Skip to main content

Portalerne til fremtiden

Jesper Poulsen

1. nov. 2005
3 min.

Sundhed.dk er en gave på rette tid og sted. Den offentlige Sundhedsportal kom i luften i den forløbne uge, og derved startede en rullende proces, der stille og roligt vil forandre lægens arbejde og medføre fundamentale ændringer i sundhedsvæsenets funktion. Forandringerne vil komme som perler på en snor i den kommende tid med ikrafttræden af indrapporteringsdatabasen fra nytår, Strukturkommissionens udspil en halv snes dage senere og den accelererende indførsel af epj sideløbende. Men sundhedsportalen er fundamentet til fremtidens e-sundhedsvæsen. Det er lægens fremtidige elektroniske arbejdsbord. Det er derfor også vigtigt, at den bliver udviklet i dialog med sundhedsprofessionelle.

Sundhed.dk starter stilfærdigt, men det er vurderingen, at der inden for et halvt til et helt år vil ske så afgørende en udvikling, at den vil være etableret som lægernes uundværlige værktøj og en stor hjælp for patienterne. Den første fase indeholder en stor mængde mere grundlæggende information som et overblik over sundhedsvæsenets organisering og vejviser til kontaktinformation, informationer om sundhed, sygdom og forebyggelse, informationer om rettigheder og frit sygehusvalg, ventelisteinformation og oplysninger om kvalitet, nationale og regionale kliniske vejledninger, databasen laegejob.dk etc. Den vil også indeholde muligheder for elektronisk bookning, e-receptfornyelse og e-mailkonsultation, hvor det er etableret.

Men det er i næste fase, at det for alvor tager fart, og det er altså inden for et år. Da vil sundhedsportalen give adgang til PEM, de personlige elektroniske medicinprofiler, der vil blive adgang til prøvesvar fra laboratorier, til Medicinfortegnelsen, til samtykkeerklæringer, til e-beslutningsstøttesystemer, til bookning og advisering ikke bare i primærsektoren, men fx også til behandling på sygehuse, og efterhånden kvante-springet frem til, at alle patientjournaler ligger elektronisk på sundhedsportalen. Længere ude ligger perspektiver som intelligent bookning på tværs af sektorer, mulighederne for forskellige former af telemedicin, elektronisk blanketformidling, kliniske e-mails mellem sektorer, e-learning og efteruddannelse.

Sideløbende med udviklingen af sundhed.dk arbejder Lægeforeningen med udviklingen af lægernes egen portal, der skal rumme det, der ikke er adgang til på den officielle portal. Lægernes portal skal rumme alt det, der for øjeblikket ligger spredt på foreningernes og selskabernes respektive sider og hos Ugeskrift for Læger. Der skal samtidig være adgang til at gøre siden personlig. Projektet er også kendt som Lægeforeningen online, og det skal være lægernes kollegiale og faglige rum, hvor lægen er hjemme eller i selskab med gode kolleger i modsætning til sundhedsportalens officielle rum, hvor lægen er på arbejde. Men vi ser også mulighederne for en dialog mellem de to portaler og direkte samarbejde, fx på uddannelsesområdet. Lægeportalen vil formentlige være i luften samtidig med, at sundhedsportalen går ind i sin anden fase.

Det lange kikkertsigte er altså blevet sat på ved udgangen af 2003, og det gør indgangen til 2004 mere end almindeligt spændende. Vi glæder os over de fremskridt, der er sket, og ønsker alle læsere en glædelig jul og et godt nytår.