Skip to main content

Præhospitalpolitik vedtaget

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. maj 2012
2 min.

En akutlægebil pr. akuthospital. Det er nu Lægeforeningens officielle politik, efter at Lægemødet har vedtaget et nyt præhospitalt politikpapir.

»Hospitalerne er den faglige enhed, der skal levere arbejdskraften til lægebilen, så de er et godt udgangspunkt. Ikke nødvendigvis sådan, at bilerne skal udgå fra matriklen, men udgangspunktet skal være sygehuset«, sagde Mads Koch Hansen.

Politikpapiret har som hovedfokus et ensartet tilbud af høj kvalitet til hele befolkningen. En sådan konstruktion vil ifølge papiret sikre en god dækning i hele landet.

Modellen har også fordele i forhold til den forpligtelse, læger har ved f.eks. katastrofer og store ulykker.

»Læger er skrevet ind i lovgivningen om deltagelse i beredskabssituationer. Læger skal have træning i akutarbejde uden for hospitalerne. De skal være overordnet koordinerende, når der er katastrofer. Dette forslag giver en væsentlig bedre mulighed for at agere i sådanne situationer«, sagde Mads Koch Hansen.

Den geografiske fordeling var genstand for en vis diskussion. Og forsamlingen vedtog at gøre det tydeligere, at der skal være plads til lokal og regional tilpasning af politikken.

Ligeledes blev det vedtaget at gøre det klarere, at behandlingen af »op til 25 pct. af patienterne kan afsluttes på skadestederne eller i hjemmet. Det er en ikke uvæsentlig samfundsgevinst«, som Susanne Scheppan, formand for koordinationsforum i Region Midtjylland, udtrykte det.

Psykiatrien

En del af politikpapiret beskæftiger sig med psykiatrien, og man foreslår konkret, at erfaringerne fra den psykiatriske udrykningstjeneste i København udbredes.

»Man kan nok ikke forestille sig det i alle dele af landet. Der er mangel på psykiatere. Men man kan etablere en mulighed for at trække på den ekspertise, som de patienter har brug for«, sagde Mads Koch Hansen.

»Forudsætningen er et tæt samarbejde mellem AMK-vagtcentral, egen læge og vagtlæge - det skal være en helhed, hvor man kan trække på de resurser, der er behov for«.

Forskning og udvikling

Endelig omtales en særskilt pointe om forskning og udvikling i papiret. Forskning i det præhospitale område er sparsom, men den, der findes, forestås næsten udelukkende af læger. Den skal styrkes.

»Vi har en anbefaling om, at man tænker den præhospitale forskning ind under de nyligt oprettede professorater i akutmedicin. Og så skal der være regionale forskningsgrupper til at håndtere projekter, der kører i enkelte regioner«, sagde Mads Koch Hansen.