PODCAST: Kommunikation og ansvar på en travl akutafdeling
Hør Ugeskriftets Podcast, hvor en akutlæge og en akutsygeplejerske udveksler erfaringer med at manøvrere i en hverdag fuld af potentielt farlige situationer.
Hør Ugeskriftets Podcast, hvor en akutlæge og en akutsygeplejerske udveksler erfaringer med at manøvrere i en hverdag fuld af potentielt farlige situationer.
»Der er masser af nærved-hændelser, der er masser af kommunikationsbrister – fordi det går så stærkt«.
Sådan beskriver en af de medvirkende virkeligheden i en travl akutmodtagelse i denne uges podcast, hvor ledende overlæge Dan Brun Petersen og akutsygeplejerske Stine Boie medvirker. På baggrund af den netop overståede Svendborgsag, reflekterer de over, hvordan kommunikation, journalføring og ansvar fungerer på deres arbejdsplads, som er Akutmodtagelsen på Sjællands Universitetshospital, Køge.
Det store spørgsmål bag er, hvordan man undgår en så tragisk sag som den i Svendborg, hvor en sukkersyg mand døde under en indlæggelse, fordi hans sukkersyge blev overset.
De to medvirkende er enige om, at standarder og sikkerhedsprocedurer er nødvendige. Men de synes ikke, det er nok. Det er for eksempel vigtigt at være bevidst om kommunikationen. Den enkelte medarbejder skal hele tiden gøre sig dette klart: Hvem er det, jeg arbejder sammen med lige nu? Er det en erfaren sygeplejerske eller læge, eller er det en ny eller en under uddannelse?
Og så skal der være konsensus om at skelne mellem alvorlighedsgrader – hvornår er noget potentielt farligt? Jo alvorligere, desto skarpere sikkerhedsmekanisme.
»Patientsikkerhed handler også om lægekunst og om at kunne stole på en fornemmelse, der siger, at der er noget galt her. Det er svært at kvantificere«, siger Dan Brun Petersen.