Skip to main content

PLO: Ny overenskomst - læger beholdt lægevagten

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

22. dec. 2010
4 min.



Lægekonflikten blev undgået. Efter at overenskomstforhandlingerne først havde været brudt sammen, og en konflikt fra 1. april blev en konkret trussel, indgik Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) i en tidlig morgentime før jul en ny overenskomst.

Aftalen, som gælder i de næste to år, giver de praktiserende læger et beskedent økonomisk løft. PLO havde ønsket 200 mio. kr. som bl.a. skulle dække de stigende omkostninger til klinikpersonalet, som fik et stort lønløft ved forrige overenskomst. PLO's forhandlere fik et rammeløft på 125 mio. kr., som også skal kompensere for, at alle læger nu skal til at diagnosekode og inden for de næste to år skal tilsluttes datafangst og det fælles elektroniske medicinkort.

Lægevagten

PLO's formand, Henrik Dibbern, kalder overenskomsten »økonomisk set mager«.

»Men vi var klar over, at landet befinder sig i en økonomisk krise, og har været realistiske i vores krav. Til gengæld har vi koncentreret os om ikke at give afkald på nogen rettigheder i form af indflydelse på vores egne vilkår«, siger Henrik Dibbern,

»Og der er lægevagten en vigtig brik. Vores holdning var derfor, at hvis vi skulle beholde vores kollektive forpligtelse over for lægevagten, skulle vi også beholde ledelsen«.

Hvad angår det, som kaldes planlægningskompetence, og som handler om, hvordan almen praksis skal udvikle sig i regionerne, og hvor praksis skal ligge, har lægerne også bevaret deres indflydelse, tilføjer PLO-formanden.

Regioner kan drive klinikker

Den mest substantielle indrømmelse til regionerne er, at det ikke længere er forbeholdt lægerne at eje og drive lægeklinikker. Der blev ganske vist ikke noget ud af de tanker, som også sundhedsministeren og regeringens vækstforum har luftet, om at lade private entreprenører overtage ydernumre og ansætte læger. Men med den nye overenskomst kan regionerne oprette lægeklinikker og ansætte læger.

Aftalen indebærer også, at man i en privat praksis skal kunne ansætte læger i tidsubegrænsede stillinger.

»Der må dog højst være lige så mange ansatte læger, som der er ejere i en klinik«, forklarer Henrik Dibbern. »Er der tre læger, kan den ene være ansat. Er der fire, kan to af dem være ansat osv. Det er en åbning i forhold til de unge læger, som har givet udtryk for, at de i hvert fald i starten af karrieren gerne vil prøve at være praktiserende læger uden at være bundet op på et ejerskab«.

Regionsklinikker »næppe mange steder«

I aftalen indgår også, at de praktiserende læger forpligtes til at diagnosekode kroniske sygdomme, lige som alle praktiserende læger inden udgangen af 2012 skal tage datafangst i brug og dermed sikre et bedre overblik over patienter med kronisk sygdom. Selv om datafangst ikke er af helt ny dato, er andelen af læger, som benytter det, kun ca. 15 pct. Desuden skal alle praksis inden udgangen af 2011 tage det fælles elektroniske medicinkort i anvendelse.

For regionernes chefforhandler, Jens Stenbæk (V), er det vigtigt, at der er aftalt en fast ramme for, hvor meget udgifterne til almen praksis må vokse: Overskrides den, sker der modregning i efterfølgende takst- og lønreguleringer.

»Det kan godt ærgre mig«, lyder Jens Stenbæks kommentar til, at regionerne måtte opgive kravet om at overtage lægevagten. Til gengæld er han overordentlig tilfreds med, at regionerne nu selv kan indrette lægeklinikker.

- Hvor mange steder tror du, det vil blive aktuelt for jer?

»Det er svært at vurdere, for vi kender ikke effekten af de muligheder, som de praktiserende læger får. Og vi vil jo kun skulle etablere en regionsklinik dér, hvor man ikke kan klare dækningen på normal vis gennem aftaler med de praktiserende læger«.

Derudover fremhæver han aftalens styrkelse af tilbuddene til kronikerne:

»Nu kan borgere med kroniske sygdomme være sikre på, at de nyeste faglige anbefalinger anvendes hos egen læge, og der skabes sammenhæng i behandlingen«, siger han, med henvisning til datafangst og det Fælles Elektroniske Medicinkort.

Jens Stenbæk tilføjer, at han overhovedet er glad for at have en aftale, så man »kan starte på en frisk, efter at der er spildt alt for mange muligheder for et godt samarbejde mellem regioner og praksissektor«.

PLO's repræsentantskab mødes ekstraordinært den 30. januar for at tage stilling til overenskomstaftalen.