Skip to main content

Praktiserende læger gode til at spotte sygdom

En ny undersøgelse fra forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet viser, at de praktiserende læger er gode til at tolke uklare symptomer.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
25. jun. 2014
2 min.

De praktiserende læger er gode til at spotte de patienter, der kan risikere at fejle noget alvorligt, selv om deres symptomer er uklare. Det skriver jyllands-posten.dk med henvisning til en ny undersøgelse fra forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet.

Hos 6 pct. af patienterne havde lægen en mistanke om alvorlig sygdom, hvor kun halvdelen havde klare symptomer. Undersøgelsen viser, at lægernes fornemmelse for alvorlig sygdom holdt stik for 10 pct. af de patienter, hvor lægerne nærede mistanke.

"Med andre ord dokumenterer undersøgelsen, at lægens fornemmelse for, om patienten kan fejle noget alvorligt er meget god – og altså ofte bedre, end hvis man blot går ud fra de klassiske alarmsymptomer,« siger læge, ph.d., Peter Hjertholm, som er en af forskerne bag undersøgelsen, til jyllands-posten.dk.

Men lægerne mangler henvisningsmuligheder for patienterne med de diffuse symptomer, fremgår det. For det er kun patienter med klare, utvetydige tegn på sygdom, der kan komme i betragtning til de såkaldte "pakker", der sikrer dem hurtige forløb.

»Konsekvenserne er, at andre patienter risikerer en forsinket diagnose og dermed en dårligere prognose. Der er stort behov for en national strategi, der sikrer, at lægen kan sende patienten direkte til hurtig og gerne sammedags-udredning, når lægen har en mistanke om alvorlig sygdom – også selv om der ikke er tale om de klare alarmsymptomer,« siger professor Peter Vedsted fra Forskningsenheden for Almen Praksis til avisen.