PLOs formand takker af
Bruno Melgaard Jensen går af i dag som formand for PLO, når repræsentantskabsmødet i Aalborg vælger en afløser. Han forlader lægepolitik og forventer ikke at søge ind i repræsentantskabet igen.
Bruno Melgaard Jensen går af i dag som formand for PLO, når repræsentantskabsmødet i Aalborg vælger en afløser. Han forlader lægepolitik og forventer ikke at søge ind i repræsentantskabet igen.
Den afgående formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Bruno Melgaard Jensen, blev kastet hovedkulds ind i formandsrollen, da forgængeren, Henrik Dibbern, trak sig ved det ekstraordinære repræsentantskabsmøde i juni 2013 efter at være blevet nedstemt i spørgsmålet om aflevering af ydernumre eller ej.
Bruno Melgaard Jensen stod for den holdning, der snævert blev vedtaget - et nej til aflevering - og da bestyrelsen skulle konstitueres umiddelbart efter afstemningen, påtog han sig det ansvar, der fulgte med afstemningsresultatet.
Nu har han sagt farvel til formandsposten igen med virkning fra det ordinære repræsentantskabsmøde i dag. Det skyldes den fagpolitiske situation i PLO.
"Jeg kom til på den baggrund, som vi alle kender, med en formand, der gik af, og hvor nogle andre måtte tage ansvar - det valgte jeg så at gøre. Jeg synes, det har været spændende, udfordrende men også hårdt at være formand for PLO".
Hvad har været vigtigst for dig som formand?
"Det har været vigtigt for mig at søsætte visionsprocessen i samarbejde med DSAM med henblik på, at vi i almen praksis skulle diskutere, hvad vi gerne ville, frem for hele tiden at vente på, at andre skulle sige, hvad de ville. Det er til dels lykkedes. Der har været mange møder både regionalt og kommunalt om visioner og med en positiv tilgang. Og så har det været vigtigt at sikre en overenskomstaftale ikke blot for et eller to år men en treårig. Det gav mulighed for at få lidt ro på og finde ud af, hvordan vi kommer videre. Det er de opgaver, der har fyldt mest, og som jeg har lagt mest vægt på".
Er der andre ting, du vil fremhæve fra din formandsperiode?
"At vi kom videre med nogle af de kvalitetsprojekter, der har været i gang i lang tid - bl.a. systematisk efteruddannelse, som har været debatteret siden 2007, og som vi nu har fået lavet en aftale om. Akkreditering vil jeg ikke kalde nogen stor "sejr", men det har været vigtigt for mig, at vi valgte at gå konstruktivt ind og lave aftaler frem for at vente på at få trukket akkrediteringen ned over hovedet".
Regionaliseringen i overenskomsten er blevet kritiseret?
"PLO har haft tradition for decentrale forhandlinger i al den tid, jeg har været med, dvs. ti år på amtsligt og regionalt niveau, og vi har lavet større decentrale aftaler i alle regioner. Men med den nye sundhedslovs etablering af praksisplanudvalg ønskede vores forhandlingsmodpart større vægt på decentrale aftaler. Vi vurderede, at det var en måde at komme videre i forhandlingerne på, samtidig med at vi fastholdt alle aftaler i den centrale overenskomst, og endelig sikrede vi, at der kun var mulighed for udflytning af områderne samtaleterapi og sygebesøg fra den centrale overenskomst ved enighed mellem de regionale parter. Det har fra starten været en klar udmelding fra os, at vi kun ville gå med til en regional aftale på disse områder, hvis den regionale aftale var bedre end den centrale".
Synes du, PLO bør forsøge at rulle den tendens tilbage?
"Jeg mener at der fortsat vil være behov for såvel centrale som decentrale aftaler”
Hvad har været mest negativt?
"Det sværeste og hårdeste i den periode, jeg har været formand, har været, at vi internt mellem kolleger i og udenfor repræsentanskabet har brugt uforholdsmæssigt meget tid på diskussioner, som jeg ikke finder har bragt os videre. Det har beslaglagt meget af min tid – og også meget af vores sekretariats tid. Tiden kunne nok have været bedre brugt på at være med til at sætte dagsordenen i forhold til politikere og øvrige dele af sundhedsvæsenet. Af konkrete trælse sager er DAMD sagen vist enestående i sit forløb. Jeg håber, at kolleger i bestyrelse og repræsentantskab også på dataområdet kan begynde at bruge tiden konstruktivt til gavn for vore kolleger og patienter".
Man kan vel sige, at din forhandlingslinje er blevet underkendt?
"Der har været modstand mod min tilgang til samarbejdet – nok begrundet i den situation vi stod i tilbage i 2013. Jeg er sikker på, at alle mine kolleger i repræsentantskab og bestyrelse ønsker forhandling og aftaler, så her er der ikke nogen modsætning – men uenighed om mål og midler har der været og er der fortsat. Vi skal være dagsordenssættende, men vi er nødt til at erkende, at resultaterne og udmøntningen af den dagsorden altid vil ske i forhandling med omverdenen".
Er PLO overhovedet til at lede?
"Det må vi jo se - mit håb er, at den nye formand, bestyrelse og repræsentantskab finder ud af at arbejde sammen om at sikre en god fremtid for PLO og almen praksis".
Hvad med din egen fremtid?
"Jeg blev valgt som formand af repræsentantskabet og er så ikke længere en del af det. Så efter repræsentantskabsmødet 11. april er jeg helt ude af mine pligter i forhold til PLO".
Vil du søge tilbage i PLO-politik?
"Som udgangspunkt synes jeg ikke, det giver god mening at man som afgået formand starter forfra i repræsentantskabet. Det betyder ikke, at jeg kun vil beskæftige mig med min praksis – men det er her, jeg vil bruge det meste af min tid nu".
Hvad kunne du tænke dig?
"Det vil jeg tage stilling til, når alt dette her (med formandsskifte, red.) er faldet til ro. Jeg har fortsat vikar nogle dage om ugen de næste tre måneder, så jeg har tid til at tænke mig om".
Læs Bruno Meldgaard Jensens mundtlige formandsberetning til repræsentantskabsmødet her.
Læs den skriftlige formandsberetning her.