Skip to main content

Polske speciallæger trives i Danmark - hvis familien falder til

Journalist Marianne Gregersen, mg@mg-kommunikation.dk

21. sep. 2007
5 min.

I løbet af de sidste tre år har mere end 100 speciallæger forladt Polen til fordel for et liv i lægekitlen i Danmark. De føler sig velkomne og værdsat, men alligevel er det svært at forlade sit fædreland.

En kortere arbejdsuge, gode arbejdsforhold og faglige udfordringer er ikke nok. En forudsætning for, at lægerne trives, er, at deres familie også falder til.

Det blev slået fast på den første konference for polske speciallæger, som arbejder på danske sygehuse og i praksis. Af de polske speciallæger, som har krydset Østersøen, deltog i 41 i konferencen på Comwell Hotel Rebild Bakker lørdag den 8. september. Sammen med deres ægtefæller og børn fra tumlinge- til teenagealderen.

Målet med konferencen var, at lægerne, deres ægtefæller og arbejdsgivere i de danske regioner og Forsvaret kunne dele viden og erfaringer. Og give gode råd til arrangøren af konferencen, det svenske firma Paragona, som rekrutterer og klæder lægerne på til arbejdet her i landet.

»Det er fantastisk vigtigt, at vi får udvekslet erfaringer, og at vi kan lære af det, I fortæller os. Hvad har været rigtig godt, og hvad kan gøres bedre til gavn for de kolleger, der kommer i fremtiden. Min fornemmelse er, at vi kan blive endnu bedre til at tage hånd om jeres familier«, sagde cheflæge Tove Nielsson fra Aalborg Sygehus ved konferencens start.

Hun har haft en finger med i spillet, siden det første hold polske læger landede i Danmark i 2004.

En fantastisk indsats

»I Danmark har vi stort behov for jeres viden og arbejdskraft. Vi lider under stor mangel på speciallæger, og det vil fortsætte langt ud over 2020. Jeg skulle hilse fra Aalborg Sygehus og sige, at I har ydet en fantastisk indsats. Vi er meget glade for, at I kommer og hjælper os«, sagde hun til speciallægerne.

»At sige farvel til sit fædreland, familie og venner er en meget stor beslutning. Det gør det ikke lettere, at den danske befolkning kan være lidt særegen. Jeg håber, at mange af jer har mødt en velvillig indstilling i det danske sundhedsvæsen«, fortsatte Tove Nielsson.

Nordjylland var først til at hente polakker til Danmark for at mindske manglen på speciallæger. Ifølge lægelig konsulent Carsten Larsen, som også var med til konferencen, koster det Region Nordjylland omkring en halv million kroner at klæde en polsk speciallæge på til at kunne arbejde i Danmark. Den investering er tjent ind på et par år.

Omvendt er den spildt, hvis den polske læge vender tilbage til Polen. Ud af de 43 polske speciallæger, som har arbejdet i Nordjylland, er fem vendt tilbage. Yderligere ni speciallæger er på vej fra Polen til den nordlige del af Danmark.

Carsten Larsen har to succeskriterier i vurderingen af, om de polske læger bliver fuldt integreret. Det ene er, at de bliver overlæger. Det andet er, at de køber hus.

For tre år siden kom Maciej Robaczyk til Danmark. Han sætter stor pris på arbejdet som internmediciner på Dronninglund Sygehus og på Aalborg Sygehus, hvor han i øjeblikket arbejder på endokrinologisk afdeling.

Han er ikke mindst glad for, at hans hustru, som er tandlæge, nu også har fået fast job.

Vigtigt at ægtefæller får job

»Det er meget vigtigt, at vores ægtefæller får arbejde. De fleste af dem har arbejdet før. Det er svært pludselig at være hjemmegående og ikke have mulighed for at udvikle sig fagligt«, fastslår Maciej Robaczyk, der er far til to små børn.

»Det er en stor udfordring at komme til Danmark. Mange af os har været i tvivl på grund af overvejelser om arbejde til vores ægtefæller og integration af børnene. Vores erfaring er, at det ikke er svært at få de mindre børn integreret men vanskeligere for skolebørnene«, understreger Maciej Robaczyk.

Den største forskel på arbejdet som dansk og polsk speciallæge er ifølge Maciej Robaczyk, at sygeplejersker og læger arbejder på lige fod i Danmark.

»Det skal jeg lige vænne mig til. Det samme gælder de lange møder og den demokratiske beslutningsproces. Men arbejdsvilkårene er bedre i Danmark. Ligesom der er bedre faglige muligheder«, fremhæver han.

Ikke bare Maciej Robaczyks ægtefælle kommer fra et godt job i Polen. Det gør de fleste af speciallægernes ægtefæller. De tidligere farmaceuter, dyrlæger og ingeniører er interesserede i at komme i gang på det danske arbejdsmarkedsmarked hurtigst muligt.

Derfor er information om jobmuligheder for ægtefællerne yderst væsentlig, så forventningerne er afstemt med de faktiske forhold på det til tider lukkede danske arbejdsmarked. På konferencen fremhævede både speciallæger, ægtefæller og arbejdsgivere, at beslutningen om at flytte til Danmark skal tages på et realistisk grundlag.

Fokus på hele familien

Blandt arbejdsgiverne er der fokus på hele familiens trivsel. For eksempel har Region Nordjylland ansat en socialrådgiver på Ålborg Sygehus, som blandt andet har til opgave at hjælpe med integration af speciallægernes familie.

Konsulent Dorthe Mathiesen fra Region Sjælland, som også var med til konferencen, er overbevist om, at det allervigtigste for både speciallæger og arbejdsgivere er, at familierne bliver godt integreret.

Region Sjælland har satset på at rekruttere ægtepar, og Dorthe Mathiesen er i kontakt med tre speciallægeægtepar. Hun har bl.a. hjulpet dem med at finde bolig og taget med børnene ud i sportsklubber.

En af de læger, Dorthe Mathiesen har hjulpet med at installere i Danmark, er Barbara Tyczynska. Hun skiftede for et år siden tilværelsen som praktiserende læge i det sydlige Polen ud med livet i Danmark. Sammen med de tre børn i alderen fra fem til 15 år. Hun arbejder nu i almen praksis i Sakskøbing.

I Polen knokler Barbara Tyczynskas mand på at blive færdig med uddannelsen som patolog, så han kan slutte sig til resten af familien i Danmark og få et job.

Overvejer at købe praksis

Barbara Tyczynska er så glad for at arbejde som læge i Danmark, at hun overvejer at købe en praksis.

»I Danmark har jeg fået tid til mine børn. I Polen havde jeg ikke meget tid til familien, for arbejdsugen for en speciallæge er omkring 80 timer«, fortæller hun.

Konferencen i Rebild Bakker ser hun som et stort plus.

»Det er vigtigt, at vi får udvekslet erfaringer om vores liv i Danmark. Og så er det en dejlig oplevelse«, fastslår hun, mens familiens yngste utålmodigt trækker i hende for at komme i hotellets swimmingpool.

Som sidste punkt på konferencen foreslog overlæge på Onkologisk Afdeling på Herlev Sygehus, Malgorzata Tuxen, som for 20 år siden kom til Danmark fra Polen, at stifte en forening for polske læger i Danmark. Foreningen skal ikke erstatte Lægeforeningen men være et supplement. At dømme efter klapsalverne var der stor opbakning til forslaget.

Planen er at gentage konferencen for de polske speciallæger med jævne mellemrum.