Skip to main content

Praktiserende læger står klar som beredskabslæger

Presset på sygehusene i Region Sjælland betyder nu, at praktiserende læger står klar som beredskabslæger. Funktionschef håber ikke, at de når så langt, men er bekymret for den britiske coronamutations konsekvenser for indlæggelsestallene.
Camilla Høegh-Guldberg. Pressefoto: PLO
Camilla Høegh-Guldberg. Pressefoto: PLO

Ditte Damsgaard dd@dadl.dk

8. jan. 2021
5 min.

Hold jer klar.

Sådan lyder meldingen fra PLO Sjælland til de praktiserende læger, som er udpeget eller har meldt sig på opfordring af PLO som beredskabslæger.

Lægerne skal holde sig klar til at rykke ud til de patienter, der nødudskrives på grund af pladsmangel på sygehusene, og de kan aktiveres med et varsel på 24-48 timer.

»Beredskabslægerne skal forberede sig på at være i tilkald. Vi ved ikke, hvornår patienterne kommer. Hvis vi bliver kontaktet fra kommunen, fordi en patient udskrives til en kommunal plads, og en beredskabslæge skal overtage behandlingsansvaret, har vi forpligtelse til at varetage en form for stuegang på pladserne dagligt, tage os af deres spørgsmål og sikre os, at planen fra sygehuset ­bliver færdiggjort«, siger formand for PLO Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg.

Hvad siger det om situationens alvor, at det er nået dertil?

»Det viser, at regionen udviser rettidig omhu. At der ligger en plan klar for, hvis situationen eskalerer. Man følger situationen løbende, udvider med antal pladser løbende og aflyser planlagt aktivitet for at sikre, at der er plads til de patienter, der kommer ind akut«, siger hun og understreger:

»Det er en alvorlig situation, men det er også en situation, som er under kontrol, og hvor man planlægger efter næste trin, der kan komme i spil. Vi forbereder, men for­håbentlig når vi at komme igennem vaccinationer på plejehjem inden evt. aktivering«.

De kommunale pladser skal i nogle kommuner placeres på plejecentre, hvor alle ­borgere, som måtte ønske det, skulle være vaccineret i løbet af årets første uge.

Ekstraordinære udskrivelser

Kort før jul meddelte Region Sjælland i en pressemeddelelse, at de aktiverede næste led i beredskabsplanerne og lavede aftaler med kommunerne om udskrivelse til eget hjem eller kommunale institutioner.

»Det er en spejling af det, vi lavede i foråret. Vi er det samme sted nu, hvor vi kigger ind i nødudskrivninger, hvis udviklingen fortsætter. Det afhænger af, hvordan det ser ud på sygehusene«, siger Camilla Høegh-­Guldberg.

Aftalen er et led i den nationale beredskabsaftale, som er truffet omkring ekstra­ordinære udskrivninger.

Også i Region Hovedstaden er der lavet lignende aftaler.

I »Rammeaftale om ekstraordinære udskrivelser« fra 18. december står, at hospi­talerne ifølge Region Hovedstadens sundhedsberedskabsplan ekstraordinært kan ­udskrive 20 procent af de aktuelt indlagte patienter til kommunal pleje.

Aftalen blev indgået imellem KKR Hovedstaden, PLO og Region Hovedstaden.

Mangler det sidste

De patienter, der bliver udskrevet til de ­kommunale pladser, er patienter, der måske mangler det sidste af en planlagt behandling, forklarer Camilla Høegh-Guldberg.

Det kan f.eks. være patienter, der skal have intravenøs medicin eller have færdiggjort medicinsk behandling. Det er ­patienter, der er lagt en plan for, og de bliver udskrevet med medicin til de næste dage.

»Det handler altså om den periode, hvor man normalt ser dem an inden udskrivning. Det er den type patienter, der kommer ud på de kommunale pladser«.

Hvad med de praktiserende lægers øvrige arbejde, hvis det her kommer til at fylde?

»Det vedrører en eller to læger pr. kommune. Antallet af pladser varierer fra kommune til kommune. Det vil påvirke nogle ­lægehuse i hver kommune, men det vil ikke påvirke alle lægehuse. Det er en ekstra opgave, og det kan påvirke de lægehuse, som stiller med beredskabslæger. Deres arbejdsbyrde bliver øget, og deres tilgængelighed kan også være en lille smule påvirket, fordi de kan være nødt til at køre langt«.

Patienterne er alle testet på sygehusene, så der kommer ingen patienter ud med en ukendt status, og dermed er der ingen overhængende smitterisiko forbundet med lægernes opgave, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Er du også selv beredskabslæge?

»Ikke endnu. Det kommer an på, om der kommer til at mangle en. Men hvis det bliver nødvendigt, er det selvfølgelig en opgave, vi stiller op til. Der er ikke noget valg. Det er en opgave, vi skal stille op til i henhold til beredskabsaftaler, og der er ingen tvivl om, at vi gør vores yderste for at hjælpe til i en sundhedskrise«.

Nødhospitaler måske nok

Ulrik Bak Dragsted. Pressefoto: Region Sjælland

Region Sjælland oprettede onsdag et nød­hospital på privathospitalet Filadelfia i ­Dianalund, og der er åbnet for de første ti patienter torsdag og fredag.

Ulrik Bak Dragsted, læge og funktionschef for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland håber på, at nødhospitalet er nok.

PLO-beredskabslægerne skal kun træde til, hvis kriseberedskabet vurderer, at belastningen på sygehusene er så stor, at man ikke længere kan skaffe sengekapacitet, og at der derfor er behov for ekstraordinære udskrivelser, forklarer Ulrik Bak Dragsted.

»Det er ikke der, vi er nu, og vi arbejder hårdt på, at vi ikke når til det niveau. Blandt andet ved at sætte nødhospitaler i værk, hvor vi kan aflaste sygehusene uden at ­aktivere den del af beredskabet, som PLO er involveret i«, siger Ulrik Bak Dragsted.

Aftalen er, at Filadelfia vil kunne modtage 22 patienter. Det svarer til et helt sengeafsnit på et sygehus, siger Ulrik Bak Dragsted, og det vil tage noget af presset på sygehusene, mener han.

I løbet af den kommende uge vil op til 20 pladser i kommunerne blive frigjort, så regionen har 42 pladser at gøre godt med.

Nødhospitalerne og aftalen med kommunerne er et mellemtrin, hvor det er ikke­færdigbehandlede patienter, som udskrives fra sygehusene, men de er ikke ekstraordinært udskrevne, forklarer Ulrik Bak Dragsted.

Her er det hans enhed, der har behandlingsansvaret for patienterne, og behandlingen sker via E-Hospitalet og de såkaldte E-læger, som er et digitalt hospital bemandet af læger.

Hvor sandsynligt er det, at beredskabs­lægerne bliver aktiveret?

»Jeg er meget bekymret for fremvækst af cluster B117, og jeg er bekymret for, om vi får den sydafrikanske variant ind i landet, som gør, at nogle af de skrappe restriktioner, vi er underlagt nu, ikke vil være tilstrækkelige, fordi det vil betyde en øget indlæggelsesfrekvens på sygehusene. Og så er det ikke sikkert, at de ting, vi sætter i værk nu, er nok. Og så vil vi være nødt til at trykke på den beredskabsknap«.

Der arbejdes også for aftaler om nød­hospitaler med Sclerosehospitalet i Haslev og gigthospitalet Sano i Skælskør, men de aftaler er ikke aktiveret endnu.