Skip to main content

Politisk aftale om den patientansvarlige læge

Flere organisationer, bl.a. Yngre Læger og FAS har sammen med sundhedsministeriet indgået en politisk aftale om en ny, tværgående lægefunktion, der skal være patientens ankermand i de længere forløb.

Patienten skal opleve, at der altid er een læge, som bærer det overordnede ansvar for behandlingsforløbet, står der i den politiske aftale om en national model for den patientansvarlige læge.
Patienten skal opleve, at der altid er een læge, som bærer det overordnede ansvar for behandlingsforløbet, står der i den politiske aftale om en national model for den patientansvarlige læge.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

1. dec. 2016
7 min.

En ny lægelig funktion skal rulles ud i det danske sundhedsvæsen: Én læge, der er ansvarlig for patientens forløb. Denne læge skal have overblik, kende patienten og dennes forløb og inddrage patienten – så man som patient og pårørende har et anker, som man kan henvende sig til. Navnet er den patientansvarlige læge.

Fakta

Fakta

Figuren har været undervejs i nogen tid, den er indskrevet i det nuværende regeringsprogram og i økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne for 2017 blev det aftalt, at de patientansvarlige læger skal indføres i 2017.

Mere præcist, hvordan en patientansvarlig læge skal fungere, er ikke på plads. Rundt om i regionerne er der omkring 20 pilotprojekter i gang, som afprøver forskellige modeller. De skal evalueres sidst på året og så skal der gerne kunne peges på en national model.

Politisk aftale

Nu er der i mellemtiden kommet en politisk aftale om den patientansvarlige læge. I aftalen er syv parter enige om formuleringen af nogle hensigter med funktionen. Aftale parterne er FAS, Yngre Læger, Dansk Sygeplejeråd, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter og Sundheds- og Ældreministeriet.

Aftalen slår nogle hensigter med den patientansvarlige læge fast. Der står således:

” Den patientansvarlige læge skal tydeliggøre og styrke det lægelige ansvar for hver enkel patient med udgangspunkt i patientens konkrete forløb og behov. Det kræver en kultur og organisering, hvor sygehusvæsenet og den enkelte læge fokuserer på patientens oplevelse af sammenhæng og kontinuitet og strukturer forløbet herefter. Den patientansvarlige læge er læge for patienten – ikke for en operation eller en episode – men for patienten og dennes behandlingsforløb. Gives dette patientansvar videre - for at sikre den bedst mulige behandling - sker det ved en struktureret stafetoverdragelse, som både personalet, pati-enten og de pårørende er inddraget i.”

Formanden for FAS, Anja Mitchell, er godt tilfreds:

”Med denne aftale får vi understreget, at der er politisk vilje blandt parterne til at få en ordning, der virker. I modsætning til den tidligere kontaktpersonordning får patienten med den patientansvarlige læge ikke bare et navn, men en person, en læge, som kan kontaktes. Aftalen tager fat der, hvor det er svært, nemlig at skabe sammenhæng i patientforløb”

Nye arbejdsgange

Det er ikke nogen enkel sag at indføre den nye figur. Det kræver tværfagligt samarbejde og en kulturændring, står der i aftalen:

"Hvis visionen for den patientansvarlige læge skal realiseres, kræver det, at alle faggrupper samarbejder. Der er med andre ord behov for et stærkt team, hvor den patientansvarlige læge har et tværgående ansvar for behandlingsforløbet. Realiseringen af kulturændringen forudsætter et væsentligt engagement af alle faggrupper og ledelsen og forudsætter lige-ledes, at modellen indarbejdes og tilpasses de lokale arbejdsgange."

Anja Mitchel uddyber over for Ugeskrfitet:

”Aftalen slår fast, at een læge har ansvaret for, i samarbejde med de øvrige personalegrupper, der er omkring patienten i hele forløbet, at sikre sammenhæng og overblik. Det er ikke bare noget, man gør fra den ene dag til den anden. Det kræver ændringer i arbejdsgangene på den enkelte afdeling, så der fx bliver plads til at lægen ser hele teamet omkring patienten. Hvis dette skal lykkes, skal fx kirurgen ikke bare operere, men også se patienten før og følge op efter og sammen med sygeplejersker mv. Det betyder, at afdelingsledelsen skal sørge for, at der bliver tid til at patient, sygeplejerske og læge kan mødes. Det kræver, at hver afdeling må sætte sig ned og gå arbejdsgangene igennem. Men vi ved allerede fra de pilotprojekter, der er i gang, ordningen med patientansvarlig læge også frigør tid hos lægerne. Fordi man ikke har ansvaret for alle patienter og derfor ikke skal sætte sig ind i alle patienter, men kun dem, som man har ansvaret for.”

Yngre læger er med

Som udgangspunkt er den patientansvarlige læge en overlæge, men det er vigtigt, at Yngre Læger også er med i aftalen, mener Camilla Rathcke:

”Jeg er meget tilfreds med ,at der er politisk enighed om denne funktion, som har stået på vores politiske program i tre år. De yngre læger skal jo læres op til at kunne tage rollen. Selvom der er én patientansvarlig læge, der sikkert er speciallæge, så er der stadig et team omkring den enkelte patient og det er logisk, at speciallægen delegerer patientansvar ud til yngre læger i de mere ukomplicerede tilfælde”, siger hun og tilføjer:

”Udfordringen bliver, hvordan vi organiserer os, så patienten har oplevelsen af, at der er én patentansvarlig læge, også i forløb, der går på tværs. Og der skal vi være kreative for at lykkes med det, det kan være, at vi skal have en organisation, der sikrer, at læger altid taler sammen om patienten, fx i tilfælde hvor en patient, der er kendt i et specialeambulatorium får en anden sygdom og skal behandles i et nyt speciale.”

Planen er, at den patientansvarlige læge skal indføres i løbet af næste år på landets hospitaler. Det er dog i første omgang kræftpatienter, der skal omfattes, dernæst alle andre patienter.

Læs Den politiske aftale

Læs Uddybende forståelse til aftale om national model for patientsnsvarlige læger.