Skip to main content

Podcasten »Det store perspektiv« mangler perspektiv

Anden sæson af Informations podcastserie »Det store perspektiv« har sundhedsforskning som omdrejningspunkt. Journalist og vært for podcasten Bo Elkjær har gjort sin research og er godt inde i den enkelte forskers område, men podcasten når ikke sit fulde potentiale, som navnet lover, nemlig det store perspektiv, skriver anmelder Daniella E. Østergaard.  

Cover: Informations Forlag
Cover: Informations Forlag

Daniella E. Østergaard, læge, ph.d.-studerende. Interessekonflikter: ingen

11. jan. 2023
3 min.

Fakta

Det store perspektiv, 2. sæson

Jeg har lyttet til anden sæson af Informations podcastserie »Det store perspektiv«. Anden sæson har sundhedsforskning som omdrejningspunkt, og det er journalist Bo Elkjær, som er vært. Der er fire afsnit i sæsonen a 35-45 min. Hvert afsnit er bygget op som et foredrag med publikum, som klapper til sidst. Bo Elkjær introducerer forskeren og faciliterer foredragene med relevante spørgsmål, der hjælper foredragene på vej.  Det er tydeligt, at Bo Elkjær har gjort sin research og er godt inde i den enkelte forskers område, men jeg synes ikke, at podcasten når sit fulde potentiale, som navnet lover, nemlig det store perspektiv.

Sæsonens fire afsnit er fascinerende på hver deres måde, og vi kommer vidt omkring fra søvn, til psykiatripakker, til tissue engineering og COVID-19-senfølger blandt børn og unge – og de fire forskere fortæller inspirerende om deres forskning. Professor Majken Nedergaard fortæller om sine opdagelser om det glymfatiske system i hjernen og søvnens betydning for en rask hjerne. Professor Merete Nordentoft problematiserer (endnu en gang og fortsat relevant!) manglen af en seriøs psykiatripolitik samt indvier os i det genetiske aspekt i psykiske lidelser, som danske data har bidraget til. Professor Selina Kikkenborg Berg fortæller om COVID-19-senfølger hos børn, og hvordan pandemien på overraskende vis gav nogle inspirerende rammer, som revolutionerede hendes forskningsgruppes arbejdsmetode. Tredje afsnit handler om tissue engineering, og professor Magdalena Fossum fortæller, hvordan de får organer til at gro fra patientens egne celler. Emnet er spændende og giver direkte mindelser til et afsnit fra »Grey’s anatomy« (tv-serie, HBO) med 3D-printede organer.

»Foredragene er interessante og værd at høre, men – for der er et men – jeg synes ikke, at Bo Elkjær og Information udnytter podcastens format til fulde«Daniella E. Østergaard, læge, ph.d.-studerende

Foredragene er interessante og værd at høre, men – for der er et men – jeg synes ikke, at Bo Elkjær og Information udnytter podcastens format til fulde. »Det store perspektiv« tilbyder en foredragsrække med en dygtig moderator, der får foredragene til at glide godt og let. Når Information har valgt at kalde serien »Det store perspektiv«, må det nødvendigvis være med ønske om at sætte forskning i en kontekst, udfordre dens relevans i vores samfund og belyse, hvad forskningsfeltet i øvrigt siger om det pågældende område – er forskere enige? En kritisk vinkel, som værten ellers er kendt for i sit anerkendte arbejde. Podcastformatet tillader en efterredigering, hvor journalisten kan tilføje kontekstuelle kommentarer og flere perspektiver. Det er (desværre) ikke stilen i »Det store perspektiv«, men mere et klassisk foredrag. Jeg vil anbefale at lytte til foredragene, fordi de er spændende, og forskerne er dygtige formidlere. Det store perspektiv og de kritiske spørgsmål må man selv klare og læse op på.