Skip to main content

PRAKTISERENDE LÆGER VIL GERNE FOREBYGGE

Journalist Birgit Brunsted, bbrunsted@mail.dk

1. nov. 2005
3 min.

Selv om der er en markant stigning i antallet af forebyggelseskonsultationer hos de praktiserende læger, udgør forebyggelsessamtaler fortsat en meget lille del af de almindelige konsultationer, viser tal fra Amtsrådsforeningen.

Men en ny undersøgelse om forebyggelsessamtaler i almen praksis, foretaget af Sundhedsstyrelsen, viser, at lægerne er meget opmærksomme på problematikken omkring de store folkesygdomme og gerne vil have mulighed for at yde en større indsats i forebyggelsesarbejdet.

Spadestik

»Undersøgelsen danner baggrund for de initiativer, som Sundhedsstyrelsen vil sætte i gang. Derfor har vi haft brug for at finde ud af, hvordan man arbejder med forebyggelse i den daglige praksis, og hvilke behov og muligheder der er for en styrket indsats.

Det er et spadestik i en helt ny målgruppe: ,Hvad tænker de praktiserende læger om forebyggelse?`« siger Regitze Siggaard, der er projektleder på Sundhedsstyrelsens folkesygdomsprojekt.

Hun nævner undersøgelsens vigtigste resultater, nemlig:

  • at forebyggelsen er integreret i den almindelige praksis, men at der er et stort potentiale for at arbejde mere systematisk og inddrage praksispersonalet i højere grad end i dag

  • at der er behov for kliniske retningslinjer og patientrettet materiale

  • at der er behov for efteruddannelse af både læger og praksispersonale i forhold til forebyggelse

  • at lægerne savner henvisningsmuligheder, som for eksempel en særlig kvalificeret astmasygeplejerske fra det lokale hospital, en diætist eller livsstilscafé, som man har på to sygehuse i Ringkjøbing Amt.

Desuden oplever lægerne, at patienterne mangler motivation til at arbejde med deres livsstilsændringer.

Motivation er alt

»Lægerne siger: ,Vi har en rolle i forebyggelsen, men vi kan ikke klare opgaven alene,`« siger Regitze Siggaard, »de praktiserende læger ser sig selv som omdrejningspunkt - men skal have indspark til, hvordan det omgivende samfund kan støtte op om deres indsats.«

De indspark er Sundhedsstyrelsen i fuld sving med som et led i det store folkesygdomsprojekt, der skal få sundhedspersonale på alle niveauer til at satse på forebyggelse og integrere den i behandlingen af kroniske sygdomme.

»Motivation er alt,« siger Regitze Siggaard, »vi vil udarbejde inspirationsmateriale om forebyggelse til de praktiserende læger. Det behøver ikke at være svært - der er faktisk steder, hvor man er i gang med nogle spændende projekter, og vi vil hive de gode eksempler frem.«

En af ideerne er at opbygge netværk af lokale læger, der kan arrangere møder om forebyggelse for kollegerne: »Vi vil så komme med en ,forebyggelsespakke` og en oplægsholder, der river!

Det skal brede sig som ringe i vandet,« siger en entusiastisk Regitze Siggaard, der understreger, at det ikke gælder om at slå de praktiserende læger i hovedet, men om at inspirere og hjælpe dem.

»Lægerne efterlyser efteruddannelse i forebyggelse, også til praksispersonalet, og vi har nedsat en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen bestående af praktiserende læger og praksissygeplejersker, der skal bidrage til at kvalitetssikre arbejdet.

Man har aldrig før arbejdet systematisk med almen praksis i forhold til forebyggelse, og det har vi derfor sat fokus på,« siger Regitze Siggaard.

Fakta

Sundhedsstyrelsens undersøgelse vedrørende praktiserende læger og praksispersonalets holdninger og indsatser i relation til forebyggelse er fra september 2004.

Man kontaktede 800 læger, svarprocenten var 39. Dermed er undersøgelsen repræsentativ for alle landets praktiserende læger.

Undersøgelsen er både kvantitativ og kvalitativ. Den blev gennemført via et spørgeskema understøttet af telefoninterview, fokusmøder op dialogmøder.