte sit høringssvar til de udkast til bekendtgørelser, som ministeren har foreslået. De fleste af PLO’s kommentarer om juridiske detaljer. Men på to områder er de praktiserende læger virkelig bekymrede, viser svaret.
En af bekendtgørelserne handler om, at lægerne skal stille de data, der tilvejebringes via kodning og datafangst, til rådighed for regionerne til brug for planlægning, kvalitetssikring og kontrol af udbetalte honorarer og tilskud. Og det skal lægerne ifølge udkastet gøre under trussel om bødestraf.
En anden bekendtgørelse handler om valg og skift af alment praktiserende læge og behandling hos læge i praksissektoren. Her hedder det bl.a., at hvis der ikke inden for en afstand af 15 km fra bopælen er mindst to læger eller klinikker at vælge imellem, skal bopælsregionen anvise andre valgmuligheder. ”Dette kan også omfatte læger eller klinikker, der er lukket for tilgang eller læger eller klinikker, som ligger mere end 15 km fra sikredes bopæl”, hedder det i udkastet.
”De data, vi samler ind, har først og fremmest været til brug i vores egen klinik, til kvalitetsudvikling. Vi er bekymrede for, hvor de data nu vil ende, og hvem, der får mulighed for at tilgå dem. For jo flere steder, man spreder dem, og jo mindre grupper af data, man har, desto større er risikoen for, at de ikke længere vil være anonyme”, siger Bruno Melgaard Jensen med henvisning til en række af data-lækager fra det seneste års tid
”Vi har intet mod dataindsamling. Faktisk var det os selv, der tog initiativ til databasen og indgik aftale om den. Nu er det bare blevet lov – og der mangler vi en præcis definition af, hvordan man vil sikre patientfortroligheden”.
”Desuden står der, at nu skal dataene også bruges til kontrol af os. Og det er vi imod – ikke fordi vi ikke vil kigges i kortene eller ikke ønsker regningskontrol, for det skal vi have – og har det også. Vi har også aftalt nye tiltag i overenskomsten 2014”.
”Problemet er, at når man begynder at bruge kvalitetsdata til kontrol – så risikerer man, at validiteten af data forsvinder, når der skal indrapporteres til et andet formål, siger Bruno Melgaard Jensen.
Han frygter, at usikkerheden om, hvem der får adgang til de personfølsomme og dybt fortrolige data, vil få mange læger til at kode langt mindre specifikt – og måske helt udelade nogle data.
”Derfor skal vi have sikkerhed for, at der ikke bare er fri adgang til data, der samles ind med henblik på kvalitetsudvikling, og at man ikke vil bruge dem til kontrol. For det vil være ødelæggende for vores kvalitetsdatabase”, siger PLO-formanden.
Han tilføjer, at man i øvrigt stadig undrer sig over, hvad bødetrusler skal gøre godt for i forbindelse med indsamling af kvalitetsdata.
PLO’s anden, store hovedindvending er udkastet til bekendtgørelse om lægevalg og skift af praktiserende læge.
Ifølge bekendtgørelsen skal læger – hvis de bor i et område, hvor der ikke er mindst to læger at vælge imellem – kunne pålægges at tage flere patienter, selv om praksissen egentlig er lukket for tilgang. Her beder PLO om en præcisering om, at der kun kan tilmeldes flere patienter til en lukket praksis efter aftale med den praktiserende læge, siger Bruno Melgaard Jensen.
Han peger desuden på, at udkastet vil gøre det muligt for patienter at vælge læge mere end 15 km væk fra bopælen:
”Til gengæld fraskriver man sig så retten til at få sygebesøg fra egen læge. Men for os at se er det uklart, hvad regionerne så vil tilbyde – for ifølge loven skal regionen sikre mulighed for gratis sygebesøg til alle borgere”.
”Det vil sige, at regionen skal oprette en anden mulighed. Og det vil kræve en aftale med os, eller med en anden udbyder. Og derfor spørger vi ind til, om regionen f.eks. tænker sig at stille et alternativt tilbud om sygebesøg, eller evt. en transportordning, til rådighed”, siger Bruno Melgaard Jensen.
PLO har i forbindelse med høringssvaret bedt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om et afklarende møde inden 1. september, når ændringerne i sundhedsloven skal træde i kraft.